'Deniz Feneri'nde zamanaşımına doğru!
Gazeteport'un haberine göre soruşturması üç yıl süren Deniz Feneri davası için nihayet karar verildi. Davanın 16 Ocak 2013’de başlaması kararı alındı. Ancak bu davadaki sanıklara ilişkin bir bölüm suç iddiasının, 2015’de zamanaşımına girme ihtimali bulunuyor.Deniz Feneri davasında zamanaşımına doğru
Deniz Feneri davasında, dört ay sonraya, 16 Ocak 2013’e yargılama günü verildi. Sanıklar hakkındaki bazı suç iddiaları ise 2015’te zamanaşımına giriyor.
Gazeteport'un haberine göre soruşturması üç yıl süren Deniz Feneri davası için nihayet karar verildi. Davanın 16 Ocak 2013’de başlaması kararı alındı. Ancak bu davadaki sanıklara ilişkin bir bölüm suç iddiasının, 2015’de zamanaşımına girme ihtimali bulunuyor.
Alman makamlarınca görülen Deniz Feneri e.V. hakkındaki yolsuzluk davası bir yıl içinde sonuçlanmıştı.
Aralarında RTÜK eski Başkanı Zahit Akman’ın da bulunduğu sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede suç tarihi olarak "25 Nisan 2007 ve daha öncesi" ifadesi yer alıyor. Sanıklar hakkında "Özel belgede sahtecilik" suçunu oluşturan TCK’nın 207’inci maddesi ile, "güveni kötüye kullanma’’ suçunu oluşturan TCK’nın 155’inci maddesinden ceza isteniyor. 207’inci maddede 8 yıl, 155’inci madde de ise 15 yıllık zamanaşımı süresi var. Dolayısıyla 2013’te başlayacak davada, 207’inci madde kapsamındaki suçların 2015 yılında zaman aşımına girme ihtimali bulunuyor.
Beş ayda karara varılabildi
Almanya’daki Deniz Feneri e.V davasının Türkiye ayağıyla ilgili 9 Nisan 2012 günü dava açıldı. İddianameyi inceleyen Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, “Dernek paralarının aktarıldığı iddia edilen şirketlerin merkezi İstanbul’’ diyerek, 15 gün sonra yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı İstanbul’a gönderdi. İstanbul Adliyesi ise dosyayı 5 ay inceleyip karar verebildi. 6. Ağır Ceza Mahkemesi de duruşma günü olarak 4 ay sonrasını, yani 16 Ocak 2013'ü belirledi.
Deniz Feneri davasının Türkiye ayağında, RTÜK eski Başkanı Zahit Akman ile 20 sanık bulunuyor. Yaklaşık üç ay tutuklu kalan Akman ile ilgili yürütülen soruşturmada, üç savcı görevden alınmıştı. Deniz Feneri soruşturmasından el çektirilen Ankara Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz 4 Mayıs'ta "görevde yetkiyi kötüye kullanma" suçundan yargılanmışlardı.
Yeni atanan savcılar Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında dava açtı.
Eski savcılar tarafından haklarında, “Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik” suçlarından soruşturma yürütülen şüpheliler için yeni savcılar tarafından sadece, “Özel belgede sahtecilik, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma ve kamu görevlisinin evrakta sahteciliğine iştirak” suçlamaları yer aldı. Toplam 20 sanık hakkında zincirleme suç nedeniyle 2 ila 14 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
Sanıklar inşaat şirketi kurdu
Sanıklar arasında olan Beyaz Holding yöneticileri Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik ve İsmail Karahan geçtiğimiz ay "İskele Yapı" adlı bir şirket kurarak inşaat sektörüne girmişti.