Rıza'nın önüne niye yattılar!

Önüne yattılar, hayırsever ilan ettiler, yetmedi vergileri sıfırladılar...


Vergiler Rıza Sarraf için mi kaldırıldı?


Altında vergi uygulaması olmadığı için Rıza Sarraf’ın yakalanan 1.5 ton altını kaçak muamelesi görmedi. Bu olay ‘Altında vergilerin kaldırılması Sarraf için mi yapıldı?’ sorusunu gündeme getirdi...

Hükümetin altında vergileri kaldırması Rıza Sarraf’a yaradı. Sarraf’ın altında vergilerin sıfırlanması sayesinde kaçakçı suçlamasından kurtuldu, altınlara el konulmasının da bu sayede önlendi.

Bakan müdahale etti

Aydınlık’ın gümrükçülerden edindiği bilgilere göre olay şöyle gelişti: “Rıza Sarraf Gana’dan uçakla 1.5 ton altın getirdi. Altın gümrüğe kıymetsiz madeni eşya diye deklere edildi. Ancak gümrükçüler beyana inanmadı ve yükü kontrol etti. Yapılan kontrollerde ‘kıymetsiz madeni eşya’ diye bildirilen malın altın olduğu ortaya çıktı. Gümrükçüler hemen tutanak tutup durumu üst makamlarına bildirdi. Sarraf, olayı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a bildirdi. Bunun üzerine Çağlayan, Özel Kalem Müdürü Onur Kaya’ya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ı arayarak bu işi halletmesini istedi.

Bakanın talebi üzerine Bakanlık’ta hareketlilik başladı. Olay hemen kapatılamadı. Çünkü tutanak resmi kayıtlara girmişti. Sonra mevzuatla çıkış arandı. Yasada bir malla ilgili kaçakçılık suçlaması yapılabilmesi için “vergiye tabi eşya” olması gerektiğinden yola çıkılarak Sarraf kurtarıldı. Altında KDV, gümrük vergisi ve ÖTV yoktu. Bu nedenle kaçakçılık suçlaması yapılamayacağına karar verildi.

Altınlara “kaçak mal” muamelesi yapılsaydı, yakalanan 1.5 ton altına el konulmasının gündeme geleceğine dikkat çeken gümrükçüler, “Altın ithalatında ve ticaretinde vergiler sıfırlandığı için Sarraf, hem hapis cezasından hem de 1.5 ton altına el konulmasından kurtuldu. Altında vergiler bunun için mi kaldırıldı bilmiyoruz ama, vergilerin kaldırılması bu sonuca yol açtı” dediler. Bu arada yakalanan altınların akıbetinin ne olduğu ise bilinmiyor.

İstanbul Havaalanı Gümrük yetkilileri bu sorularımıza yanıt vermekten kaçındılar. Altında vergilerin kaldırılması uzun süre tartışılmıştı. Halkın temel girdilerinde vergi varken, altında vergilerin sıfırlanması Hükümete ağır eleştirileri de gündeme getirmişti.

'Önüne ben yatarım!'

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Rıza Sarraf arasında geçtiği iddia edilen bir tapede; Güler’in 17 Aralık öncesi çıkan haberlerden rahatsız olarak kendisini arayan Sarraf’a, ‘’Abicim sen rahat ol. Vallahi öyle bir şey varsa, senin önüne ben yatarım ya! İçişleri Bakanlığı’nda, Maliye’de ve MİT’te bir şeyin yok’’ dediği basında yer almıştı.

Aydınlık

➽ Paylaş: