Seydişehir, yandaşa nasıl mı peşkeş çekildi?

2005 yılında satılan fabrika için Danıştay’ın 2007 yılında aldığı iptal kararı uygulanmazken, iadesi geren fabrika için ÖYK’nın açmış olduğu dava da çekilince fabrika patron grubuna hediye edilmiş oldu.


Seydişehir Alüminyum nasıl mı peşkeş çekildi ?


SivriSinekCaz

Seydişehir Alüminyum AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı boyunca sattığı-özelleştirdiği fabrikalardan yalnızca birisi… 2005 yılında satılan fabrika için Danıştay’ın 2007 yılında aldığı iptal kararı uygulanmazken, iadesi geren fabrika için ÖYK’nın açmış olduğu dava da çekilince fabrika patron grubuna hediye edilmiş oldu.

AKP hükümeti döneminde satışı türlü hukuksuzluklarla gerçekleşen fabrikalardan biri olan Seydişehir Alüminyum fabrikası, Danıştay’ın 5 yıl önce aldığı iptal kararına rağmen Özelleştirme Yüksek Kuruluna iade edilmemişti. Bunun üzerine “mecburi” olarak açılan hisselerin iadesi davasında ise ÖYK davadan feragat ettiğini mahkemeye bildirdi. Böylece kamuya ait bir fabrikada daha patronlara hediye edilmiş oldu.

Fabrika kasasındaki parayla birlikte satıldı

2005 yılında CE-KA inşaata satışı gerçekleştirilen Seydişehir Alüminyum fabrikasının başına gelenler, AKP iktidarında kamuya ait kurumların hukuksuzluklarla satışına net bir örnek oluşturuyor.

Seydişehir Alüminyum tesislerini Başbakana yakınlığı ile bilinen CE-KA İnşaatın sahibi Mehmet Cengiz’e 305 milyon dolara satan AKP hükümetinin başında bulunduğu Özelleştirme Kurumu, satışta tesisler dışında, kurumun kasalarındaki nakitleri, stoklardaki satışa hazır ürünleri, 7 adet boksit maden sahasını, taşınmazları, Antalya’da limanı ve Oymapınar barajını da satışa dâhil etmişti. Böylelikle kamuya ait bir fabrika yok pahasına yandaş bir firmaya satılmıştı.

Danıştay iptal etti ama kimin umurunda

Fabrikanın yok pahasına satışının gerçekleştirilmesinin ardından birçok kurum konuyla ilgili Danıştay’a başvurarak satışın iptalini talep etti.

Bu talebi değerlendiren Danıştay 13. Dairesi, 2007 yılında aldığı kararla Seydişehir Alüminyum’un satış kararını iptal ederken, fabrikanın ÖYK’ya iadesini istedi.

Bu kararın ardından karar yok sayılırken, geçen 5 yıllık süre zarfında fabrikanın devlete iadesi gerçekleştirilmedi.

Zorunlu olarak açılan davadan “gönüllü” olarak çekildi

Süreç içinde CE-KA Holding’in Eti Alüminyum ile birleşmesi ve tüzel kişiliğinin son bulması sonrası “mecburi” olarak açılan hisse devri davası ise geçtiğimiz Aralık ayında Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun davadan çekilmesiyle noktalandı.

Yani bir kamu kurumu, Danıştay’ın iptal kararı sonrası açtığı “mecburi” hisse devri davasında feragat ederek süreci noktalamış hem hukuku çiğnemiş hem de bir kamu malını bir patron grubuna hediye etmiş oldu.

SivriSinekCaz

SivriSinekCaz










soL – Haber

.

➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/