Zarrab’ın kefaret paketinden Tayyipgiller ve Egemen Bağış çıktı

Reza Zarrab’ın beklenen kefalet paketinin Başsavcı Preet Bharara’nın ofisine sunulduğu ve Bharara tarafından reddedildiği Çarşamba günü ortaya çıktı. Reza Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, yazdığı kefalet dilekçesinde Bharara’nın reddinden sonra hakim Richard Berman’dan bu konuda bir duruşma ayarlanmasını talep ettiği görülüyor. Bu talebin kabul edilip, edilmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak...

Reza Zarrabın kefaret paketi açıldı: 
Erdoğan ailesi ve Egemen Bağış...

Haberdar
ın haberine göre, Çarşamba günü ortaya çıkan 22 sayfalık kefalet dilekçesini Zarrab adına Avukat Brafman hazırlarken, bu dilekçenin eklerinin birinde Zarrab’ın ‘kaçmayacağı’ argümanı yapılırken, ‘’hayırseverliği’’ bölümünde ise Zarrab’ın Türkiye’de yaptığı bağışları listeleniyor. 

Zarrab’ın savunma ekibi, Zarrab’ın karakterini sağlam olarak sunma ve böylece kaçmayacağı intibaını yüksek meblağlı kefalet miktarı ile hakime vermeye çalıştığı görülüyor.

Zarrab dosyası Emine Erdoğan’ı vurdu


1) Zarrab tarafından mahkeme için listenen bağış verilmiş dernekler arasında en sık şekilde Togem-Der’in ismi geçtiği göze çarpıyor. Zarrab tarafından bağış yapılan kurumlardan biri olarak sunulmasına rağmen, Togem-Der’in websayfasında derneğe destek verenler listesinde Zarrab’ın isminin olmadığı dikkat çekiyor. (Togem-Der bağışçılar listesi)

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (Togem-Der)’in hayırseverler listesinde 200 civarında isim var. Ama Zarrab yok. Togem-Der’e milyonlarca Türk lirası bağışladığı görülen Zarrab’ın bunca bağışının Togem-Der’in kendi websayfasındaki hayırseverler listesinde neden olmadığı konusunda Erdoğan’ın nasıl bir açıklama yapacağı merakla bekleniyor.

2) 17 Aralık 2013’den sonra da Zarrab’ın milyonlarca dolar ‘bağışladığı’ Togem-Der’in kurucusu olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan sayılıyor. Togem-Der’in kendi websayfasında da Emine Erdoğan kurucu olarak belirtiliyor. Daha önce Emine Erdoğan’ın ismi Zarrab skandallarında ortaya çıkmamışken böylece bizzat Zarrab tarafından New York mahkemesine Erdoğan ailesi tekrar karışmış oluyor.

3) Bir başka göze çarpan durum ise kurucusunun Emine Erdoğan olarak ifade edildiği derneğin başkanı ise Emine Erdoğan’ın yengesi olan Saadet Gülbaran. 26 Ekim 2010 yılında Togem-Der, Emine Erdoğan ve yengesi Saadet Gülbaran’ın anlatıldığı ‘İşte Emine Erdoğan’ın ailesi’ başlıklı bir yazıda bu ilişki de ortaya konuyor.

4) Yönetim Kurulu içinde bir başka tanıdık isim ise AB eski bakanı ve kendisi de 17 Aralık döneminde ‘çukulata kutuları’ ile gündemden düşmemiş olan, aksine istifa etmek zorunda bırakılan bakanlardan biri olan Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Nilser Bağış’ın da Asil üye olarak bulunması. 17 Aralık’ın şüphelileri teker teker Zarrab’ın dilekçesinde yerlerini alıyorlar böylece.

Zarrab’ın mahkemeye sunduğu ve hayırseverliğini gösterdiği listedeki bağışlar 2013 yılının ilk ayından itibaren listelenmiş. Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu dernek olan Togem-Der’e ilk bağış ise 2013 yılının 10 Ekim gününde yapıldığı görülüyor.

5) Zarrab, 17 Aralık 2013’den 28 Şubat 2014 yılında yaklaşık 100 gün kadar hapiste kaldıktan sonra diğer bakan çocukları ile birlikte tahliye edilmişti. New York mahkemesine sunulan bilgilere göre Zarrab henüz hapiste bulunduğu o 100 gün içinde 1.5 milyon lirayı 12 farklı banka havalesi ile yine Emine Erdoğan’ın derneği Togemder’e ‘’bağışlamış.’’ Bu 12 farklı banka havalesi de diğerleri gibi Togem-Der’in websayfasında yer almıyor. Bu bağışlarla ilgili kayıtlar dernekte bulunuyor mu, bulunuyorsa neden diğerleri gibi ilan edilmedi soruları cevaplarını bekliyor.

6) Zarrab, 28 Şubat 2014 yılında hapisten tahliye edildikten sadece bir hafta sonra, 3 Mart 2014 tarihinde bir günde 2 milyon lira değerindeki 7 havaleyi yine Erdoğanların derneği Togem-Der’e yaptığı görülüyor.

7) Zarrab’ın Erdoğanların derneğine düzinelerce kez ve on milyon liraya yakın bağış tutarını farklı zamanlardaki havalalerle 2015 yılının 7. ayına kadar devam ettirdiği görülüyor. Tayyip Erdoğan’ın ‘’hayırsever’’ olarak andığı Zarrab’ın gerçekten de Erdoğan’ın derneğine yaptığı ‘bağışların’ çok yüksek miktarlarda olduğu görülüyor.


Kefalet meblağı

Zarrab'ın avukatı tarafından mahkemeye sunulan teklifte 10 milyon doları peşin olmak üzere 50 milyon dolarlık bir kefalet bedeli önerdiği belirtiliyor. Buna rağmen Bharara’nın kefalet talebini reddetmesi dikkat çekici.

Avukat Brafman, 27 Nisan’da New York’da yapılan ilk celse sonrası basına kısa bir açıklama yapmış, bu açıklamasında güçlü bir kefalet talebi sunacaklarını ve bu kefalet paketinin kabul edileceğini umduklarını söylemişti.

22 sayfalık dilekçede Zarrab’ın New York'ta bir evde kalacağı, GPS ile takip edileceği ve evinin kapısında 24 saat boyunca silahlı güvenlik görevlileri nöbet tutulacağı ifade ediliyor.

Zarrab’ın ABD'ye eşi Ebru Gündeş ve 5 yaşındaki kızı ile birlikte, Disney World'u gezmek için turist olarak geldiği belirtilen dilekçede, Zarrab'ın sağlık sorunları yasadığı da anlatılıyor. Zarrab'ın bağırsak uru, mide ülseri ve böbreği yakınında bir tümör bulunmasından dolayı sağlık sorunları yaşadığı ve düzenli olarak doktor gözetiminde olması gerektiği de belirtiliyor.

Ebru Gündeş kariyeri

Zarrab'ın avukatlarına göre 'uluslararası şarkıcı eşi Ebru Gündeş'in kariyerine mahvedeceği’’ nedeniyle Zarrab’ın anlaşmanın şartlarından kaçması mümkün olmayacak. Böyle bir şey yaptığı takdirde anlaşmadan kaçmayacak.

Telefonla ulaştığımız Bharara’nın ofisi, sorulara cevap vermeyi reddetti.

Aynı şekilde avukat Brafman’ın ofisi de telefonla yorum sorulduğunda bunu reddetti.

Yine kefalet dilekçesinde bildirildiğine göre Zarrab'ın Togem-Der'e, 2013 yılında 850 bin, 2014 yılında 1.5 milyon, 2016 yılında da 2 milyon üçyüz bin ABD doları bağışta bulunduğu belirtiliyor. (Toplam sadece Togem-Der’e 4.7 milyon dolara denk geliyor. Bu bağışlar Togem-Der’in kayıtlarında görünmüyor.)

Dilekçede, Zarrab'ın Türkiye'de 250 kişiye iş sağlayan bir işadamı olduğu, 2015 yılında en çok vergi ödeyenler arasında 56. sırada bulunduğu da belirtiliyor. Zarrab’ın 17 Aralık ile bağı ve o dönemde tutuklandığı yönünde bir bilgi verdiği görülmüyor.


Bu daha başlangıç
Geçen Cuma günü Haberdar’da yer alan analizde, Egemen Bağış’ın New York’daki Zarrab davasında tutukluluğunun istendiği yolundaki bazı haberlere yer verilmişti. Çarşamba günü Zarrab tarafından Mahkemeye sunulan kefalet paketinde de Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın Togem-Der aracılığı ile yeniden konunun içine çekildiği görülüyor.

Zarrab dosyasının bizzat Zarrab’ın sunduğu dilekçe yoluyla Erdoğan ailesine şimdiden sıçradığı görülüyor.


Preet Bharara’nın henüz kendi iddianamesini sunmadığı, kendi suçlamalarına yer vermediği bir ortamda Zarrab’ın kefalet paketi dahi daha ilk adımda Türkiye’ye, hem de Erdoğan ailesine ulaştı.

New York’daki Zarrab davası şimdiye kadar bekleneni hiç şüphesiz fazlasıyla karşıladı. Bundan sonraki adımlarda hakim Berman’ın kefalet talebi için bir celse organize edip, etmeyeceği, 16 Haziran celsesi ve nihayet Bharara’nın suçlamaları beklenecek.
➽ Paylaş: