Bunlar, Ergenekon'un Yeni Savcısı Olur mu Dersiniz?!

Ergenekon davasının son değişikliklerle ve tutuklamalarla sulanacağından korkanların ise medyada ve siyasette savcı görünümünde güçlü temsilcileri bulunuyor. İşte onlardan bazıları:


SivriSinekCaz
Yeni savcıları bunlar olsun!

Ergenekon davasına bakan savcıların görevlerinin değiştirilmesi “taltif mi tenzil mi” tartışmalarını başlattı. Oysa medyada ve siyasette Ergenekon savcısı olarak görev yapabilecek o kadar çok isim var ki!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun dün itibariyle Ergenekon savcılarının görevlerini değiştirmesi üzerine çeşitli cephelerden “Davaya müdahale mi?” soruları sorulmaya başladı.

AKP cephesinden ilk açıklamayı yapan Bekir Bozdağ, görev değişikliğini “müdahale” olarak değerlendirirken, Recep Tayyip Erdoğan akşam saatlerinde bu görüşü “düzeltti”. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, Zekeriya Öz’ün “yıpranma payı”na dikkat çekti.

Ergenekon davasının son değişikliklerle ve tutuklamalarla sulanacağından korkanların ise medyada ve siyasette savcı görünümünde güçlü temsilcileri bulunuyor. İşte onlardan bazıları:

Ekrem Dumanlı
Ergenekon sürecinin en büyük destekçilerinden Zaman gazetesinin genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, savcı adaylarından birisi. Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmasından sonra sürecin “sulanacağından” korkan utangaç liberallere nazaran pozisyonunu terk etmeyen Dumanlı, “İmamın Ordusu” isimli basılmamış kitabın “bir psikolojik harekat” aracı olduğunu yazmıştı:

“Belli ki bahsi geçen kitap operasyonel bir amaç için kaleme alınmış. Buna rağmen toplatılsın, yasaklansın demiyorum ama kamuoyunun şunu bilmesinde fayda görüyorum: Sabıkası bir hayli kabarık olan eski bir istihbaratçının güya itirafname şeklinde yazdığı ve önüne geleni 'Simon' diye suçladığı o malum kitapla başlayan furya, cemaat adı verilen bir kitleyi hedef alan bir dizi operasyonu nazara veriyor. Bu, basit bir karalama projesi değil. Bu, belge üretmekten başlayıp adli kovuşturmaya kadar devam edecek bir süreci hedefleyen bir teşebbüstür ve asıl amacı Ergenekon soruşturmasını boşa çıkarma hatta mümkünse bu tarihî süreci tersine çevirme girişimidir.”

Ayrıca Ekrem Dumanlı, polisin Radikal gazetesine gelip Ertuğrul Mavioğlu’nun bilgisayarındaki kitap taslağını silmesinin “polis baskını olarak değerlendirilemeyeceğini”, “polisin elinde mahkeme kararı olduğunu” söyleyerek davaya kendisini siper etmişti.

Etyen Mahçupyan
Zaman gazetesinin bir diğer yazarı Etyen Mahçupyan da, dava sürecinde hangi hukuksuzluklar yapılırsa yapılsın Ergenekon’a tam boy destek verenlerden. Şık ve Şener’in tutuklanmalarının ardından yazdığı “Çorbadaki kıl” yazısında, adı geçen kişilerin “iyi gazeteci olmalarının gazetecilik yaptıkları anlamına gelmeyeceğini savunan Mahçupyan, iddianamesini şöyle devam ettirmişti:

“Şener ve Şık normal habercilik faaliyetinin dışına çıkan bir bilgi ve belge derlemesine dayanarak kitaplar yazdılar ve yazmaktalar. Kullandıkları bilgi devletin içindeki çatışma halindeki grupların birinden gelmekte. Bu durumda kitapların 'asıl' yazarı kim, diye sormak doğaldır. Kitabı oturup siz yazabilirsiniz, ama sizin ne yazacağınız büyük ölçüde sizi yönlendiren bilgi kaynağının tercihlerine bağlıdır ve sağlanan bilginin güvenilirliği de ayrı bir sorundur. Ayrıca bu bilgileri kullanmamakta da fazla ısrarcı olamayabilirsiniz, çünkü o zaman bilgi kaynağınız sizi beslemekten vazgeçebilir ve 'araştırmacı' gazeteci olmaktan uzaklaşabilirsiniz.”

Twitter savcıları: Altınok ve Oğur
Ergenekon davasının diğer savcı adayları Taraf gazetesi yazarları Melih Altınok ve Yıldıray Oğur ise, köşelerinden yaptıkları savcılığın yanında iddia makamlığını internet üzerinden de sürdürüyorlar. En son yaşanan “kitap imhası” sürecinde göz yaşartıcı bir performans sergileyen Melih Altınok, “bir ticari girişim olarak” kitabın basılması için “kalkan olacağını” duyurmuştu:

“Özet farz oldu:İmamın ordusu kitabının ergenekonun psikolojik hareketında bir araç olduğunu,yalnzca Şık tarafından yazılmadığını düşünüyorum

Ancak bir örgütün propagandasını yapıyor olsa da bu ya da herhangi bir kitaba yayın yasağı getirilmesine karşı çıkıyorum.

Tarihimizin en kapsamlı demokratikleşme davası diğer davalardan fazla itinayı hak ediyor,zira sağdan soldan pusuya yatanlara koz verilmemeli”

Altınok’un Öz’ün görev değişikliği ile ilgili yaptığı yorum da, “Süren bir davanın savcısını "terfi" ettirip göndermek de ne oluyor?” şeklinde.

Yıldıray Oğur ise Zekeriya Beyaz’ın evinin aranmasıyla ilgili olarak, “ya zekeriya beyaz kapıdan çıkarken "hrant için adalet için" diye bağırırsa?” şeklinde yazarken, “zekariya öz'ü de görevden alan cemaat olmasın..oyuna gelme türkiyem...” diyerek “ironi” yaptı.

Emre Aköz
Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz, davanın savcısı olma yolundaki eşiği aşanlardan birisi. Polis tarafından silinen taslak kitapla ilgili yargısını veren Aköz’e göre, o kitap Ahmet Şık tarafından yazılmadı:


“Ahmet Şık kitabın bir kısmını yazıyor... Sonra metin Odatv'ye gönderiliyor...Soner Yalçın ve şürekâsı kitabı okuyor ve Ergenekon şebekesine destek olacak şekilde tavsiyelerde bulunuyor... Ve o arada kitap, Odatv tayfasından olmayan biri(leri) tarafından da okunup, benzeri bir amaçla notlandırılıyor...
İşte savcılar bunların peşinde...”

Kitap taslağının başına gelenlerin sansür olup olmadığını de değerlendiren Aköz, şunları yazdı:

“Halbuki işin sırrı tam da şaibeli notlarda ve onların taşıdığı elektronik izlerde... O notlar, metninde ve kopyalarında yer aldığı sürece de, karşımızda bir kitap değil, delil mahiyetinde bir doküman var... “

Zekeriya Öz’ün görev değişikliğini de “görevden alma” olarak değerlendiren Aköz’e göre, Öz’ün “imaj gözetmeyen ve polisitk olmayan teknik tavrı” hükümetin tepkisini çekerken Ergenekon şebekesinin hoşuna gidiyordu. Her şeye rağmen ise, Aköz değişikliği olumlu buldu:

“Yeni özel yetkili savcı kim olursa olsun, soruşturma daha 'dengeli' biçimde sürdürülecektir.
Arama ve tutuklamalar elbette yine olacak... Ama Ergenekon dostlarının yaygara koparmasına mümkün olduğunca fırsat verilmeyecek. Yani atılan taş, ürkütülen kuşa değecek.”

Cengiz Çandar
Bir süredir Ergenekon yerine türlü mevzulardan yazan Çandar’a göre ise, Şık ve Şener’in tutuklanması Ergenekon’un iç ve dış muhiplerine “yaygara koparma” fırsatı verdi. “Polis devleti” söyleminin kullanılması da, Türkiye’nin bölgede model olmasını engellemek isteyen güçlerin bir oyunu.

Bir başka yazısında ise, Nedim Şener ve Ahmet Şık vesilesiyle “oyuna gelmeyelim” çağrısı yapıyordu Çandar:

“Kurunun yanında yaş yanmaması için –Nedim Şener ile Ahmet Şık’a gösterilen duyarlılığın nedeni bu- uyanık olalım, ama elimize hortumu alıp Ergenekon’un sulandırılması işine katılmayalım bari. Odatv’den çıkan metinler, ‘teknik takip’le ortaya dökülen hesaplar, kimlerin nasıl, hangi söylemle kullanılacağını gösteriyor.”

Oral Çalışlar
Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar’a göre de son tutuklamalar darbeci ve statükocu güçlere “can suyu” verebilirdi:

“Ergenekon davasını hâlâ çok önemsiyorum. (Sanıklardan Özel Harekâtçı İbrahim Şahin’in evinden evimin krokisi ve fotoğrafım çıktı. Herhalde Şahin’in bunları toplamasının nedeni bana olan sevgisi değildi. Başka bazı yazarların, akademisyenlerin de fotoğraf ve adresleri aynı dosyadaydı.)
Ergenekon davasını küçümsemek, karartılmasına razı olmak, geleceğimizi karartmak demek. Şık’ın kitabına yapılan, düşünceye ve kitaba yönelik bir ‘vahşet’ ve ilkellik olmanın, bir gazeteci arkadaşımın çalışmasına saygısızlık olmanın ötesinde, darbeci ve statükocu düşünce şekillerine can suyu verdiği için de tehlikeli.”

Şamil Tayyar
Ergenekon’un çalışkan savcılarından Şamil Tayyar da, Şık ve Şener’in tutuklanmasının ardından Star gazetesinde yazdığı “Ergenekon’da neler oluyor?” başlıklı yazısında, “kuşkulara yol açan bazı gelişmelere” dikkat çekmiş ve Ergenekon’un “bir hukuk davası olmaktan çıkarılıp intikam davasına dönüştürüldüğü algısı oluşabilir” demişti:

“Eğer bu dava, hukuk davası olmaktan çıkarılır, intikam davasına dönüştürülürse, bilinsin ki, niyet farklı olsa dahi Ergenekon’un değirmenine su taşınmış olur. Daha tehlikelisi, Yeni Türkiye Projesi akamete uğrayabilir, bu milletin aydınlık gelecek beklentisi yeniden karanlığa gömülebilir.”



soL - Haber


*

➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/