CIA'nın Türkiye planı tıkır tıkır!
1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ülkesini savunmak yerine ABD’ye kaçan ve CIA gibi kuruluşlara da hizmet veren Volkan’ın iktidar tarafından sahiplenilen önerileri:
CIA planı tıkır tıkır işletiliyor!

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ülkesini savunmak yerine ABD’ye kaçan ve CIA gibi kuruluşlara da hizmet veren Volkan’ın iktidar tarafından sahiplenilen önerileri şunlar:
Raporda neler var?
Hükümet, geri adım atmamalı. CHP katkı sunacak politikalar üretmeli.
Gerçekleşti
Operasyonlar durmalı. PKK’nın dağdan indirilmesi için zemin hazırlanmalı
Görüşülüyor
Anadilde eğitim konusu tartışmaya açılmalı. Kürtçe, seçmeli ders olabilir.
Gerçekleşti
Katı devlet anlayışı son bulmalı. Yerel yönetimler güçlendirilmeli.
Gerçekleşmek üzere
Çözüm önerileri kamuoyu ile paylaşılmalı.
Gerçekleşti
Özerkliğin tartışmaya açılması
Gerçekleşti
G. Doğu’da ’Ne Mutlu Türküm’ yazılarının silinmesi “
Gerçekleşti
Okullarda andımızın kaldırılması
Görüşülüyor
Volkan’ın Gül’e sunduğu “yol haritası”na uyuluyor!
Bir yandan Cmuhrubşakanı Abdullah Gül’ün “iyi şeyler olacak” sözleriyle başlattığı açılım sürecinin yeni aşaması uygulamaya konulurken, bir yandan da terör örgütünün talepleri arasında yer alan “eyalet sistemi”nin önünü açacağı düşünülen Büyükşehir Yasa Tasarısı İçişleri Komisyonu’ndan geçirilerek Meclis Genel Kurulu’na getiriliyor. Bütün bu çalışmaların Abdullah Gül’e sunulan dosyada yer aldığını Yeniçağ daha önce manşetine taşımıştı.
70 maddeden oluşuyor
CIA hesabına çalıştığı bilinen Kıbrıs doğumlu Prof. Dr. Vamık Volkan, Kürt sorununun çözümü konusunda 70 maddenin yer aldığı dosyayı 2010’da Cumhurbaşkanı Gül’e sunmuştu.
Dosyada, “Kürtçenin seçmeli ders olması”, “Doğu ve Güneydoğu’da dağlara yazılan ‘Ne Mutlu Türküm’ yazılarının silinmesi”, “Kürtçenin seçmeli ders olması”, “okullarda andımızın kaldırılması” ve “özerkliğin tartışmaya açılması” talepleri yer alıyordu.
Düşünce kuruluşu Ekopolitik’in hazırladığı dosyada, “Kürtlerin hassasiyetleri kadar Türklerin de endişelerini ortadan kaldıran dengeli bir politika ortaya konmalı” görüşü yer almıştı. Daha önceki açıklamalarında “Öcalan sürece dâhil edilmesin, af için erken” diyen Volkan’ın, Gül’e sunduğu dosyada PKK’nın dönüşümü için siyasal ve sosyal koşulların hazırlanması vurgusu yapılıyor.
İşte, dosyadaki görüşler:
Dosyada neler var
* Hükümet, açılım sürecinden kesinlikle geri adım atmamalı, cesur olmalı. Anamuhalefet partisi CHP de, bu sürece katkı sunacak politikalar üretmeli.
* PKK’nın eylemsizlik kararı doğru okunmalı, kalıcı barış için askeri operasyonlar durdurulmalı.
* PKK’nın dağdan indirilmesi için sosyal ve siyasal zemin hazırlanmalı, Türkiye koşullarına uygun gerçekçi çözümler üretilmeli.
*Anadilde eğitim konusu tartışmaya açılmalı. Kürtçe, Türkiye genelinde olmazsa bile bazı bölgelerde seçmeli ders olabilir.
* Demokratik açılım sürecinden geri adım atılmamalı. Toplumun tüm kesimlerinin süreci anlayabileceği adımlar atılmalı.
* Ortak vatan vurgusu geliştirilerek atılan adımlar kamuoyuna doğru şekilde aktarılmalı.
* Yerel yönetimler güçlendirilmeli.
* Katı devlet anlayışı son bulmalı.
* Kürt sorunu inkârla çözümlenemez. Sorunun çözümüne ilişkin somut bir strateji ortaya konmalı.
* Kürtlerin hassasiyetleri kadar Türklerin endişelerini de ortadan kaldıran dengeli bir politika izlenmeli. Bu sorunun nedenleri, çözüm önerileri kamuoyu ile açık bir şekilde paylaşılmalı.
* Doğu ve Güneydoğu’da toplumla güvenlik güçleri arasındaki tepkisel kısırdöngü kırılmalı.
* Kuzey İrlanda, IRA sorununu çözerken muhafazakâr muhalefet süreci baltalamadı, istismar etmedi. Siyasi parti liderleri bu süreçte siyasi söylemlerinde dikkatli olmalı.
* İnsan hakları başta olmak üzere demokratik adımlar kesintiye uğramamalı.