"Babam sağolsun! Torpilim var."
Müsteşar Yardımcısının kızı yazılı sınavdan yeterli puan alamayınca, tüm adaylara 10'ar puan eklendi ve torpilli aday sözlü sınavda işi kaptı!
BABAM SAĞOLSUN!
Bir sınav komedisi de Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) 2008 yılında dış ticaret uzman yardımcılığı sınavında yaşandı. 30 kişinin alınacağı sınavın yazılısında 43 kişi 70 ve üstü puan aldı.
Müsteşarlık sınava giren tüm adaylara 10 puan ekleyerek 180 kişinin sözlü sınava girmesini sağladı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, dönemin DTM Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten’in kızının yazılı sınavdan 63 puan alarak, 70 puan barajına takıldığını belirterek, “30 kişinin alınacağı sınavın yazılısında 43 kişi 70 ve üstü puan almıştır. Müsteşarlık sınava giren tüm adaylara 10 puan ekleyerek 180 kişinin sözlü sınava girmesi sağlanmıştır” dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) 2008 yılındaki dış ticaret uzman yardımcılığı sınavıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı.
ADAYLARA 10’AR PUAN EKLENDİ
Sınavın ilanında “Yazılı sınavda başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekmektedir” ibaresi bulunduğuna dikkat çeken Dibek, şöyle dedi:
“30 kişinin alınacağı sınavın yazılısında 43 kişi 70 ve üstü puan almıştır. Müsteşarlık sınava giren tüm adaylara 10 puan ekleyerek 180 kişinin sözlü sınava girmesi sağlanmıştır. Puan eklenme olayı DTM’nin internete koyduğu sınav sonucu Excel dosyasında mevcuttur. Alınan 30 kişinin 16’sı sınavdan 70 altı alan ve puan yükseltmesi sayesinde sözlü sınava girebilen kişilerdir. Sınava girerek 70 puan üstü alan (puan yükseltmesi yapılmamış puan) ve mülakatta elenen Murat Tam ise Müsteşarlığı dava etmiştir. Dava açtıktan sonra Murat Tam, DTM’ye bağlı İMMİB’de işe başlamış ve davayı geri almıştır. Müsteşarlık 2009 yılında da 50 kişinin alımı için sınav açmıştır. Bu sınavda ilan edilen kadro sayısından daha az kişi (20 kişi) yazılı sınav barajını geçtiği halde (2008 yılındaki durumun tersine) Müsteşarlık yazılı sınav sonuçlarına ilave puan eklememiştir.”
“HANGİ GEREKÇEYLE PUAN YÜKSELTİLDİ”
CHP’li Dibek, Bakan Çağlayan’a, şu soruları sordu:
“Sınav ilanında, 'yazılı sınavda başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekmektedir” ibaresi bulunmasına rağmen tüm adayların puanını yükseltmeye yetkisi var mıdır? Hangi gerekçelerle kim 2008 yılında puanları yükseltmiştir?
2008 yılında alınacak 30 kişiye karşılık 43 kişi yeterli puan aldığı halde puan yükseltilmiş, 2009 yılında ise alınacak 50 kişiye karşılık 20 kişinin yeterli puanı almasına rağmen puan yükseltmesi yapılmamıştır. 2008 yılında yapılan puan yükseltme işlemi 2009’da neden yapılmamıştır?
2008 yılındaki sınava giren adayların yazılı ve sözlü sınav puanları ne kadardır?
“MÜSTEŞAR YARDIMCILARINDAN BİRİNİN KIZI SINAVA GİRMİŞ MİDİR?”
2008 yılında Müsteşar yardımcılarından birinin kızı sınava girmiş midir? Sınava girdiyse, yazılı ve sözlü sınavlardan kaçar puan almıştır? Sınavı kazanarak uzman yardımcısı olmuş mudur?
2008 yılında puan yükseltilmesi yapılması, 2009’da ise ilan edilen kadrodan az kişi sınavı kazanmasına rağmen puan yükseltilmesi yapılmamasının sebebi Müsteşar yardımcısının kızının kuruma alınması mıdır?
2008’deki sınav ile ilgili dava açan Murat Tam şu anda iddia edildiği gibi İMMİB veya DTM’ye bağlı başka bir yerde çalışmakta mıdır? Murat Tam’ın davasını geri çekmesi sayesinde işe alındığı doğru mudur?”
113. SIRADA YER ALAN MÜSTEŞARIN KIZI SÖZLÜ SINAVDA 25. SIRADAN KURUMA ALINDI”
CHP’li Dibek, o dönemde DTM Müsteşar Yardımcısı’nın Abdullah Köten olduğunu belirterek, “Köten'in kızı Emine Elçin Köten yazılı sınavdan 63 puan almıştır. Müsteşarın kızı sınavın 70 puan barajına girememesi nedeniyle tüm adayların puanları 10’ar puan yükseltilmiştir. Yazılı sınavda 113. sırada olan Emine Elçin Köten’in puanı 73’e çıkmıştır. Sözlü sınav sonrasında Müsteşarın kızı 25’inci sıradan kuruma alınıyor” dedi.
ANKA
*