AKP, Karadeniz’i HES projeleriyle çölleştirecek

AKP'nin çok önemsediği HES projeleri dünyanın en önemli iklim koşullarına sahip Doğu Karadeniz’i çölleştirecek ve yöre halkını fukaralığa mahkum edecek.




KARADENİZ İÇİN ÖLÜM FERMANI!




SivriSinekCazAKP’nin HES projeleri; özel iklime sahip Doğu Karadeniz’i çölleştirecek, çay üretimini bitirecek, halkı vuracak.

Çayı HES’lerle katledecekler


İktidarın çok önemsediği HES projeleri dünyanın en önemli iklim koşullarına sahip Doğu Karadeniz’i çölleştirecek ve yöre halkını fukaralığa mahkum edecek.


AKP, şeker pancarı, pamuk ve ayçiçeği üreticisinden sonra çay üreticisinin de sonunu hazırlıyor. Dünyada bir benzeri de Ekvator kuşağında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi HES’lere (Hidro Elektrik Santralleri) kurban edilecek. Çay üretiminde dünya 5’incisi olan Doğu Karadeniz halkı bu projeler sonunda, işsizlik ve yoksulluğa mahkum edilerek göç etmek zorunda bırakılacak.


1. sınıf çay bölgesi

Konu ile ilgili olarak konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Doğu Karadeniz’in Ekvator kuşağı dışında ekonomik anlamda çay yetişebilen tek bölge olduğunu söyledi. Atalık, bölge hakkında şu bilgileri verdi: “Gürcistan Cumhuriyeti sınırından, Trabzon’un Araklı-Karadere sınırına kadar olan ve yer yer 30 kilometre içeriye kadar giren ve yaklaşık bin metre yüksekliğe kadar ulaşan yamaç arazilerden oluşan Karadeniz kıyı şeridi birinci sınıf çaylık bölgesi olarak tanımlanır. Araklı-Karadere’den başlayıp Ordu’nun Fatsa ilçesine kadar uzanan bölge ise ikinci sınıf çay bölgesi olarak tanımlanmaktadır.


200 bin tonluk üretim


Çaylık alanların yüzde 62’si Rize, yüzde 24’ü Trabzon, yüzde 9,5’u Artvin, yüzde 4,5’i Giresun ilinde yer almaktadır. Ordu’da da eser miktarda çaylık alan mevcuttur. Rize’deki tarım alanlarının yüzde 95’inde sadece çay tarımı yapılmaktadır. Kalan kısımda ise kivi, fındık ve lahana yetiştirilmektedir. Bu özelliği ile Rize dünyada tek ülkedir. Dünyada 3,6 milyon ton kuru çay üretimi mevcut olup, Türkiye 200 bin ton kuru çay üretimiyle Çin, Hindistan, Kenya ve Sri Lanka’nın ardından beşinci sırada gelmektedir. Tüketimde ise ülkemiz dördüncü sırada yer almaktadır.”

Çok özel iklim


Atalık, ülkemizin yaş çay üretimi 1 ila 1.2 milyon ton arasında değişmekle birlikte alımın yaklaşık yüzde 55’ini ÇAYKUR, yüzde 45’ini ise özel sektörün yaptığnı belirterek, “Dünyada 30’a yakın ülkede ekonomik olarak çay üretimi gerçekleştirilmektedir. Çay üreten ülkeler genellikle Ekvator kuşağında yer almaktadır. Çay yetişmesine etki eden en önemli etken iklim ve topraktır. Yıllık sıcaklık ortalamasının 14 santigrat derecenin altına düşmemesi, toplam yıllık yağışın 2 bin milimetre’den az olmaması ve yağışın aylara göre düzenli olması, bağıl nem oranının ise en az yüzde 70 olması çay bitkisinin normal gelişimi için gerekli olan koşullardır.


Ekvator dışındaki tek yer

Rize ve çevresi sahip olduğu mikroklimatik özellik nedeniyle Ekvator kuşağı dışında önemli ölçüde çay yetişebilen tek yerdir. Bölgede kar yağışı da gerçekleştiğinden çaylık alanlarımızda gerek toprakta gerekse bitkide hastalık ve zararlı görülmemekte, tarım ilacı kullanılmamaktadır. Ekvator kuşağında yetiştirilen çaylık alanlarda ise bol miktarda tarım ilacı kullanılmaktadır” dedi.




Yeniçağ



*
➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/