Eminağaoğlu, "Artık herkes net olmalı, tavrını ortaya koymalı."
Hukuk mücadelesiyle bu tabloyu değiştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Eminağaoğlu, Yargı bağımsızlığı ve hukuk devletinin gerçek anlamda yaşama geçirilmesi için mücadele yürütülmesinin hayati olduğunu söyledi.'Herkes tavrını ortaya koymalı. Ama artık gecikmek yok'
.
dönemlerinden daha kötü durumda'
Yargı Sen Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile yeni başlayacak olan adli yıla dair bir söyleşi gerçekleştirdik. Eminağaoğlu, yargı bağımsızlığının bitirildiğini söylerken, buna neden olanların düzenleyeceği resepsiyona yargıçların katılmamasını istedi.
Geride kalan adli yıla damga vuran konuların temel hak ve özgürlüklerin korunamaması olduğunu belirten Eminağaoğlu, temel hak ve özgürlükler konusundaki ihlallerin özellikle yargı organları önündeki olaylarda ortaya çıktığını dile getirdi.
"Yargı temel hak ve özgürlüklerde etkin olamadı"
Yargı organlarının temel hak ve özgürlükler konusunda etkin güvence olamadığını vurgulayan Eminağaoğlu, bu durumun önümüzdeki adli yılda ortaya çıkması, hukukun üstünlüğünün gerçekleştirilmesi için çalışılması gerektiğini söyledi. Yargının varlık nedenini hatırlaması ve etkin güvence olduğunu kanıtlaması gerektiğini belirten Eminağaoğlu, yargının şimdiki durumunun nedeninin 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği olduğunu söyledi.
Yargı yürütmenin şemsiyesi altında
Yargının bu değişikliklerle yürütmenin şemsiyesi altına alındığını vurgulayan Eminağaoğlu, yürütmeyi oluşturan gücün erkler ayrımı ortadan kaldırdığını dile getirdi. Bunun sonucunda hükümetin otoriter bir güç haline geldiğini belirten Eminağaoğlu, “ Tablo öyle bir aşamaya taşınmıştır ki Anayasa Mahkemesi yapılandırılmış, HSYK yapılandırılmış şimdi de Kanun Hükmünde Kararnamelerle yürütme kendi başına Yargıtay ve Danıştay’ı yapılandırma yoluna gitmiştir. Bu yapılarıyla Yargıtay ve Danıştay’ın da hukuk için var olduğunu değil gücün yarattığı hukuk için var olduğunu göstermiştir. Yüksek yargı bu durumdaysa yerel mahkemeler hangi durumda olabilir” diye konuştu.
“Türkiye’de hukuk darbe dönemlerinden kötü durumda”
Türkiye’de yargıç bağımsızlığı ve yargı bağımsızlığının darbe dönemlerinden bile daha kötü bir durumda olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, “Hep eleştiri konusu olmuştur. 12 Martlarda ve 12 Eylüllerde yargı güvence olabilseydi bu sorunlar yaşanmazdı. Yargı gücün değil hukukun yanında olduğu sürece güven verir.”
“Mücadele ederek değiştireceğiz”
Hukuk mücadelesiyle bu tabloyu değiştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Eminağaoğlu, Yargı bağımsızlığı ve hukuk devletinin gerçek anlamda yaşama geçirilmesi için mücadele yürütülmesinin hayati olduğunu söyledi.
“Yargıtay’ın törenine katılmayacağız”
Yargı Sen’in, Yargıtay’ın düzenleyeceği resepsiyona katılmama kararı hakkındaki sorumuzu yanıtlayan Eminağaoğlu, “Yargıtay’ın yapısına dönük ciddi değişiklik yapıldı. Hiçbir tepki çıkmadı. Süreç içinde Yargıtay’ın içinde değişiklik yapıldı yine ses çıkmadı. Şimdi KHK ile iktidar Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirdi. Yine ses yok. Bu değişiklikleri yapan ve bunu hiç düşünmeden imzalayan Cumhurbaşkanının, Başbakanın, Yargıtay ve Danıştay’ın katılacağı, bir adli yıl töreninde yargıçların yer almasını yargı etiği ve kültürü yönünden bağdaştıramadığımız için katılmayacağız. Artık herkes net olmalı, tavrını ortaya koymalı. Ama artık gecikmek yok. Hukukun üstünlüğü için tavrını ortaya koymalıdır. Yargı gücün değil hukukun yanında yer alarak bu açılışa katılmamalı diye düşünüyoruz” dedi.
soL - Haber
*