"Arap Baharı" hikaye, tüm savaş enerji için!
Süreçteki ülkelere demokrasi götürmenin bahane olduğunu kaydeden Enerji Bakanı Yıldız, “Uluslararası dilde müdahaleler enerji kaynaklı yapılmaz. Bu uluslararası imajı bozar. Ama sebebine indiğimizde hiç de enerjiyle ilişiksiz görünmez” dedi.Enerji demek imajı bozar!
Ne baharı tüm savaş enerji için!

Enerji demek imajı bozar!
Süreçteki ülkelere demokrasi götürmenin bahane olduğunu kaydeden Enerji Bakanı Yıldız, “Uluslararası dilde müdahaleler enerji kaynaklı yapılmaz. Bu uluslararası imajı bozar. Ama sebebine indiğimizde hiç de enerjiyle ilişiksiz görünmez” dedi.
Perde; demokrasi Sahne; enerji savaşı
Enerji Bakanı Yıldız, Ortadoğu’da ‘Arap Baharı’ diye lanse edilen savaşın ve 9 vatandaşımızın Akdeniz’de katledilmesinin gerçek nedeninin enerji kaynaklarının paylaşımı olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,son iki aydır artık her gittiği toplantıda, Arap Baharı diye bilinen Orta Doğu’da yaşanan savaşın söz konusu ülkelere demokrasi götürmek bahanesiyle aslında ülkelerin elindeki enerji kaynaklarının batılı ülkeler tarafından paylaşılması olduğunu söylemeye devam ediyor. Bakan Yıldız, “Bazen siyasetin üzerine enerji bir yüktür, bazen de enerjinin üzerine siyaset bir yüktür. Bugün Doğu Akdeniz’deki fotoğrafa bu gözle baktığınızda, aslında çok fizibil olabilecek bir proje, 9 vatandaşımızın katledilmesiyle beraber bazı ülkeler tarafından enerji üzerinden çok ciddi bir uluslararası iz bırakmıştır. Halbuki ortak payda bulunarak gelişmeye çok müsait durumdu, tam tersi oldu. O nedenle enerjiyle alakalı dünyadaki dağılımı çok iyi izlememiz lazım” dedi.
Uluslararası ilişkiler
Bakan Yıldız, Erciyes Üniversitesi’nde Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 'Türk dış politikası ve bölgesel gelişmeler' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, enerji sektörüyle alakalı gelişmelerin bazen uluslararası ilişkileri belirleyen, yönlendiren ve bazen ilişkilerin temelini oluşturabildiğini belirtti. Uluslararası müdahalelerde enerjiden bahsetmek yerine demokratikleşme ve ulusların haklar tarafından eşit idare edildiklerini söylemenin daha kutsal olduğunu ifade eden Yıldız, “Uluslararası dilde müdahaleler genelde enerji kaynaklı yapılmazlar. Bu uluslararası imajı bozar. Ama sebebine indiğimizde hiç de enerjiyle ilişiksiz gibi görünmezler. Bir ülkeye demokrasi götürmek adına yapılanların aslında zaman zaman o gelişmeleri izledikten sonra komik kaçtığı söylenir” dedi.
Arap baharı bahane
Konuşmasında Arap baharının enerji sektörüne yansımalarını da değerlendiren Yıldız, şöyle devam etti: “Arap baharıyla beraber Libya, Tunus, Cezayir ve Suriye’deki gelişmeler enerji sektörünü tahmin edilenden daha fazla etkilemiştir. Dünya petrol arz kaynaklarının yaklaşık yüzde 1,5’u oranında arzı bulunan Libya’nın kaynaklarını yarıya indirmesiyle beraber fiyatlar yüzde 10-12 arttı. Bunun matematiksel açıklaması yok. Bu, siyasi istikrarsızlığın tesiridir. Uluslararası sıkıntılardan etkilenmeyen bir enerji sektörü oluşturmamız ve enerjiyi barışın gerekçesi ve ülkeler arasındaki stratejik ortak olarak ortaya koymamız lazım. Türkiye bu anlamda başarılı olmuştur. Türkiye’nin 4 tarafının düşmanlarla değil, dostlarla çevrili olmasına çalıştık. Ama, bu birtakım olumsuzlukların gözden kaçması anlamına gelmez. Suriye’deki kardeşlerimizin hiçbir kurala dayanmaksızın öldürülmesine tabi ki seyirci kalamayız. Ama enerjiyle alakalı insani kaynakları kesintiye uğratmadık.”
Hidrojen motor projesi
Bakan Yıldız ve beraberindekiler, panel öncesi Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Araştırma Merkezi (UNIDO-ICHET) işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında hidrojen ve hytane (hidrojen ve doğalgaz karışımı) ile çalışan iki ticari araçtan birinin test sürüşünü yaptı.
Yıldız, daha sonra projenin tanıtım toplantısına katıldı. Proje Koordinatörü ERÜ Öğretim Üyesi Nafiz Kahraman, Şubat 2010’da başlayan proje kapsamında hidrojen ve hidrojen-doğalgaz karışımıyla çalışan motorların hafif ticari araçlarda kullanıldığını anlattı. ICHET Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Hatipoğlu da, ABD, Çin ve Hindistan’da hidrojen motorlarının kullanımının teşvik edildiğini ve toplu taşımada kullanıldığını belirterek, hidrojen yakıt pilleri konusunda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yeniçağ
.