Tayyip'i gözden çıkardılar
New York Times gazetesi, Mısır ile ABD arasındaki yakınlaşma dikkati çekerken Mursi’nin, Erdoğan’ın yerini aldığı tartışmaları son günlerde ivme kazandı.
Erdoğan gözden düştü Gül’e övgüler yağıyor
New York Times: Türkiye Orta Doğu’da saf dışı kaldı
Mısır’ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Orta Doğu’da gücünü yeniden kazandığını, Türkiye’nin ise arabulucu olarak geride kaldığını yazan New York Times gazetesi, “Mısır’ın geleneksel arabuluculuk rolü ortaya çıktı” dedi
İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasında Mısır ile ABD’nin lider rol oynamaları, Türkiye’nin Orta Doğu bölgesinde saf dışı kaldığı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Amerikan New York Times gazetesi, Mısır’ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Ortadoğu’da gücünü yeniden kazandığını, Türkiye’nin ise arabulucu olarak geride kaldığını yazdı.
Mısır ile ABD arasındaki yakınlaşma dikkati çekerken Mursi’nin, Erdoğan’ın yerini aldığı tartışmaları son günlerde ivme kazandı.
“Arap Baharı’yla birlikte dönüşüm süreci yaşayan Mısır, bölgedeki gücünü yeniden kazandı” diye yazan New York Times gazetesi, İsrail ve Gazze arasında ateşkesin sağlanması için Kahire merkezli yürütülen diplomasi trafiğinin Mısır’ın geleneksel arabuluculuk rolünü bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.
Gazete, Mısır’ın bu gücünün temel nedeni olarak, Cumhurbaşkanı Mursi’nin Müslüman Kardeşler’e uzanan siyasi köklerini gösterdi. Mısır’ın Hamas’ın yanısıra İsrail’le görüşebilmesi ise, Gazze krizinde çözüme ulaşmanın en önemli anahtarı olarak görülüyor. Gazete, Türkiye’nin Arap dünyası ile ilişkilerini sağlamlaştırırken, özellikle Mavi Marmara olayından sonra İsrail ile ilişkileri koparmasının bölgedeki gücünü etkilediği iddia edildi.
Mursi geliyor
Gazze’ye İsrail saldırılarının başlamasından iki gün sonra 16 Kasım’da Erdoğan ile telefonda görüşüp çözüm için devreye girmesini isteyen Obama’nın, Erdoğan’ın benimsediği üslubun ardından ateşkes görüşmelerini Mısır’la sürdürmesi, bundan sonraki dönem için de bir işaret sayılıyor. Obama’nın son kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Mursi ile ateşkesten önceki son 24 saat içinde tam üç kez konuşması ve son bir hafta içinde de Mursi’yi altı kez araması, Beyaz Saray için de yeni bir rekor oldu. Washington’da Obama’nın Orta Doğu politikası için “Erdoğan’ın yerini, Mursi alıyor” denilmeye başlandı.
Hamas zaferini ilan etti
İsrail’in havadan ve denizden 8 gün süren ağır bombardımanında yaklaşık 150 kişinin öldüğü ve alt yapısının da ciddi hasar gördüğü Gazze’de, ateşkesin ilan edilmesinden sonra Hamas zafer ve bayram ilan etti. Halk, “Zafer kutlamaları” nedeniyle sevinç içinde sokaklara dökülürken, Hamas sözcüsü, İsrail ordusunun Gazze’ye Bulut Operasyonu adıyla düzenlediği saldırılara karşı, Siccil taşı adını verdikleri 8 gün süren savaşı Filistin direnişinin kazandığını açıkladı. Sözcü, Filistin direniş hareketlerinin İsrail’e karşı büyük bir zafer kazandığını öne sürerek, kazanılan zaferin Filistin’in tamamen özgürlüğüne kavuşmasının ilk adımı olduğunu söyledi.
İngilizler Abdullah Gül’ü çok seviyor!
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinde Financial Times, Türkiye’ye ayırdığı ekinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yine övgüler yağdırdı. Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki farkların vurgulandığı yazıda, Gül’ün güçlü bir muhalefete ihtiyaç olduğunu söylediği belirtildi.
Ankara muhabiri Daniel Dombay’ın mülakatını yayınlayan gazetede, Gül’ün, AKP’nin yapısal ekonomik reformlar, uzlaşmaya dayalı siyaset anlayışı ve Türkiye’nin AB’ye girmesi için verilen çabalara devam etmesi gerektiğini söylediği aktarıldı. Gül, mülakat sırasında “10 yıl önce Başbakan olarak hükümeti kurduğum zamanki ve bugünkü Türkiye’ye baktığınızda, 10 yıl önceki Türkiye’nin çok olumsuz, etkisiz ve belirsizlik içinde bir yer olduğunu görürsünüz” dedi.
Eski silah arkadaşı
Gül’ün, 10 yıllık AKP iktidarı döneminde ülkedeki olumsuzlukların aşıldığını söylediğini belirten Dombay, enflasyonun düşürülmesi, ekonomik büyümenin sağlanması ve Türkiye’nin dünyada aktif aktör haline gelmesi gibi gelişmelere de yer verdi.
Gül’ün “eski silah arkadaşı” olarak nitelenen Erdoğan ile arasındaki farklara dikkat çeken yazıda, Abdullah Gül’ün AKP iktidarı öncesinde başbakanlık yaptığı ve bu koltuğun 2015’te tekrar boşalacağı hatırlatıldı.
Erdoğan’ın bu tarihten önce başkanlık sistemine geçmeyi hedeflediğini aktaran gazete, Erdoğan’ın istediği tarzda bir başkanlık sisteminin gelmesinin de zor olduğunu belirtti. Dombay, “Her ne kadar Gül gelecek başbakanın kim olacağını konuşmak için çok erken olduğunu söylese de, kullandığı ’taban’ve ’güçler ayrılığı’ gibi ifadeler, ülkenin şu anki yaklaşımına bir alternatif oluşturabilir” dedi.
Yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün söylediklerinin Erdoğan’ın Başbakanlık koltuğundan ayrılmasına yakın hükümete öneriler gibi olduğu da belirtildi.
Yeniçağ