TMMOB tepkisiz kalmadı. "İmamın Mühendisleri Olmayacağız"

Türkiye'nin dört bir yanından gelen 20 bini aşkın mühendis ve mimar bugün Sıhhiye Meydanı'nda buluştu. AKP döneminde mühendis-mimarlar arasında işsizlik, güvencesiz çalışma, vicdanları ve bilimsel gerçeklerle patronların, sermayenin dayatmaları arasında kalması gibi durumların hızla artması sonucunda meslek örgütlerinin çatısı TMMOB tepkisiz kalmadı.


"Haklarımız, Geleceğimiz, Halkımız ve Ülkemiz için"


TMMOB: İmamın Mühendisleri Olmayacağız!





Türkiye'nin dört bir yanından gelen 20 bini aşkın mühendis ve mimar bugün Sıhhiye Meydanı'nda buluştu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) düzenlediği mitingde "haklarımız, geleceğimiz, halkımız ve ülkemiz için" denilerek talan düzenine karşı çıkıldı ve talepler sıralandı.

AKP döneminde mühendis-mimarlar arasında işsizlik, güvencesiz çalışma, vicdanları ve bilimsel gerçeklerle patronların, sermayenin dayatmaları arasında kalması gibi durumların hızla artması sonucunda meslek örgütlerinin çatısı TMMOB tepkisiz kalmadı.

Yeni mezunundan 40 yıllık deneyimlisine, öğrencisinden profesörüne geniş bir mühendis-mimar kitlesinin katıldığı mitingde hem Türkiye'nin genel siyasetine hem de mühendis-mimarların çalışma alanları ve meslekleri özelinde sloganlar atıldı, dövizler taşındı. "Katil ABD, İşbirlikçi AKP", "Bağımsız, Demokratik Türkiye", "Mühendisiz-Mimarız, Haklıyız Kazanacağız" en çok atılan ve tüm kitlenin benimsediği sloganlardı.

Genç-İMO'dan Anlamlı Pankart

Mitinge en büyük katılımı sağlayan İnşaat Mühendisleri Odası'nın öğrenci üyelerinin örgütü Genç-İMO, taşıdığı "İmamın Mühendisleri Olmayacağız" yazılı dev pankartıyla cemaate ve cemaatin sahip olduğu şirketlerle mühendisleri kullanarak Türkiye'yi yağmalamasına tepki gösterdi.

Ayrıca mühendislik-mimarlık öğrencileri, "Har(a)ç İstemiyoruz", "Parasız ulaşım, barınma, yemek istiyoruz" yazılı, öğrenci olarak yaşadıkları sorunlara değinen dövizler taşıdı.

Mitingde TMMOB Yönetim Kurulu Mehmet Soğancı bir konuşma yaptı. Konuşmasına Nazım Hikmet'in "Ellerinize Ve Yalana Dair" şiiriyle başlayan Soğancı'nın konuşmasından bazı bölümler şöyle -ara başlıklar TGB İnternet Bürosuna aittir:

Büyüme Sözde, Yoksulluk Arttı

(...)Bu sözde büyümeden çalışanların aldığı pay AKP'nin iktidara geldiği 2003 yılına göre reel ücretlerindeki %12.5 azalmadır. İşsizlik oranlarındaki artıştır. Sigortasız, güvencesiz çalışmadır. Şu an ülkemizde meslektaşlarımız da dahil olmak üzere çalışabilir her beş kişiden biri işsizdir. Halkımız sadakaya mahkûm edilmiştir. Buna karşılık 8 yıllık AKP iktidarında gelir dağılımındaki adaletsizlik daha da büyümüş, en üst hane geliri ile en alt hane geliri arasındaki fark 8,5 kat artmıştır. İşsizlik Sigortası Fonunda biriken 60,6 milyar Liranın yalnızca 3.7 milyarı ödenmiştir. Çalışanların maaşlarından kesintilerle oluşturulan bu fondaki kaynaklar bile sermaye kesimlerine aktarılmaktadır.

Artık kesinlikle görülmüştür ki, AKP zengin dostu yoksul düşmanıdır. Emperyalizmin ve büyük sermaye güçlerinin ülkemizde şimdi AKP eliyle uyguladığı düzen altta kalanın canı çıksın düzenidir.

AKP, TMMOB'yi de Yandaş Yapmaya Çalışıyor

AKP'nin Başbakanı, Bayındırlık Bakanı orada burada TMMOB'yi de düzene sokacağını söylüyormuş. 50 yıllık tarihimizde biz bunları çok duyduk. Ama onlar bu ülkenin mühendisini, mimarını, şehir plancısını bilmez, anlamaz. Görsünler TMMOB'yi bugün bu alanda.

AKP-Cemaat Koalisyonuna Karşı Sokaklar Umuttur

İktidarın verdiği güçle giderek küstahlaşan AKP-Cemaat Koalisyonuna karşı gerçek özgürlükler ve demokrasi mücadelesi ise ancak buna karşı bir direniş hattının kurulması ile mümkün olabilir. Bunun adresi bellidir, sokaktır.

Sokağın nelere kadir olduğunu son olarak Tunus'ta, Mısır'da gördük. AKP, Mısır'da Mübarek'e karşı 'sokağın sesine kulak ver' derken. Emperyalizmin güdümünde 'yeni bir Mübarek rejimi' kurmaktan da geri durmuyor. Eski Mübarek rejimi nasıl sokakta sarsıldıysa yeni Mübarek rejimi kuran AKP-Cemaat Koalisyonunun sarsılmasının yolu da sokağın özgürleştirilmesidir. İşte sokaklardaki sesimiz halen bu ülkenin yegâne umududur.

Amerikancılık Yarışı Başladı Ama Biz Onurlu Duracağız

Irak'ı 'demokrasi' ihracı için işgal eden emperyalistler, bugün de Libya'ya 'insani yardım için' bomba yağdırıyor. İşte emperyalizmin insanlığa düşman yüzü budur. AKP de daha Meclis'ten tezkere çıkmadan NATO gemileri ile birlikte savaş gemilerine katıldı. AKP, krizi fırsata çevirip işbirlikçi rolünü parlattı. Emperyalizmin ve NATO'nun hizmetinde olanlar halkın hizmetinde, insanlığın hizmetinde olamazlar.

Şimdi seçim meydanlarında 'kim daha çok Amerikancı' yarışı başlatıldı.

Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı bağımsızlık ve halkların özgürlüğü için başı dik, onurlu duruşumuzda ısrar edeceğiz, inat edeceğiz. Che Guevara, Birleşmiş Milletler'de emperyalistlerin gözünün içine bakarak yaptığı konuşmada 'Emperyalizm nerede görülürse başı orada ezilmelidir' diyordu.

Evet, emperyalistlere ve işbirlikçilerine 6. Filo'yu yeniden hatırlatmaktır bizim görevimizdir. O yüzden diyoruz ki, kaybettiğimiz onca canımızın aşkına tarihi geri sarmaya, yeniden yazmaya, geleceği kazanmaya kararlıyız.

Kürt Sorununa Çözüm Bir Arada Yaşamak

Kürt sorununda demokratik çözümden ve bir arada yaşamdan başka bir yol yoktur. Yıllardır denenen yöntemlerle gelinen nokta ortadayken bunda ısrar etmek siyasi körlüktür. Ülkeyi yönetenlerin bu siyasi körlüğü, toplumun gönül gözünü de kör etmekte, giderek halklar arasında bir çatışma zemini güçlenmektedir. O zaman bize düşen de kardeşlik barikatını güçlendirmek, bir arada yaşamın olanaklarını çoğaltmaktır.

Seçimlerde Kimlere Oy Yok?

Şimdi soruyorum sizlere, şimdi hep birlikte oyluyoruz.

Ülkemizin tüm varlıklarını özel sermayeye peşkeş çekenlere, özelleştirmecilere oy verecek miyiz?

Ulusal, bölgesel ve kentsel düzeyde planlı ve kamusal bir ekonomi politikası benimsemeyen, kamusal kaynaklara dayalı ve istihdam odaklı sanayileşme ve kalkınma politikalarını uygulamayanlara oy verecek miyiz?

...

Derelerimiz özgür akmasın diyenlere, nükleer santralları başımıza bela edenlere oy verecek miyiz?

Gençlerimizin geleceklerini karartanlara oy verecek miyiz?

Başta düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller olmak üzere demokrasinin önündeki tüm engelleri kaldırmayanlara oy verecek miyiz?

Emperyalizmin savaş ve işgal politikalarına alet olanlara, emperyalizm işbirlikçilerine oy verecek miyiz?

Mühendislik, mimarlık, şehir plancılarını gözden çıkaranlara, TMMOB'ye düşmanlık besleyenlere oy verecek miyiz?

Bizim oyumuz insandan ve emekten yana olanlarıdır sevgili arkadaşlar

"Hayır" sesleri arasında son bulan konuşmanın ardından Grup Bandista ve Sevinç Eratalay konserleri gerçekleşti.



tgb.gen.tr



*


➽ Paylaş: