'Enerji, maden sektörünün ihtiyaçlarını gidereceğiz'!

Tepkilere rağmen zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “süper izin” olarak anılan yasanın ilk 11 maddesi Meclis'te kabul edildi. Köylüler Meclis önünde açlık grevine başladı...

Zeytinleri neden yok edeceklerini açıkça ilan ettiler: 'Enerji, maden sektörünün ihtiyaçlarını gidereceğiz'

AKP'nin Meclis komisyonundan jet hızıyla geçirdiği, Meclis’e getirmeden önce patronların onaya sunduğu ortaya çıkan zeytinlik alanları ve ormanları maden şirketlerine teslim eden yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri sürüyor.

Tepkilere rağmen zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “süper izin” olarak anılan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerinde ilk 11 madde Meclis'te kabul edildi. Teklifin görüşmeleri yarın saat 14.00'te devam edecek.

ANKA'nın haberine göre, AKP'nin verdiği önerge ile teklifinin 11'inci maddesi ile 3213 sayılı Kanun'a eklenen geçici 45'inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "öncelik verilmek suretiyle" ibaresinden sonra gelmek üzere "taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan" ibaresi eklendi ve maddenin dördüncü fıkrası şöyle şekilde değiştirildi:

"Bu madde kapsamında, yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygun görülenler veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarında kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlardan ilgili kamu iktisadi teşebbüsünce uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 63'üncü maddesinde yer alan harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süre ile doğrudan kiralanabilir. Kira süresi sonunda bakım yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi onar yıl süreyle uzatılabilir."

Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan, sınırları belirtilen alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesi mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca izin verilebilecek.

Zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.

Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ön lisans veya üretim lisansı bulunan üretim tesisleri için gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030'a kadar Kamulaştırma Kanunu kapsamında "acele kamulaştırma" kararı alınabilecek.

Bu tarihe kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması için izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanmakta olan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

Köylüler açlık grevine başladı: 'Topraklarımızdan, zeytinlerimizden vazgeçmeyeceğiz!'

Termik santrallere ve bölgedeki yağmaya karşı verdikleri mücadeleyle gündeme gelen Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi köylüleri, zeytinlik alanlara zarar vereceği gerekçesiyle yasa teklifine tepki gösteriyor.

Günlerdir Meclis önünde eylem yapan köylüler açlık grevine başladı.

Köylüler, "Maden yasa tasarısının maddeleri aceleyle, telaşla geçirilirken, tekrar aynı soruyu soruyoruz: Şirketlerin yararına olduğu apaçık olan bu yasada neden ısrarcısınız? Topraklarımızdan, zeytinlerimizden vazgeçmeyeceğiz!" diyor.

aclik

AKP’li Varank açıkça ilan etti: 'Enerji, maden sektörünün ihtiyaçlarını gidereceğiz'

Dün yasa teklifi görüşmeleri sürerken milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank, bir kez daha niyetlerinin altını çizdi.

Varank, "Enerji, maden sektörünün ihtiyaçlarını giderecek şekilde, Türkiye'nin ihtiyaçlarını giderecek şekilde bir kanun çalışması yapmaya çalışıyoruz. Bu kanun ne getiriyor derseniz; yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılmasını getiriyor. Şu anda bu söylerken hicap ederek söylüyorum; Türkiye'de bir yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isterseniz izin süreçleri 4-5 yıl sürüyor. Hiçbir yatırımcı 4-5 yıl süren süreçlerle yatırım yapmaz, onun için bunların hızlandırılmasına yönelik maddelerimiz var. Bunları yaparken ÇED sürecinin hızlandırılması gibi bir ifade kullanılmıyor asla, burada ÇED süreçlerinin hızlandırılması diye bir husus mevzu bahis değil. Sadece ilgili kurumların görüşlerinin verilmesinde hızlandırma süreci var, ÇED süreçleri ile ilgili böyle bir değerlendirme asla yoktur. Maden sahalarının rehabilitasyonu ile ilgili mevcut kanunda talep edilen bedeller çok düşük kalıyordu. Bu kanunla birlikte rehabilitasyon süreçlerinde kullanılacak kaynaklar arttırılmış oldu" dedi.

"Türkiye'nin coğrafi konumuna baktığınızda batıdaki elektrik sistemini destekleyen santrallerdir. Bu santralleri biz inşa etmedik. Bu bölgedeki kömür yataklarını biz bulmadık. 1980'lerden itibaren maden sahaları olarak belirlendi" diye konuşan Varank şöyle devam etti:

"Bu santraller o zamandan beri çalışmaya devam ediyor. Biz buraya uzaydan kömür getirmiyoruz. Bunda kamu yararı görmüyorsanız ben çok şaşırıyorum. Biz şimdi kömürler çıkartılsın, burada çalışan beş bin işçi ekmek yemeye devam etsin diye buradaki zeytin ağaçları başka bir yere taşınsın diyoruz."

Varank'ın muhalefet milletvekillerine sarf ettiği "Siz 'yaptırmam' deyice biz de tabi 'yapacağız' diyoruz. Siz 'geçirmeyeceğiz' deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz" sözleri ise çok tepki çekti.

TKP'den tepki: 'Bu yağmayı durduracağız!'

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de yaptığı açıklamayla zeytinliklerin madenler için talan edilmesine tepki gösterdi.

"Zeytinleri neden yok edeceklerini açık açık ilan ettiler. Bu yağmayı durduracağız" denilen açıklamada, Varank'ın sözleri hatırlatıldı, tasarının Limak ve IC Holding’in talimatı sonrası gündeme getirildiğine dikkat çekildi.

Açıklama şöyle:

"Muğla’dan gelen köylüler, sadece iki ilçede 57 köyün ve on binlerce zeytin ağacının yok edilmesine neden olacak yasa tasarısına karşı dün açlık grevine başlarken, AKP’li vekil Mustafa Varank, bu halk ve doğa düşmanı adımın talimatını kimden aldıklarını açık açık ilan etti.

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sırasında 'Enerji ve maden sektörünün ihtiyaçlarını giderecek şekilde bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. Bu kanun yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor' diyen Varank, patronlar istiyor diye zeytinlerin yok edilmek istenmesine tepki gösterenlere ise şu yanıtı verdi: 'Siz yaptırmayacağız deyince biz yapacağız diyoruz.'

Limak ve IC Holding’in talimatı sonrası zeytin ağaçlarını, doğayı, köyleri, halkı hedef alan AKP’nin Meclis Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise zeytin talanına karşı olduklarını ama yasanın 9 milyar dolarlık bir kaynak getireceğini söyledi.

Varank ve Akbaşoğlu, Akbelen’den gelip açlık grevine başlayan köylülerin günlerdir verdikleri mücadeleyle anlatmak istediklerini özet olarak ilan etmiş oldular.

'Patronların kârı ve çıkarını temsil ediyoruz. Bu Meclis bunun için var. Zeytinler ve köyler yok olacak ama 9 milyar dolarlık bir gelir gelecek, patronların kasası dolacak.'

İlan ettikleri budur!

Bununla yetinmeyip bir de halkla alay edip meydan okuyorlar ve direnen yurttaşlara 'Siz yaptırmayacağız deyince biz yapacağız diyoruz' yanıtını veriyorlar.

Halka karşı patronların yanında yer aldığını bu kadar açık ilan eden iktidarın saldırısının karşısında, köylülerin yanındayız. Akbelen’den gelen köylülerin mücadelesinin, direnişinin parçasıyız.

Bu yağmayı hep birlikte mücadele ederek durduracağız!"

 Zeytinlik yağması
taslağı önce şirketlere
sunulmuş: ’Aman dışarıya sızmasın’

➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..