AKP'nin gizli planları!

AKP tek maddelik değişiklikle partili cumhurbaşkanının önünü açmayı hedefliyor... 

 AKP’nin gizli 101. madde planı!
 .
‘Partili cumhurbaşkanı’ formülünü hayata geçirmek için anayasadaki ‘bağımsızlık’ hükmü kaldırılacak.
  .
Yeni anayasa çalışmasını tıkayan başkanlık sistemi önerisinden vazgeçmeyen AKP, anayasada yapılacak tek maddelik değişiklikle partili cumhurbaşkanının önünü açmayı hedefliyor. Plana göre anayasanın 101. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir” hükmü kaldırılacak.
  .
Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre; AKP, yeni anayasada muhalefetin en büyük tepkisini çeken başkanlık sistemi için formülü, anayasada tek maddelik değişiklikle “partili cumhurbaşkanı” modeline geçmekte buldu. AKP’de, anayasanın 101. maddesindeki “Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir” hükmünün çıkarılmasıyla Fransa’dakine benzer “Türk tipi yarı başkanlık” sistemine geçilmesinin kendileri için yeterli olacağı değerlendirmesi yapılıyor.
  .
AKP, muhalefetin “padişahlık getirecekler” eleştirileri karşısında başkanlık sistemi önerisini yumuşatan yeni bir formüle dönüş yaptı. AKP kurmayları, süresi mayıs ayı başına kadar uzatılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da gündeme getirmek üzere başkanlık sistemi yerine, Fransa’daki yarı başkanlık sistemini model alan bir formül üzerinde çalışma başlattı. 
  .
Buna göre AKP, yeni anayasa kapsamındaki önerisini yumuşatarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da seslendirdiği, “Partili Cumhurbaşkanı” formülüne döndü. 
  .
AKP’de “Türk tipi yarı başkanlık sistemi” olarak adlandırılan formül, anayasada başkanlık sistemine ilişkin köklü değişikliklerden bu aşamada vazgeçerek yalnızca tek madde değişikliğiyle yetinmeyi öngörüyor.
  .
AKP’nin bu formülünün işlemesi halinde anayasanın 101. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir” hükmü kaldırılacak. Başbakan Erdoğan’a göre geliştirilen bu değişiklikle, halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı’nın, partisinden istifa etmesi gerekmeyecek. Fransa’daki gibi sistemde yine başbakan bulunacak. 
Ancak henüz son karar verilmemekle birlikte başbakan, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve oluşturduğu kabinesi için Meclis’ten güvenoyu alacak. Ancak mevcut anayasadaki cumhurbaşkanının “Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme” yetkisi bulunduğu için anayasada yeni bir değişikliğe gerek kalmadan cumhurbaşkanı “yürütmenin başı” olarak Bakanlar Kurulu’na da başkanlık edecek. AKP’nin formülünde Başbakan’ın konumu için “cumhurbaşkanı yardımcısı” ifadesi uygun bulunuyor.
  .
Parti başkanı cumhurbaşkanı
  .
AKP kurmayları üzerinde çalışmaları devam eden formüle ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde, “Bizim için artık başkanlık sistemi Türkiye için bir ihtiyaç haline gelmiştir. Ancak bu aşamada muhalefetle yaşanan tıkanıklık nedeniyle ara aşama olarak 101. maddede parti bağını kesmeyecek bir değişiklikle partili Cumhurbaşkanı modelini yeterli görebiliriz” görüşü dile getirildi.


➽ Paylaş: