AKP, “İşine geldiği gibi!”

Yargıtay'da daire ve üye sayılarını arttırmayı hedefleyen AKP'nin tam tersi yöndeki tasarısı halen komisyonda



AKP'NİN TERSİ DÖNDÜ!


AKP’nin dönemsel tasarı ve yasa hazırlama yöntemi nedeniyle bir tasarısının bir diğerini tutmadığı ve “işine geldiği gibi” davrandığı bir kez daha ortaya çıktı. Yargıtay’daki üye ve daire sayısını arttırmaya yönelik tasarıyı Meclis’e sevk etmeye hazırlanan AKP’nin 2007 yılında hem daire hem de üye sayısını düşürmeyi hedefleyen tasarısı 4 yıldır Adalet Komisyonu’nda bekliyor. Hatta 22 Temmuz seçimleri nedeniyle kadük olan tasarı, hükümet tarafından yenilenerek Meclis’e sevk edildi.

Yeni yıldaki tutukluluk süreleri ve kamuoyunda rahatsızlık yaratan tahliyeler nedeniyle AKP’nin hedef aldığı Yargıtay’ın yeniden “yapılandırılmasına” yönelik yasa tasarısı Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlık’a gönderildi. Hükümet Yargıtay’daki 21 olan daire ve 250 olan üye sayısını arttırmayı hedefliyor.

Oysa AKP, 10 Ocak 2007 tarihinde “Yargıtay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı Meclis’e sevk etmişti. Ancak 22 Temmuz seçimleri nedeniyle tasarı kadük oldu. Seçimlerin ardından AKP Yargıtay’ı şekillendirme tasarısını “yenileyerek” 8 Kasım 2007’de yeniden Meclis’e sevk etti.

Tasarıya göre, Yargıtay’daki üye sayısı 250’den 150’ye düşecekti. Üye sayısı 150’nin altına düşene kadar Yargıtay’a yeni üye atanmayacaktı. Yargıtay’daki 21 olan hukuk dairesi sayısı 13’e, 11 olan ceza dairesi sayısı da 7’ye inecekti. Tasarının gerekçesinde, bunun nedeni istinaf mahkemelerinin göreve başlamalarıyla birlikte, “Yargıtay’a gelecek iş sayısının azalacağı ve niteliğinin de değişeceği” belirtilmişti. Ancak, 2004 yılında yasası çıkarılan ve hukuken kurulmuş sayılan “Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri” kısaca istinaf mahkemeleri aradan geçen 7 yıla karşın hâlâ faaliyete geçemedi.

Hükümetin bakışı değişti

12 Eylül’de gerçekleştirilen anayasa değişikliğiyle birlikte hükümetin etkinliğini arttırdığı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na bakışı da değişti. Hükümetin, Yargıtay’a üye seçen HSYK’deki yapı değişikliğiyle birlikte “yargının iş yükü” sorununun çözümünde en önemli formül olarak Yargıtay’daki üye ve daire sayısını arttırmayı görmesi dikkat çekti. TBMM Adalet Komisyonu’nda üye ve daire sayısının azaltılmasına yönelik tasarı dururken, hükümetin, bu hafta içerisende Yargıtay’ın üye ve daire sayısının arttırılmasını amaçlayan tasarıyı Meclis’e sevk etmesi bekleniyor.

'Yargıtay’ı ele geçirmek istiyorlar'

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ başta olmak üzere pek çok parti yöneticisi, Yargıtay’ın “istediği” dosyayı hızla bağlayabildiğini iddia ediyorlardı. Buna dayanak olarak da eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın yargıçlar aleyhine açtığı davaları gösterdiler. Oysa Cihaner ve Haberal davalarında, Yargıtay “esas mahkeme” yani yargılamayı yapan konumunda. Yargıtay, Cihaner hakkındaki dosyanın temyizini değil doğrudan doğruya yargılamasını yapacak yerdi. Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin birinci sınıf olması nedeniyle dosyasına Yargıtay’ın baktığına işaret ederek “İddialar inanılmaz saçmalık ve yalandır. (...) Bir temyiz incelemesi değildir, esas mahkemesidir. Daire, yargılama yapan mahkeme olarak bakacak. (...) Erzurum-Erzincan olayında nasıl ki HSYK’yi ele geçirme planı uygulanmış, her türlü yalan söyleniyordu; burada da birilerinin tahliyesi nedeniyle kamuoyunun tepkisini kullanarak Yargıtay’ı ele geçirmek istiyorlar. Arkasından Danıştay gelecektir” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet


*

➽ Paylaş: