‘Soros istedi AKP yaptı’

Olağanüstü hal kararnamesiyle TSK’nın yapısını alt üst eden düzenleme ilk kez 2009 yılında TESEV raporunda yazıldı. AKP’nin Türk ordusunu hedef alan kararnamesi TESEV’in bu raporuna dayanıyor. Peki o rapor neden hazırlandı? İçeriğinde neler vardı? 

İşte o raporun ayrıntıları…

TSK’nın yeniden yapılandırması 
kararnamesi Avrupa menşeili

AKP hükümeti TSK’nın emir komuta sistemini zaafa uğratan düzenlemeleri için TESEV raporundan ilham aldı...


Aydınlık gazetesi, TESEV’in 2009 yılında hazırladığı raporun ayrıntılarını yayınladı. TSK’yı hedef alan düzenleme hazırlıklarına dikkat çekti.

“TSK’yı sivilleştirme” kapsamında hazırlanan raporun adı; Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim. Raporda Genelkurmay Başkanı’na koordinasyon görevi verilmesi önerildi. Raporda Ali Bayramoğlu’nun yazdıkları ile olağanüstü hal kararnamesi arasındaki benzerlikler dikkat çekici.

“ORDUYA BATI MODELİ – Ali Bayramoğlu / Gazeteci :
Batı ülkeleri askeri kurumların elinde yetki toplanmasını ve sistemlerin askerileşmesini engellemek için çeşitli önlemler almışlardır. Bu önlemlerin en önde gideni genelkurmay başkanlıklarına ilişkin düzenlemelerdir. Yani Türkiye’den farklı ordu teşkilatlanma yapılarıdır. ”

Aynı raporda Bayramoğlu, orduda esnek bir model hayata geçirilmesini öneriyor.

“ESNEK ORDU TALEBİ – Ali Bayramoğlu / Gazeteci :
Önlem çerçevesinde özellikle silahlı kuvvetlerin idari açıdan, hatta komuta açısından merkezi yapıları esnetilmiş, genelkurmay başkanları sadece koordinasyonla görevlendirilmiş, ordu birimleri ayrı ayrı savunma bakanlıklarınaya da ABD’de olduğu gibi, başkana bağlanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri ise, NATO içinde topyekûn savunma stratejisini bu denli aşırı merkezileşmiş bir ordu geleneği ve yapısıyla uygulayan tek ülkedir.”

TESEV raporlarında Harb Okullarının sivilleştirilmesi de yer almıştı. Kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını ise Avrupa Birliği Türkiye’den istemişti.
➽ Paylaş: