"Cumhurbaşkanı yargılansın" deyince!

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, 3 Adalet Bakanlığı müfettişinin Sincan Adliyesi'nde teftişte bulunduğunu söyledi. Mahkeme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kayıp trilyon davasından yargılanmalı diyerek büyük tartışma yaratmıştı



Gül yargılansın diyen mahkemeye yıldırım teftiş!




Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, 3 Adalet Bakanlığı müfettişinin Sincan Adliyesi’nde teftişte bulunduğunu belirterek, "Teftiş bizimle mi ilgili bilmiyorum, şu anda inceleme devam ediyor" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kaçmaz, rutin teftişlerini geçen yıl geçirdiklerini kaydederek, "Yapılan teftişin normal olmadığını" öne sürdü.
İzinde olduğu için Sincan Adliyesi’ndeki teftişin tam olarak kapsamını bilmediğini ifade eden Kaçmaz, "3 müfettiş inceleme yapıyor. İzinde olduğum için sebebini bilmiyorum. Olağan teftiş olup olmadığını bilmiyorum. Bizimle ilgili mi, değil mi onu da bilmiyorum" diye konuştu.

YARSAV BAŞKANI: HUKUK DEVLETİ TEHLİKE ALTINDA

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yargılanması yönünde karar veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Adalet Bakanlığı müfettişlerince soruşturulmasını kınayarak Adalet Bakanlığı’nı hukuka davet etti.
Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın "objektiflikten uzak, yargı üzerinde baskı oluşturan bu uygulamalarını" şiddetle kınadığını bildirerek, "12 Eylül Anayasası’nın Adalet Bakanlığı’na yargı bağımsızlığına aykırı olarak tanıdığı yetkiler, yargı üzerinde 12 Eylül döneminde bile bu denli baskı oluşturma, sindirme amaçlı kullanılmamıştır. Hukuk devleti ciddi baskı, açık ve yakın bir tehlike içerisindedir" dedi.

Eminağaoğlu, açıklamasında Adalet Bakanlığı’nın, yargıya siyasi bakış sergilemediğini, beklentileriyle örtüşmeyen yargıç ve savcıları, mahkemeleri etki altına almaya çalıştığını savunarak "Yetkilerini, belirli olaylara yönelik başvurularda kullanmaktan ısrarla uzak duran Bakanlık, beklentilerine uygun olmayan karar ve işlemler söz konusu olduğunda ise hukuk dışı olarak kullanmaktan geri durmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi bu kapsamda üç müfettiş tarafından incelemeye alındığını kaydeden Eminağaoğlu, mahkeme personelinin adliyeden çıkışının da engellendiğini bildirdi.
Eminağaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Yargı, baskı altına alınamaz. Bu çabalar nafile uğraşlardır. Hiçbir güç yargı organlarını, yargıç ve savcıları kendi hizasına çekemez, hukukun üstünlüğünden uzaklaştıramaz.
Adalet Bakanlığı’nın bu uygulamaları, HSYK kararına bile konu olmuş, HSYK, tarihe not düşen en ağır uyarıyı Adalet Bakanlığı’na yaparak, hukukun üstünlüğü, etkinliği ve hukuk içinde hareket edilmesi gerektiğini karar altına almak durumunda kalmıştır. Adalet Bakanlığını hukuka davet ediyoruz."

Eminağaoğlu, süreçle ilgili olarak 31 Temmuz Cuma günü saat 13.00’te Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde basına ayrıca açıklama yapılacağını da açıkladı.

BU MAHKEME CUMHURBAŞKANI YARGILANSIN DEMİŞTİ

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz mayıs ayında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Kayıp Trilyon" davasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği "kovuşturma yapılmasına yer olmadığı" kararını kaldırmıştı.

Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının "kanun yararına bozulması" istemiyle Adalet Bakanlığ'ına başvurmuştu.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, Gül hakkında "özel evrakta sahtecilik" ve "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na" aykırılık suçlarından dolayı soruşturma açıldığı, soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verildiği anımsatılmıştı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, şunlar kaydedilmişti:

"Ancak; bu kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yasalar yönünden dokunulmazlığı bulunan ve yasalarda yargılanmaları istisna kabul edilen kişiler ile kıyas yapılarak, şüphelinin Cumhurbaşkanı olması nedeniyle milletvekili ve bakanlara tanınan dokunulmazlığının yasa koyucunun Cumhurbaşkanını da kapsadığı yönünde görüşleri hukuktan yoksun, kanunlara aykırı olduğu açıktır.

Kıyasın; kamu hukuku alanında yapılamayacağı, kaldı ki daha önce Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin önceden suç işlemiş bulunmalarının doğal olarak yasa koyucular tarafından düşünülemediğinden Anayasa'da bu konuda boşluğun bulunduğu, bunun yerine Anayasa'nın ilgili hükümlerinde değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin Cumhurbaşkanlığı döneminden önceki suçlarına yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiği ve Anayasa'daki bu boşluğun kıyas yolu ile değil, hukuki düzenleme ile ortadan kaldırılması hukuki açıdan çok daha uygun olacağından; şüpheli Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarının mahkemesince tartışılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hukuka uygun olmayan takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir."

Gül, "Kayıp Trilyon" davasında özel belgede sahtecilik suçlamasından 11 ay ev hapsi cezasına çarptırılan eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın cezasını "sürekli hastalık" gerekçesiyle affetmişti.
*
Radikal *
➽ Paylaş: