Alevilere yönelik ‘SUÇ’ görmezden gelindi

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi Kaymakamı Mehmet Türköz’ün Alevi vatandaşlara, “Biz sizin cem yapmanıza tolerans gösteriyoruz, izin veriyoruz. Ama siz çadır kuruyorsunuz” sözleri nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılık, soruşturma bile açmadan şikâyeti işleme koymadı...

Alevilere yönelik nefret suçu görmezden gelindi


Kahramanmaraş’ta Sivricehöyük köyü Terolar bölgesinde meralarına Suriyeliler için mülteci kampı kurulmasına karşı yapılan eylemler sırasında jandarmanın müdahalesinin ardından köy cemevi yanına kurulan çadır 11 Temmuz günü kaldırılmıştı...


Cumhuriyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, Müdahale ile ilgili köy muhtarını arayan Dulkadiroğlu Kaymakamı Türköz’ün “Biz sizin cem yapmanıza tolerans gösteriyoruz. Cemevine misafirlerinizin gelmesine izin veriyoruz. Ama siz çadır kuruyorsunuz. O çadırı kaldıracaksınız. Artık size toleransımız yok” dediği ileri sürüldü. 


İddiayı gündeme taşıyan CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, kaymakamın sözlerinin nefret suçu kapsamında olduğunu savunmuştu. Öztunç, kaymakam Türköz ve Kahramanmaraş valisinin Alevilerden özür dilemesini ve köy halkına yönelik baskıların sona erdirilmesini istemişti.

Nefret suçuna yüzde yüz tolerans

Kaymakamın söylediği ileri sürülen bu sözler için İstanbul’da yaşayan Meryem Durgun ve Seyit Sönmez isimli vatandaşların yaptığı suç duyurusunda ise 8 Ağustos’ta karar verildi. 


Kahramanmaraş Başsavcı Vekili Kemal Yalçın kaymakamın bu sözlerle “ne şekilde halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini veya ibadetlerini aşağıladığının açıklanamadığı” gerekçesiyle şikâyetin işleme konulmadığını bildirdi. Savcılığın herhangi bir soruşturma açmadan doğrudan işleme koymama kararı vermesi dikkat çekti.
➽ Paylaş: