Sivas Katliamı'nda yine skandal!


Katliam davasında kırmızı bülten ve tutuklama 19 yıl sonra çıktı


Sivas Katliamı'nda yine skandal


 
 
2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılarak 35 aydının katledilmesine ilişkin üç firari sanık Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılanmasına dün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 


Ancak dünkü duruşma bir dizi “garipliğe” sahne oldu. 

Mahkemeden 19 yıl sonra kırmızı bülten çıktı. Duruşmayı bekleyen müdahil avukatları, izleyiciler ve gazeteciler, mübaşirin “Sivas davası tarafları” diye seslenmesi üzerine salona girdi. Bu sırada salonda sadece mahkemeye geçici olarak başkanlık eden üye hâkim Mustafa Karatay bulunuyordu. Diğer iki üye ile savcının ise yerlerinde olmadığı görüldü.

Başkan Mustafa Karatay, avukatlar ve izleyicilerin yerine oturmasına gerek olmadığını belirterek duruşmayı kapatmak istedi. Davanın müdahil avukatları Kâzım Genç ve Hasan Cem Yılmaz ise bazı talepleri olduğunu ifade etti. Avukatlar, mevzuata uygun başvuru yapılmadığı için Alman makamlarının, Murat Sonkur ve Eren Ceylan’ın iade talebini reddettiğini belirterek “Bu durumun düzeltilmesini talep ederiz” dedi. Avukatlar, dosyayı incelediklerini ancak sanık Murat Karataş hakkında herhangi bir yakalama kararı görmediklerini savundu. Başkan Karatay ise arama kararının UYAP’ta bulunduğunu söyledi. Karatay, ara kararın sonra verileceğini belirterek duruşmayı noktaladı ve tutanağa herhangi bir karar yazmadı.

Öğleden sonra avukatlara verilen duruşma tutanağında ise yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanıklar Murat Sonkur ve Eren Ceylan’ın henüz yakalanmadıkları, sanık Murat Karataş hakkında da çıkarılan yakalama emrinin henüz infaz edilmediği bilgisi yer aldı. Tutanağa göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkemeye gönderdiği yazıda haklarında kırmızı bülten ile uluslararası düzeyde aranan sanıklar Sonkur ve Ceylan’ın iadesinin reddedildiğini bildirdi. Ayrıca Emniyet, sanık Murat Karataş’ın ise POL-NET veritabanlarında yapılan sorgulamasında herhangi bir yurtdışı çıkış kaydının bulunmadığını kaydetti.

19 yıl sonra kırmızı bülten
 

Duruşma tutanağına göre mahkeme, firari sanıklar Murat Sonkur ve Eren Ceylan’ın yokluğunda tutukluluk hallerinin devamına, kırmızı bültenin yerine getirilmesinin beklenilmesine hükmetti. Sanık Murat Karataş hakkında yokluğunda tutuklama müzekkeresi düzenlenmesine karar veren mahkeme, sanığın uluslararası seviyede aranması için hakkında kırmızı bülten çıkardı. Karara göre, hazırlanacak kırmızı bülten formu, Adalet Bakanlığı’na gönderilecek.


Habercem



➽ Paylaş: