ABD ile AKP arasında yapılan kirli pazarlığın bir belgesi daha

ABD ile AKP arasında yapılan kirli pazarlığa dair önemli bir ayrıntı daha bir wikileaks belgesinde yer aldı. 'Gül, kamuoyunu ikna etmek için Wolfowitz'ten biraz daha fazla süre istiyor!'

Gül: "Hafta sonuna kadar mı? Ama hükümetim daha yeni güvenoyu aldı. Savaş istemiyoruz ama sizin kaygılarınızı da anlıyoruz. Açıkça konuşmak gerekirse siyasi bir karar vermek için daha fazla zamana ihtiyacımız var. Kamuoyunu şekillendirmek için zaman gerek. Bütün taleplerinize evet diyebiliriz ama hem bu konuya daha çok çalışmamız, ardından parlamentoya götürmemiz ve kamoyunun görüşlerini de şekillendirmemiz gerek."




"Hafta sonuna kadar mı? Kamoyunun görüşlerini de şekillendirmemiz gerek. Biraz çalışmalıyız."

Irak işgali öncesinde ABD ile AKP arasında yapılan kirli pazarlığa dair önemli bir ayrıntı daha bir wikileaks belgesinde yer aldı. Belgeye göre, dönemin Başbakanı Abdullah Gül, Ankara'ya gelen ABD heyetinden hem bakanları bilgilendirmek hem de kamuoyunu şekillendirmek üzere ek süre istiyor.

Irak işgali öncesinde ABD ile AKP arasında yapılan pazarlıklara dair önemli bir Wikileaks belgesi dün Norveç gazetesi Afterposten tarafından yayımlandı. 9 Aralık 2002 tarihli belgede dönemin ABD Savunma Bakanı Paul Wolfowitz ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'ın, yine dönemin Başbakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP lideri Deniz Baykal ve Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ile temaslarda bulunduğu ve Türkiye'nin Irak işgaline ortak edilmesi için yoğun bir mesai harcandığı belirtiliyor.

Belgede Wolfowitz ve Grossman'ın Abdullah Gül ile yaptığı işgal pazarlığının görüşme kaydı da yer alıyor. Konuşmada, Gül'ün Irak işgaline dair ciddi bir itirazlarının olmadığı ancak kamuoyunun ikna edilmesi için süre talep ettiği ifadeler yer alıyor. Türkiye'nin ABD ve İngiliz ordusuna topraklarını açması karşılığında 5.5 milyar dolar yardım, AB ve Kıbrıs konularında destek sözü veriliyor.

3 Aralık tarihli görüşmeye göre, ABD Türkiye'den 3 gün içinde net bir yanıt vermesini istiyor ancak Gül bu sürenin uzatılması gerektiğini söylüyor.

Kirli pazarlık görüşme tutanaklarında!

ABD Savunma Bakanı Paul Wolfowitz, kendisini ve Grossman'ı Ankara'ya Başkan Bush'un gönderdiğini ve Irak işgali konusunda Türkiye'den taleplerini dönemin Başbakanı Abdullah Gül'e iletiyor:

"- Ordular arası planlama görüşmelerinin yeniden başlaması

- Türk askeri tesislerinde inceleme ve hazırlık yapılması için izin verilmesi

- Irak'a Kuzey'den müdahaleye Türkiye'nin katılması

- Kuzeyden müdahale konusunda engellerin kaldırılması

- İngiltere’nin de dahil olabileceği bir koalisyon gücünün kabulü

- Askeri uçuşlara izin verilmesi

- Eğer gerekirse, Kuzey Irak’taki teröristlere karşı destek"

Pazarlık sırasında "Türkiye’nin kırmızı çizgileri" konusunda "garanti" de veriliyor:

"- Irak’ın toprak bütünlüğü korunacak

- Bir Kürt devletinin kurulmasına izin verilmeyecek.

- Türkmenlerin hakları ve refahı korunacak.

- Kerkük ve Musul Irak merkezi yönetiminde kalacak.

- Irak petrolleri Irak merkezi yönetimi tarafından kontrol edilecek."

Türkiye'ye verilecek işgal rüşveti ise şöyle anlatılıyor:

- 2 yıl boyunca Ekonomik Destek Fonu ve Dış Ülkeler Askeri Finansmanı Fonu’ndan yılda 2 milyar dolar.

- 1 milyar dolar değerinde petrol.

- ABD ordusundan 500 milyon dolarlık yardım.

- Türkiye destek kararını açıklar ama savaşa gerek olmazsa 355 milyon dolarlık yardım, İncirlik ve Konya’daki üslerin modernizasyonu ve füze savunma sisteminde işbirliği.

"Kamuoyunu şekillendirmek için zaman gerek"

ABD pazarlık şartlarını sıraladıktan sonra Türkiye'ye 3 gün süre veriyor ve teklifleri kabul görmezse "Güney Seçeneği"nin geliştirilmesine yoğunlaşılacağı belirtiliyor. Gül ise kamuoyunu ikna etmek için Wolfowitz'ten biraz daha fazla süre istiyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in AB-Türkiye pazarlıklarını hatırlatarak pazarlığa dahil olduğu görülüyor.

"Gül: Hafta sonuna kadar mı?! Türkiye onlarca yıldır ABD ile stratejik ortak. Türkiye bu ilişkiyi daha da derinleştirmek istiyor. Ama hükümetim daha yeni güvenoyu aldı. Bu konuyla ilgili sadece 2 brifing aldım. Bunu tabi ki takip ettim ama göreve geldiğinizde iş başka oluyor. Ayrıca 12 Aralık’ta AB’nin kritik Kopenhag zirvesi ve Kıbrıs’ta Annan referandumu gibi daha baskı yaratan gelişmeler var. Irak rejimi kötü bir rejim, halkına çok çektirdi. Irak’ın kitle imha silahlarının hem Türkiye’ye hem de bölgeye tehlike olduğunu kabul ediyoruz. Savaş istemiyoruz ama sizin kaygılarınızı da anlıyoruz. Açıkça konuşmak gerekirse siyasi bir karar vermek için daha fazla zamana ihtiyacımız var. Kamuoyunu şekillendirmek için zaman gerek. Bütün taleplerinize evet diyebiliriz ama hem bu konuya daha çok çalışmamız, ardından parlamentoya götürmemiz ve kamoyunun görüşlerini de şekillendirmemiz gerek. Türkiye’nin milyonlarca işsizi var. Ekonomi kırılgan. İşbirliği yapacağız, işbirliği yapacağız ama Dışişleri Bakanım da Savunma Bakanım da çok az şey biliyor. Biraz çalışmalıyız.

(Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal araya girerek “12 Aralık’ta AB’den müzakere tarihi almayı beklediğimiz Kopenhag zirvesinden önce size bir yanıt veremeyiz. Tarih alamazsak Irak operasyonuna katılım kararı da riske girebilir” diyor)

Grossman: Başkan Bush bu konuda çok fazla efor sarfediyor. 12 Aralık’a kadar vereceğimiz desteğe de emin olabilirsiniz. Kıbrıs konusunda da Annan Planı’na açık destek vermenizi istiyoruz.

Gül: Bu konuda Rauf Denktaş ile görüşüyoruz.

Wolfowitz: Size açıkladığım yardım paketiyle ilgili rakamları kamuoyuyla paylaşmayın. Sadece ABD’nin Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduğunu söyleyebilirsiniz.



soL Haber


*
➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..