AKP inatla tarihi yok ediyor!

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi İstanbul Surları'nın Yedikule kapısının yanına, illegal şekilde ikinci bir kapı açıldı. İş makineleriyle 2006 yılında tahrip edilen kısımda şimdi çevre düzenlemesi kapsamında park yapılıyor. Yurttaşlar surların, TOKİ'nin yaptığı Yedikule Konakları'na ulaşımı kolaylaştırmak için bir gecede yıkıldığını öne sürüyor...



 TOKİ SUR YIKTIRDI


 
Tarihi surların Yedikule Kapısı 2006 yılında gerçekleşen inşaat çalışması sırasında iş makinesi tarafından tahrip edildi. 

Belediyenin müdahale etmediği hasarlı alan zamanla yol olarak kullanılmaya başladı, aydınlatma direkleri ve trafik levhaları konuldu. Şimdi de çevre düzenlemesiyle yapılan tahribat maskelenmeye çalışılıyor. 

Yedikule esnafından Berna Dikmen, yapılan çevre düzenlemesinin lüks Yedikule Konakları için yapıldığını belirterek “Surlara 200 metre mesafedeki tüm yapıların yıkılacağı söyleniyor. Yedikule Konakları’na dokunulacak mı bilmiyorum” dedi. Akşamları tarihi kapıya konan trafik ışıkları yüzünden yoğun trafik yaşandığını kaydeden Dikmen, “Akıllara ister istemez bu kapının Yedikule Konakları’na alternatif bir yol olarak açıldığı geliyor. Yüzyıllar boyu korunan surları biz muhafaza edemiyoruz” diye konuştu.
Park güzel ama...

Esnaf Ayten Aşlar da surların dibine çevre düzenlemesi kapsamında park yapıldığını anlatarak “Park yapılması güzel ancak tarihi yapıya zarar verilmemeli. Ayrıca parkın yapılması da Yedikule Konakları’ndan sonra gündeme geldi” ifadelerini kullandı. Yıllardır Yedikule’de yaşayan yurttaşlar da yolun Yedikule Konakları için açıldığını öne sürerek “Konaklar yapıldığı zaman Fatih’te imar izni yoktu. Surlara 100 metre mesafede hiçbir yapı olmaması gerekiyor ancak konaklar daha kısa mesafede bulunuyor. Sesimizi çıkartmak istesek bile ‘Kimi kime şikâyet ediyoruz’ diye düşünüyoruz” dediler. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermedi.

Anıtlar Kurulu onayladı
 .
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Fatih Belediyesi yetkilileri, Yedikule kapısının yanında açılan kapının surların zaman içinde doğal olarak yıkılması sonucu oluştuğunu belirterek “Fatih Belediyesi tarafından surda herhangi bir kapı açılması söz konusu değildir. Ayrıca şu anda İBB tarafından Yedikule-Belgradkapı arasını kapsayan yaklaşık 70 bin metrekarelik alanda rekreasyon düzenleme çalışmasına başlanmıştır. Yapılacak olan bu düzenleme çalışmasının projesi, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır” dedi.

Soruları yanıtsız bıraktı
  .
Yedikule surlarının yıkımıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2013 yılı Nisan ayı toplantılarında İBB Meclis Üyeleri Soner Özimer, Hikmet Öz ve Turan Durmuş’un imzaları ile yazılı önerge verilmişti. Önergede, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e surların tahrip edilerek araç trafiği için yol açıldığı konusunda bilgisinin olup olmadığı sorusu yöneltilmişti. Demir de “Trafik çok sıkışık oluyor, biz de buraya yönlendirme levhası koyduk” demişti. 

Cumhuriyet
➽ Paylaş: