Başbakan'ın çocuklarının işi kebap..

Başbakan Erdoğan’ın küçük oğlu Bilal ve kızı Sümeyye kebap işine girdi. Peş peşe şube açan Erdoğan kardeşler, şirketin sermayesini 300 bin liradan 1.5 milyona çıkardı.

Veliahtların işleri kebap!



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın küçük oğlu Bilal Erdoğan, 2009'da 2 ortakla "Doruk Izgara" şirketini kurdu. Sermayesi 300 bin liraydı. Faaliyet alanı ise yemek üretiminden tutun da, gıda ithalat ve ihracatına kadar her şeyi kapsıyordu.

İlk şubelerini İstanbul Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açtılar. İşler iyiydi. 2010'da Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan daşirkete ortak oldu. 2011'de şirketin Sultangazi'deki merkezini Beyoğlu'na taşıdılar.

2012 atılım yılı oldu. İstanbul Şaşkınbakkal'da 'Yufka Dürüm'ü, Esenyurt'taki bir AVM'de ise 'Gülhane Izgara'yı açtılar. 300 bin lira olan şirket sermayesini de 1.5 milyon liraya çıkardılar.

İŞLERİ KEBAP

Başbakan Erdoğan'ın büyük oğlu Burak'tan sonra küçük çocukları da ticarete atıldı. Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan kebap işine girdi. Art arda İstanbul'da şube açılışları yapan Bilal ve Sümeyye Erdoğan'ın iki de küçük ortakları var. Bilal ve Sümeyye Erdoğan'ın 300 bin TL'den 1.5 milyon TL sermayeye çıkarabildikleri kebap şirketinin bilinmeyen öyküsü şöyle:

Başbakan'ın çocuklarının firmasının adı "Doruk Izgara Gıda Ticaret Limited Şirketi". Şirketin kuruluş tarihi 27 Ağustos 2009. Ancak Ticaret Sicil Gazetesi'nde 2 Eylül 2009'da yayımlandı. Buna göre şirketin ortakları Bilal Erdoğan, Mustafa Esenkal ve Ali Bahadır Yeşil. Şirketin ilk 10 yıl için müdürlüklerine Bilal Erdoğan dışında iki ortak atandı.


SERMAYESİ 300 BİN TL

Şirketin kuruluşunda sermayesi 300 bin TL olarak belirlendi. Bunun 120 bini Bilal Erdoğan, 120 bini Mustafa Esenkal ve 60 bini Ali Bahadır Yeşil'e ait olarak gösterildi. Şirket bilgilerinin Ticaret Gazetesi'nde yayımlanmasından iki ay sonra ilk şube açılışı yapıldı. Bilal Erdoğan ve ortakları 30 Kasım 2009'da yaptıkları toplantıda Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi'nde kebap dükkanı açılmasını kararlaştırdılar.

GURME ORTAK

İlk açılışı 8 Aralık 2009'da Ticaret Sicil'de yayımlandı. Ancak kararı 30 Kasım'da alınmıştı. Aynı tarihte ortaklar ikinci bir karar daha aldı. Viaport AVM'de faaliyet gösteren "Gurme Izgara Anonim Şirketi", "Doruk Izgara Anonim Şirketi", Doruk Izgara'ya 'ortak' olarak dahil edildi.

Mustafa Esenkal, 120 bin TL'lik hissesinin 60 binini Gurme Izgara'ya devretti. Diğer ortak Ali Bahadır Yeşil de 60 bin TL'lik hissesinin 30 binini Gurme'ye devretti. Böylece şirkette 'Gurme'nin payı 90 bin TL'ye çıktı.

HİSSE KARDEŞE DEVREDİLDİ

Gurme Izgara'yı şirkette Fatih Özdemir temsil etti. Sonradan ortak giren Özdemir ayrıca Gurme'de ortağı olan Burhan Yılman'la birlikte Doruk Izgara'nın müdürlük görevini de üstlendi.

Bilal Erdoğan'ın büyük ortağı olduğu Doruk Izgara, sonradan ortak aldığı Gurme Izgara ile yollarını 8 ay sonra ayırdı. Gurme'ye ait 90 bin TL'lik hisse Başbakan'ın küçük kızı Sümeyye Erdoğan'a devredildi.

Yeni ortaklıklarla birlikte Ağustos 2010 itibariyle şirketin hisseleri şöyle oluştu: Bilal Erdoğan 120 bin, Sümeyye Erdoğan 90 bin, Mustafa Esenkal 60 bin ve Ali Bahadır Yeşil 30 bin TL. Hisse devirleriyle birlikte Fatih Özdemir ve Burhan Yılman'ın müdürlük görevlerine son verildi, tüm yetkileri kaldırıldı.

2012'DE ATILIM 'DORUK'TA

Bilal Erdoğan, kardeşi dışındaki iki küçük ortağına hissesinden küçük ir bölüm devretti. 11 Şubat 2011'de yapılan ortaklar kurul kararıyla Bilal Erdoğan, 120 bin TL'lik hissesinden Ali Bahadır Yeşil'e 3 bin 750 TL, Mustafa Esenkal'a ise 7 bin 500 TL'lik devirde bulundu. 2009'da şirket kurulduğunda Sultangazi'de bir yer merkez olarak tutuldu. Ancak 2 yıl sonra semt değişikliğine gidildi. 1 Nisan 2011'de alınan kararla şirketin merkezi Beyoğlu'na taşındı. 2012 yılı 'Doruk Izgara' için atılım yılı oldu. 20 Mart 2012'de toplanan ortaklar 2 şube açılışına birden karar verdi. Şaşkınbakkal'da 'Yufka Dürüm İşleri' adı altında yeni bir şube açıldı. Ayrıca Büyükçekmece'de 'Gülhane Izgara Kebap' adı altında üçüncü şuba açılışı gerçekleştirildi.

SERMAYESİ 1.5 MİLYONA ÇIKTI

Başbakan Erdoğan'ın çocuklarının kebap dükkanları kısa sürede kâra geçti. 2 şube açılışından 1.5 ay sonra şirketin sermayesi arttırıldı. Kuruluşunda 300 bin TL olan sermaye 25 Nisan 2012'de yapılan toplantıda 1.5 milyon TL'ye çıkartıldı. Sermaye artışı ise "Şirketin büyüyen faaliyet hacmini karşılamakta zorlandığının görülmesi üzerine" şeklinde açıklandı.

İSTERLERSE BAR DA AÇABİLİRLER, İSTERLERSE BUĞDAY İTHAL EDERLER

Üç yıl önce kurulan şirkerin 'amaç ve konusu' hayli geniş tutuldu Yemek sektöründe her işi yapabilecek şekilde gösterildi. Restoran işletmekten yemek üretimi ve satıışının yanı sıra buğday ithalat ve ihracatı da yapabilecekler. Erdoğan kardeşler faaliyet alanını da geniş tutmuş. Şirket belgelerindeki "Turizme yönelik otel, motel, bar, tatil köyleri kurmak, işletmek, satmak, kiralamak" maddesi de dikkat çekiyor.

BÜYÜK PATRON BİLAL ERDOĞAN

Sermaye artışı ile birlikte 1 milyon 200 bin TL'lik kısım 30 Mayıs'ta bir defade ödendi. Şirketin son haliyle ortaklık yapısı şöyle oluştu: Bilal Erdoğan 543 bin 500, Sümeyye Erdoğan 450 bin, Mustafa Esenkal 337 bin 500 ve Ali Bahadır Yeşil 169 bin TL ödedi.

Rakamlar bakıldığında şirketin patronı Bilal Erdoğan, ikinci söz sahibi ise kardeşi Sümeyye Erdoğan gözüküyor. Bilal Erdoğan, ağabeyi Burak Erdoğan'ın eşi Sema Erdoğan ile altın işine de girdi. Ticaret sıcak bakan Başbakan Erdoğan'ın ikinci çocuğu Bilal Erdoğan'ın daha bir çok alanda açılım yapmak istediği öğrenildi. Bu arada Başbakan 'ın büyük oğlu Burak Erdoğan da ticarete uak değil. Burak Erdoğan'ın yüzde 50 hissesine sahip olduğu MB Denizcilik Taşımacılık Limited Şirketi bulunuyor.

SÖZCÜ

➽ Paylaş: