Davutoğlu'yla sürdürülen dış politikada, yeni bir hezimet daha...

AKP iktidarını şoke eden gelişmeyle ilgili Ankara’dan tepki beklenirken ikinci sürpriz yine BM’den geldi ve heyetin Suriye’ye gittiği açıklandı. Şam’a varan askeri gözlemcilerin başında ise Norveçli Tümgeneral Robert Mood’un bulunduğu bildirildi.


AĞIR HEZİMET



SivriSinekCazSuriye’de aktif role soyunan iktidara bir darbe de Annan vurdu. Şam’a giden heyette Türkiye devre dışı bırakıldı!

Türk askeri istenmedi

Suriye Devlet Başkanı Esad’ın devrilmesi için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yönetiminde sürdürülen dış politikada, yeni bir hezimet daha yaşandı. BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, gözlemci komisyonu oluşturulurken, Türkiye’yi saf dışı bıraktı.

Başkan Norveçli general


AKP iktidarını şoke eden gelişmeyle ilgili Ankara’dan tepki beklenirken ikinci sürpriz yine BM’den geldi ve heyetin Suriye’ye gittiği açıklandı. Şam’a varan askeri gözlemcilerin başında ise Norveçli Tümgeneral Robert Mood’un bulunduğu bildirildi.

Çatışmalar 12 Nisan’da biter

Kofi Annan, BM Genel Kurulu’na Suriye barış planına ilişkin brifing verdi. Esad’ın kentlerden asker çekmeye başladığı bilgisini verdiğini belirten Annan, “Sözünde durursa çatışmalar 12 Nisan’da biter” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, Şam’a “Sözünü tut” çağrısı yaptı.

AKP’nin Suriye politikası duvara tosladı

Annan, gözlemci misyonu için bazı ülkelerden asker isterken, Türkiye’yi baypas etti. Suriye’ye gönderilen ekip Şam’a vardı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın devrilmesi için AKP hükümetinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yönetiminde sürdürdüğü dış politika, iflas etti. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, gözlemci misyonu için bazı ülkelerden asker istedi. Türk yetkililer, Türkiye’den asker talep edilmediğini açıkladı. Böylece Türkiye’nin, Suriye konusunda baypas edildiği yorumları yapılıyor. Bu gelişmenin, Türkiye’nin “Oyunun dışında” bırakıldığının bir göstergesi olduğu ifade ediliyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan şimdiye kadar bu konuda resmi bir açıklama yapılmazken, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin durumu da belirsizliğini koruyor.

Gözlemciler Şam’da

Annan’ın isteğiyle, gözlemler yapmak üzere Suriye’ye gönderilen Norveçli Tümgeneral Robert Mood’un başkanlığındaki öncü askeri ekip Şam’a vardı. Ekip 10-11 kişiden oluşuyor. Bu arada, Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Esad yönetiminin bazı kentlerden askeri birlikleri çektiklerini kendilerine bildirdiğini ancak teyit etmek için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Fevzi, Suriye’deki şiddeti durdurma çabaları çerçevesinde Annan’ın 11 Nisan tarihinde İran’ın başkenti Tahran’a gideceğini de açıkladı.

Annan, Suriye’nin Dostları toplantısı yapıldığı sırada İstanbul’a gelmemişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Logoğlu, bu sonucun hükümetin izlediği yanlış politika ile bağlantılı olduğunu söyledi. Logoğlu şöyle devam etti: “Bu şaşırtıcı değil. Başından itibaren AKP hükümeti Kofi Annan’ın girişimlerine karşı çıktı.AKP politikaları neticesinde uluslar arası toplum bir yöne giderken Türkiye tek başına farklı bir yöne gidiyor.” CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Adiboğlu’da, kabağın Türkiye’nin başına patladığını söyledi. Adiboğlu, “BM, Kofi Annan’ı görevlendirdiğinde ilk başta karşılıklı ön yargılar vardı. Ancak Annan, Suriye’ye gittiğinde tüm gerçeği gördü.

Suriye Ulusal Konseyi’nin yansıtıldığı gibi Suriye halkının temsilcisi olmadığını, ABD ve Fransa gibi ülkelerin emrinde Suriye içinde faaliyet yürüttüklerini gördü. Bu nedenle geçen hafta sonunda yapılan Suriye’nin dostları Toplantısına davetli olmasına rağmen Annan gelmedi; tavrını koydu” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadri Durmaz: “Türkiye’nin Suriye politikasının başından beri son derece ciddi sorunlara yol açabilecek bir zeminde yürüdüğü konusunda sürekli ikazlarda bulunuyoruz. Başbakan’ın muhalifler üzerinden onlara özgürlük getireceğiz, onları kurtaracağız söylemi geçmişte bizim güneydoğumuzda bölücü terör örgütüyle alakalı olarak Bayan Mitterand’ın sözleriyle birebir örtüşmektedir.”

Çatışmalar 12 Nisan’da biter

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, BM Genel Kurulu’na Suriye barış planına ilişkin brifing verdi. BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz en-Nasır’ın girişimiyle 193 üyeli Genel Kurul toplandı. Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katıldı. Cenevre’de bulunan Kofi Annan, video konferans yoluyla Genel Kurul’a verdiği brifingte, Şam yönetiminin üç kentten kısmen asker çektiği konusunda kendisine bilgi verdiğini, ancak şiddetin “endişe verici” şekilde can almaya devam ettiğini bildirdi.

Annan, Şam yönetiminin İdlib, Zabadani ve Dera’dan kısmen asker çektiği bilgisini verdiğini ancak çekilmenin henüz teyit edilmediğini vurgulayarak, “Esad sözünde durursa çatışmalar 12 Nisan sabahı sonar erer” dedi. Annan, süreye uymaları konusundaki uyarısının ardından tüm tarafların dahil olacağı bir siyasi diyaloğun hemen başlatılması çağrısında bulundu.Annan’ın brifinginden sonra konuşan Ban Ki Moon da, “Şam’da bulunan BM Grubu’nun çabaları sürecektir, biz taahhütlerimize bağlı kalacağız. Suriye’de siyasi dönüşüm demokrasi içinde olmalı ve bu bağlamda halk, vatandaş ve iktidar eşit sayılmalı bu nedenle Suriye hükümetinin verdiği sözü tutmasını bekliyoruz, bugüne kadar verdiği sözleri ve Annan’ın planına uymalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



.
➽ Paylaş:
“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/