ABD kriptolarında Erdoğan'ın TÜPRAŞ'ın satışından "rüşvet" aldığı ortaya çıktı

Amerikan kriptolarında yer alan şifreli yazı, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'a ait. Edelman'a kriptoyu Washington'a; "Cüneyd Zapsu, TÜPRAŞ'ın satılmasından Erdoğan'ın ve kendisinin 'doğrudan' kazanç sağladığını itiraf ettiğini söyledi" ifadesiyle geçiyor.



ABD Dışişleri kriptolarında geçen, Erdoğan'ın akçeli ilişkileri!

Tayyip Erdoğan'ın TÜPRAŞ'ın satışından "rüşvet" aldığı Amerikan kriptolarında yer aldı. Şifreli yazı, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'a ait. Edelman'a kriptoyu Washington'a; "Cüneyd Zapsu, TÜPRAŞ'ın satılmasından Erdoğan'ın ve kendisinin 'doğrudan' kazanç sağladığını itiraf ettiğini söyledi" ifadesiyle geçiyor. Aynı günlerde Aydınlık Dergisi de "TÜPRAŞ ihalesinde 450 milyon dolar rüşvet" alındığını yazmıştı.

WikiliLeaks'a sızdırılan ABD Dışişleri kriptolarında, Tayyip Erdoğan'ın akçeli ilişkileriyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Taraf'ın yayınladığı 20 Ocak 2004 tarihli ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın imzasını taşıyan kriptoda Tayyip Erdoğan'ın TÜPRAŞ satışından "komisyon" aldığı kaydedildi. Büyükelçi Eric Edelman konuşmasında ''Akşam'ın Ankara Temsilcisi Nuray Başaran bize Zapsu'nun ona 13 Ocak'ta, Tüpraş'ın bir Rus ortağın da dahil olduğu konsorsiyuma satılmasından Erdoğan'ın ve kendisinin "doğrudan" kazanç sağladığını itiraf ettiğini söyledi.'' dedi.

Bu olay, Türk basınında ilk kez Aydınlık dergisi tarafından gündeme getirilmişti. Kriptoyla aynı günlerde Aydınlık, TÜPRAŞ ihalesinde "400 milyon dolar rüşvet verildiğini" yazdı. Aydınlık'ın haberinde önemli bir de bilgi var. Aydınlık, TÜPRAŞ operasyonunun başında ABD Büyükelçisi Eric Edelman'ın olduğunu belirtiyor.

Haberde ayrıca; Edelman'ın TÜPRAŞ ihalesinin çeşitli aşamalarında Cüneyd Zapsu ile görüştüğü bilgisine yer veriliyor.

Amerika Büyükelçisi Edelman'ın merkeze geçtiği kriptolarından birinde de "Tayyip Erdoğan'ın İsviçre Bankaları'nda 8 gizli hesabı olduğu" Washington'a bildiriliyordu.

Erdoğan ise "8 gizli hesaba" ''1 milyar doları var diyen şimdi içeride'' bu sözlerleriyle yanıt verdi.

Kriptolarda komisyon alındığı vurgulanan TÜPRAŞ ihalesi önce durduruldu ardından da yüzde 51’lik bölümü 4 milyar 140 milyon dolara Koç-Shell ortaklığına satıldı.

Amerikan belgelerinde TÜPRAŞ ihalesinden komisyon aldığı bilgisi, Erdoğan'ın 2004 yılına ait olduğu iddia edilen bir telefon kaydını akla getirdi. 1 dakikalık konuşmada, Tayyip Erdoğan'a "sen" diye hitap eden kişiyle bir iş bağlanıyor. Tayyip Erdoğan da "3'e kapatma talimatı veriyor. Tayyip Erdoğan bugüne kadar akçeli konuşmaları hakkında sessiz kaldı. 3'e kapatılan satışın ne olduğunu hala merak konusu.



Ulusal


*
➽ Paylaş: