Şimdi hocalık moda 'Nasri Hoca ve muhalif eşeği'



'Yönetenler hırsızsa,
.
halka hırsızlık hakkı doğar'


Ünlü sanatçı Ferhan Şensoy, tiyatroların özelleştirilmesine karşı tepkisini bir tiyatro oyunuyla gösterdi. Seyirciler Türkiye’yi anlatan oyunu dakikalarca ayakta alkışladı

Ünlü tiyatrocu Ferhan Şensoy, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın özelleştirilmesi kararına isyan etti. Şensoy tepkisini ise Türkiye’yi anlatan ve 15 Mart’ta prömiyerini yaptığı ‘Nasri Hoca ve muhalif eşeği’ isimli tiyatro oyunuyla ortaya koydu.

Ferhan Şensoy, 7 Haziran Perşembe akşamı ise oyunu ücretsiz olarak sahneledi.

Ücretsiz sahneledi

Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda sahnelenen ve özellikle işçiler, emekçiler, öğrenciler, geliri her gün daraltılan memurlar ve işsizlerin izlemeye davet edildiği oyunu 400’ü aşkın izleyici ücretsiz seyretti. Oyunun senaryosunu Ferhan Şensoy yazdı.

Siyasete gönderme var

Oyunda, hocalığı tartışılan Nasri Hoca (Ferhan Şensoy) halkın oy verecek parti arayıp bulamadığını görüp, Hak Verilmez Çalınır Partisi’ni (HVÇP) kuruyor. Partinin amacı basit hırsızlıkları suç olmaktan çıkarmak ve onu savunmak. Nasri Hoca, oyunda partisini şu sözlerle anlatıyor: “Neyi savunacağız? Size refahı getireceğiz desek, halk getiremeyeceğimizi biliyor. Sittin yıldır söyleniyor, ortada refah yok. Huzur güvenlik, özgürlük getireceğiz desek böyle şeyler olmayacağını biliyor halk. Elli yıldır politikacılar bunu söylüyor, oy alamıyor. Al sana kömür, al sana beyaz eşya deyince halk hemen tav oluyor. Neyse iktidardan bir şey arakladım, diye mutlu oluyor. Bu basit bir hırsızlık işte. Al sana basit hırsızlık özgürlüğü desek bizim halkın gözü döner. Arkadaşlar biz HVÇP olarak şunu savunacağız, bir ülkede yönetenler hırsızsa yönetilenlerin de hırsızlık hakkı doğar.”
Nasri Hoca’nın bu sözleri sık sık izleyicilerin alkışlarıyla kesildi. Oyunun bazı bölümlerinde gitarını eline alan Nasri Hoca ve oyuncular Şensoy’un yazdığı “şimdi hocalık moda / kimse sormaz diploma / ben hocayım diyorsan / hocasındır mutlaka” dizeleri ve hırsızlık şarkısını seslendirdi. Oyunda, parti kurarken yanındaki insanlardan fikir alan Nasri Hoca’ya ‘Bir cemaate danışalım mı? Prensilvalya’yla iletişime geçelim mi?’ önerileri de getirilerek bugüne gönderme yapıldı.

Milletvekillerine eleştiri

Adnan Menderes’in “Aday göstersem odun bile seçilir” sözünden esinlenen Nasri Hoca’nın her zaman yanında olan eşeği önce kendisine karşı aday olup partinin başına geçti. Partide iç karışıklık çıkınca ise Nasri Hoca tekrar liderliğe geldi ve eşeğini milletvekili adayı yaptı.

‘Şimdi hocalık moda’

Meclis konuşmalarında eşeğin ne yapacağı sorulduğunda ise Nasri hoca “Kaç dönem milletvekili seçilip tek cümle etmeyenler var” diyerek cevap verdi. Oyunda Türkiye’de yaşanan birçok olay mizahi bir yönle ele alındı. İzleyicilerin uzun süre ayakta alkışladığı Şensoy, oyunun ardından kitaplarını imzaladı.

➽ Paylaş: