Zekeriya Öz-Gizli Tanık ilişkisi

Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün yeni bir hukuk skandalı daha ortaya çıktı. Öz’ün, Yüksek yargı operasyonunda gizli tanık olan İranlı eroin kaçakçısı Zendüşti’yi gizli tanıklık karşılığında tahliye ettirdiği öğrenildi. Bu çarpıcı bilgiyi, Beşiktaş Adliyesi’nde görev yapan özel görevli bir hâkime aktardı...



Zekeriya Öz-Gizli Tanık ilişkisi



Yüksek yargıyı hedef alan son Ergenekon iddianamesinin gizli tanığı olan İranlı eroin kaçakçısı Naci Şerifi Zendaşti’nin sahte kimlikle nasıl tahliye edildiği ortaya çıktı.

Beşiktaş Adliyesi’nde görevli kıdemli bir hakim, sahte kimlikle tahliye skandalını Ulusal Kanal’a anlattı.

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, 2010 Ağustos ayında İranlı eroin kaçakçısı Naci Şerifi Zendaşti’ye, “gizli tanık olması karşılığında tahliye edilmesi” teklifini yaptı. İstanbul Jandarması’nın 24 Eylül 2007’deki operasyonu sonucunda 75 kilo eroinle suçüstü yakalanan Zendaşti, bu teklifi düşünmeden kabul etti. Çünkü özel görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada hüküm giyeceğine kesin gözüyle bakıyordu.

Ve anlaşma uygulamaya konuldu. Naci Şerifi Zendaşti, Zekeriya Öz’ün girişimiyle 19 Aralık 2010’da tahliye edildi. Karara Mahkeme Başkanı Erkan Canak muhalefet etti.

Zendaşti, 21 Ekim 2010’da Zekeriya Öz’e gizli tanık olarak ifade verdi. Eroin kaçakçısı gizli tanık, tahliyesine karşı çıkan Mahkeme Başkanı Erkan Canak ile 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt’a suçlamalar yöneltti. İfadeleriyle, Ergenekon tertibinin hukukçuları hedef alan dalgası başlatıldı.

Yeni HSYK, bu ifade üzerine Özel görevli Mahkeme Başkanları Canak ve Başkurt’un yetkilerini kaldırdı ve sürgün cezası verdi.

Hukukçular operasyonuyla, AKP’nin yüksek yargıyı ele geçirme operasyonuna zemin hazırlandı. Süreç, 12 Eylül 2010 Referandumu’nda hükümetin, yüksek yargıyı ele geçirmesiyle yeni bir boyut kazandı. Yeni HSYK’nın 160 üyesi, oybirliğiyle binlerce hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. İktidarın işine gelmeyen kararlar alan hakimler sürgün cezalarına çarptırıldı.




Ulusal




.
➽ Paylaş: