'Okullar YIKIK, sağlam kalanlar PİS, öğrenciler AÇ...'

Depremin en çok etkilediği şehirlerden biri olan Hatay'da eğitim sorunları devam ediyor. TÖB-SEN'in hazırladığı "Hatay'da Eğitim Durumu Raporu" mevcut tabloyu gözler önüne seriyor...

Hatay'da eğitimin durumu raporu: 'Okullar yıkık, sağlam kalanlar pis, öğrenciler aç'

Hatay'da depremden sonra eğitim ve öğretim alanında yaşanan sorunlar birçok başlıkta hâlâ devam ediyor.

6 Şubat depremlerinin ardından her üç okuldan biri zarar görürken kentteki 1604 okulun 210’u yıkılmıştı. 

soL'dan Özkan Öztaş'ın haberinde, Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) tarafından hazırlanan ve 23 Eylül'de kamuoyuyla paylaşılan "Hatay'da Eğitimin Durumu" raporu tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre okulların çoğu yıkıldı ya da eğitim görmeye uygun değil. Sağlam olan okullarda temizlik ve hijyen sorunu var. Ayrıca öğrenciler okullarda beslenemiyor ve birçok öğrenci taşmalı eğitim sorunlarından ötürü okula gidemiyor. 

Raporu ve yaşanan sorunları soL'a anlatan TÖB-SEN Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ezer "Yaşamı yeniden inşa etmede temel sorumluluk öğretmenlere yüklenmiş durumda, ancak kent deprem sonrasında tüm olanaklardan mahrum kaldı. Koca bir felaketin orta yerindeyiz hâlâ" diye özetliyor içinden geçtikleri durumu.

'Çocuk haklarının adı var sadece'

Deniz Ezer'e göre kanun maddelerinde ya da yönetmeliklerde çocuk hakları her ne kadar yer alsa da tamamı göstermelik verilerden ibaret: "Dünyada tartışmaya açılmayan tek konu çocuğun üstün hakları ilkesi konusudur. Fakat ülkemize baktığımız zaman çocuklarımızın insanca yaşam hakkı başta olmak üzere eğitim, sağlık, barınma gibi hakları açısında çok geride olduğu ve bu hak ihlallerinin arttığını da söylemek gerekir."

"Çocuk haklarının adı var sadece" diye anlatıyor bu durumu. "21. yüzyılda çocuklar sağlıklı gıdaya, temiz suya, eğitime, sağlığa yeterli biçimde erişememektedir. Türkiye’de eğitim alanındaki laiklik ve bilim karşıtı politikalar çocukların küçük yaşta suça sürüklenmeleri ve çocuk cinayetlerinin artması gibi sonuçları doğuruyor. Cemaat-tarikatların ve din
adamlarının fiili olarak belirli bir statüye getirilmeleri birçok sorunu beraber getiriyor"
ifadeleriyle sıralıyor yaşanan sorunları.

'20 ay geçmiş olmasına rağmen hiçbir şey değişmedi'

Hatay'da Eğitimin Durumu Raporu'na göre kentteki sorunların kaldığı yerden devam ettiğini söylemek mümkün. Rapora göre üçüncü haftası yeni başlayan eğitim öğretim döneminde 10 güne yakın devamsızlık yapan öğrencilerin sayısı çok fazla ve okullara ulaşım hâlâ ciddi bir sorun. Okula gidebilen öğrenciler yeterli beslenemiyor ve öğrencilere psikososyal destek verilmesi gerekiyor. 

TÖB-SEN MYK Başkanı Deniz Ezer "Deprem bölgesi Hatay'da 20 ay geçmiş olmasına rağmen hiçbir şey değişmiş değil" diye başlıyor söze raporu yorumlarken. Ve ekliyor: 

"Hatay depremde yerle bir oldu. 20 aydır bir kaos hayatı yaşıyoruz. İşin açıkçası bunun artık bir tercih olduğunu düşünüyorum. 'Asrın felaketi' adı altında hiçbir şey yapmamanın adı konuluyor. Çocuklar hâlâ ulaşım sorunu yaşıyor. Okulun açılmasından 3 hafta geçmiş olmasına rağmen öğrenciler okula gidemiyor. Beslenme derseniz depremzede halkın geneli yardımlarla geçiniyor zaten. Geçinemeyen öğrenciler ya MESEM projelerine kayıyor ya da okul terkine."

'Yıkımların içinden çıkmış öğrencilere-öğretmenlere psikososyal destek bile yapılmadı'

Raporun bir ucunda okullar, öğrenciler ve eğitim-öğretim süreçlerindeki eksikler yer alırken diğer tarafta ister istemez eğitimciler yer alıyor. Tüm bu süreçte öğretmenler de ciddi sorunlar yaşıyor. Öğrencilerle aynı sorunları yaşayan öğretmenlerin diğer yandan öğrencilere karşı da görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmek gibi bir başka öncelikleri var. 

Deniz Ezer söz eğitimcilere gelince de benzer sorunların altını çiziyor. 

"20 ay geçmesine rağmen hâlâ rezerv alanı tartışmasının yaşandığı bir kentten bahsediyoruz. Bir planlama yok. Problemler çok rahat biçimde çözülebilecekken neden çözülmediği konusunda ne kadar iyi niyetli düşünürsek düşünelim bir sonuca varamıyoruz. Hatay dışında diğer deprem illerine bakıyoruz 'normale' dönmüş durumda. O halde burada ya büyük bir rant var ya da önemsenmeyen bir halk var. Düşününki yıkımların içinden çıkmış öğrencilere, öğretmenlere psikososyal destek bile yapılmadı."

'Aileler çocuklar aç kalmasın diye okula göndermiyor'

Depremzedelerin kaldığı konteyner kentler ve toplu yaşam alanlarının hijyeni mutlak önem taşıyor. Buralarda başlayacak en ufak bir salgın hastalığın tüm kente hızlıca yayılması bir başka olasılık. Altyapısı çökmüş, çoğu zaman temiz suya dahi erişemeyen bir kentte en çok önemsenmesi gereken şeylerden biri de okulların temizliği.

Ancak TÖB-SEN tarafından hazırlanan rapora göre okullar pislik içinde. Mevcut durumda her üç okuldan birinin depremde zarar gördüğünü önemli bir kısmının da yıkıldığını düşünecek olursak kentte okul olmadığı, mevcut okulların da pislikten geçilmediği sonucu çıkıyor. 

"Okullarına uzak yerde kalan öğretmen ve öğrenci sayısı çok. Ulaşım da olmayınca sabah okula yetişmek veya akşam çıkışta eve dönüş bir çileye dönüşmüş durumda. Yani güç bela gidilen okullarda öğrencileri ve öğretmenleri de temizlik görevlisi olmadığı için kirli okullar karşılıyor" diyor Deniz Ezer. 

Ama ötesi var.

Beslenme sorunu her şeyin ötesine geçmiş durumda. Böylesine kirli mekanlarda öğrencilerin nasıl besleneceklerini düşünmek gerekir belki. Ama raporda yer alan bilgiler ailelerin çocuklar aç kalmasın diye okula göndermediğini gösteriyor.

"Maliyetler sebebiyle birçok ailenin çocuğunun beslenme çantasını dolduramaması veya okul harçlığı verememesi sıradan hale geldi. Hatay’da çocukların okulda aç kalacakları gerekçesiyle devamsızlık yaptıklarını görüyoruz. Raporumuzda sadece sorunlar değil. Talepler ve çözüm öneriler de yer alıyor. Yetkililerin bu sürece hızlıca bakması ve çözümün parçası olması gerekir. Artık Hatay'daki depremzede öğrencileri ve öğretmenleri görmezden gelemezler." 

Eğitimde devam eden sorunlar her şeyden önce çocukları mağdur ediyor. Hatay'da yaşanan sorunlar gün geçtikçe daha da derinleşiyor çünkü. Deniz Ezer öğrencilerin ve eğitimcilerin yaşadıkları sorunlara karşı mücadele etmek için hummalı bir çalışma içinde olduklarının altını çiziyor. 

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..