'Devrim, özgürlük, isyan': "AKP halka hesap verecek"

Bir toplum hep bir ağızdan 'susar mı?' Susarmış, susturulurmuş da. Ta ki, hep susacak sanılana kadar. Ama siz sanmayın... Neden mi? Hopa'da emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle sonuçlanan olayları protesto ettikleri için tutuklananlarla dayanışmak için yurdun dört bir yanından gelenleri görseydiniz, siz de sanmazdınız...


Beklenen çığlık: İsyan


Sabahın ayazı... Üstüne bir de Ankara’nın ayazını ekleyin... O binlerce genç için soğuk ne ki? Yerlerinde duramayan, kıpır kıpır gençler için... Kocaman bir hiç.

Tek yürek ve hep bir ağızdan: “İsyaaaan.” Neye? Pankartlardan okuyalım: “Adliye sarayları büyüdükçe, küçülen adalet”e. “Ortadoğu’da demokrat, Türkiye’de padişah” olana. “Biz de kestirdik saçımızı, bizi de alın, memleketi kurtarın”ın hatırına...

“Özgürlük için dönülmez yola girenler” adliye binasının önünden bulvara doğru taşıyor. Polis bariyerleriyle örülmüş adliyeye girmekse ayrı bir maharet. Üstler aranıyor, kimliklere tek tek bakılıyor. Kalabalığın içinde, ucunda “adaletin terazisiyle” dolaşan Azrail’in orağı.

Koca bir rulo afiş açılıyor; Hopa’daki, Başbakan’ı protesto eyleminde yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun fotoğrafı beliriyor; “Metin Lokumcu onurumuzdur”. Sloganların ardı arkası kesilmiyor:

“Her yer Hopa, her yer direniş. Direne direne kazanacağız. AKP halka hesap verecek.”


Kâr hızını iyiden iyiye arttırıyor... Kurtuluş Parkı’nda toplanıp yürüyenler de sonunda adliyenin önüne ulaşıyor. Hep bir ağızdan “Faşizme karşı omuz omuza”.

Genç ağızlarda, “Devrim, özgürlük, isyan” sloganı, ellerde gökyüzüne kadar uzanan devrim ateşinin kızıllığı... Adliye önündeki katılımcılara seslenen Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol’un sözleri yankılanıyor:

“...Siz halkın haklarını yargılayamazsınız.”

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, dayanışma için gelenlerin aklındakileri, yüreğindekileri söze döküyor:

“Tutuklananlar tarih önünde aklanacaklar.”

“Puşi bulundurmak”
iddianamede terör suçu sayılıyor, şaşırmıyoruz da; adliyenin önünde tanesi 3 liradan puşi satılmasına niye şaşalım ki. Aynı iddianamedeki ölçülerde, “90x90 cm. ebadında siyah beyaz kareli”si de var, kahverengi siyahlısı da. İster boynuna sar, ister yâre armağan ver. Dün adliyenin önünde olanları toparlarsak, kaçtır olmadığından yakınılan toplumsal muhalefetin fitili ateşlenmiştir.



İlhan Taşcı/Cumhuriyet



.
➽ Paylaş: