Emekliyi açlık sınırının altına ittiler


Yaklaşık 10 milyon emekliden 9 milyon maaşı açlık sınırının altında kaldı. Meclis'te AKP'lilerin oylarıyla kabul edilen İntibak Yasası derin hayal kırıklığı yarattı

AKP’li milletvekillerinin oyları ile

Emekliye intibak şoku



Yaklaşık 6 milyon SSK emeklisinin yüzde SivriSinekCaz90'ının maaşı açlık sınırının altında kaldı.

TBMM'de AKP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edilen İntibak Yasası hayal kırıklığı yarattı. Emekliyi şok eden İntibak Yasası’nı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, jet hızıyla onayladı

AKP Hükümeti tarafından hazırlanan İntibak Yasası tasarısı yine AKP milletvekillerinin oyları ile TBMM tarafından onaylandı. Sadece 2000 yılından önce emekli olan 1 milyon 900 bin kişiyi kapsayan, 2000 sonrası emeklileri dikkate bile almayan yasa, emeklilerde hayal kırıklığı yarattı.
İntibak Yasası ile çoğunluğu işçi emeklisi, küçük bir bölümü de Bağ-Kur emeklisi olmak üzere milyonlarca emeklinin maaşlarına komik düzeyde artışlar öngörülüyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ 868 TL

İntibak zammına rağmen yaklaşık 6 milyon SSK emeklisinin yüzde 90'ının maaşı, Türk-İş'in bir araştırması ile tespit edilen 974 liralık açlık sınırının altında kaldı. Son düzenlemeye rağmen en düşük SSK emeklisinin maaşı 868 lira. Ortalama emekli maaşı ise yaklaşık 900 lira. Bu düzenleme ile gelen zamlar ortalama emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.

ARTIŞLAR BÜYÜMEYE BAĞLI

Kanun ile 2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarıyla bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almaktayken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.

‘OLUMSUZLUK’ GİDERİLMİŞ DEĞİL

Yasa, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.

İntibakla ilgili düzenleme 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer düzenlemeler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Hesaplamalar nasıl yapılacak?

Aylıklar, Aralık 1999'da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.

Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.

Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak. Sigortalının tahsis talep tarihi veya ölüm itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlık ve ölüm sigortaları primi için 1'er artırılacak.

Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85'ten fazla olamayacak.



➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/