O ABD'ye göre tehdit, diğeri tam bir atlantikçi
Balyoz Tertibiyle haklarında ceza verilen komutanların ortak noktaları; Amerika'nın Türkiye'yi bölme planlarına karşı çıkmaları. Bu özellik sadece uygulamalarıyla değil, Amerikan Dışişleri belegeleriyle de tescilli. İşte o belgelerden sadece biri...Çetin Doğan ABD'ye göre tehdit,
.
Hilmi özkök tam bir atlantikçi
Tarih 18 Nisan 2003. Amerika'nın Türkiye üzerinden Irak'ı işgal etme tezkeresinin Meclis'te reddeilmesinin üzerinde kısa birsüre geçmiş. Dönemin Amerikan Büyükelçisi Richard Pearson, Vaşington'a "gizli" kodlu bir mesaj geçiyor.
Türk Genelkurmayı'ndaki bazı subaylar, Amerika'yı ilgilendiren operasyonel politik ve diplomatik konulardaki işbirliğini sekteye uğratıyor.
Amerikan Büyükelçisi Pearson bu sözlerle başladığı kriptosunda Genelkurmay içindeki Amerikan karşıtı subayları bir bir sayıyordu. Bu subaylar içerinde ilk sıralardaysa Balyoz davasında 20 yıl ceza alan Orgeneral Çetin Doğan vardı.
Türk Genelkurmayı'nın Amerika'nın Irak stratejisine muhalefeti, süregelen operasyonel ayak diremesi ve Amerika'ya yönelik devam eden suçlamaları daha fazla Türk'ü soru sormaya yöneltiyor.
Amerikan Büyükelçisi Pearson, bu duruma çözüm olaraksa tam da Balyoz Davası'yla elde edilen sonucu gösteriyor.
Türk-Amerikan ilişkilerini yeniden canlandırmak için Genelkurmay'daki Amerikan karşıtı subayların tasfiye edilmesini gerekiyor.
Öte yandan Amerikan yönetiminin yakın ilişkiler kurduğu komutanlar da var. İşte o komutanlardan biri de Balyoz Davası'nda kendi mesai arkadaşlarını ortada bırakan eski Gneelkurmay Başkanı Hilmi Özkök. Amerikan Büyükelçisi Pearson Hilmi Özkök'ü şu ifadelerle övüyor.
Özkök tam bir atlantikçi... Buna karşın Özkök Amerika'nın operasyonel planlarının geciktirilmesi önlemede başarısız oldu... Özkök'ün Genelkurmay'daki rakipleri emekli olana kadar Amerika'yla sağlam bir işbirliği kurma kararlılığıyla ilgili düşüncelerimiz var.
Ulusal