Abdullah Gül, bugünkü Türkiye ve sancılı süreç..
Ergenekon tertibinin örgütlenmesinde Abdullah Gül hangi rolü oynadı?Ulusal Kanal bu sorunun yanıtını 2007'den bu yana somut olgularıyla döne döne haber yaptı.
Daha soruşturmanın adı Ergenekon olmadan Abdullah Gül'ün gazetecileri Çırağan Sarayı'na çağırıp bilgi verdiği ortaya çıktı.
Gül o toplantıda gazetecilere yazılmamak şartıyla neler söyledi?
İşte o toplantının kritik ayrıntısı...
Ergenekon’da skandal gelişme
Bu sözleri söyleyen kişi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.
Tarih: 12 Haziran 2007... Yer: Ümraniye Çakmak Mahallesi... Ajanslar, bir gecekondunun çatısından el bombalarını çıktığı haberini geçiyor.
Abdullah Gül o dönem Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı... Gazetecileri Çırağan Sarayı'nda topluyor. Yemekli bir toplantı ancak gündem Ümraniye'de bulunduğu iddia edilen bombalar...
Toplantı 2007 yapıldı ancak 5 yıl sonra Gül'ün o toplantıdaki kritik sözü ortaya çıktı. Gazeteci Can Dündar, Abdullah Gül'ün 2007 yılında yazılmamak kaydıyla söylediği sözleri bugün köşesinden deşifre etti.
Bu bombalara dikkat edin. Bunun arkası gelecek.
Ortada daha Ergenekon diye bir soruşturma yok... Ancak Abdullah Gül gazetecilere "Bu bombalara dikkat edin. Bunun arkası gelecek" diyor. İşte bu sözler Gül'ün Ergenekon tertibindeki rolü bir kez daha gözler önüne serdi.
Abdullah Gül'ün Ergenekon tertibindeki rolü Danıştay saldırısına kadar uzanıyor.
Danıştay saldırının hemen ardından ilk açıklama Abdullah Gül'den geldi. Gül saldırıyı Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilendirdi. Gül, "çetenin başı ordudan atılma bir yüzbaşı" açıklamasıyla emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'i işaret etti.
GÜL'ÜN KRİTİK TOPLANTISI
Emniyet ve MİT yöneticileri de Gül'le olaydan sonra bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Bu toplantıda Abdullah Gül'e bir şema sunuldu. Şemadaki isimler arasında İşçi Partisi yöneticileri ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey isimleri vardı.
Bu toplantıya dair bilgileri dönemin Radikal Gazetesi yazarı İsmet Berkan yazdı. Gül o toplantıda, MİT ve Emniyet yetkililerine şemadaki isimlerin suçlamalarla ilişkilendirilmesi talimatını verdi.
Bana anlattıklarınızı delillendirip savcıya da anlatın, hepsi yakalansın, yargılansın.
"SAVCI BULUN" TALİMATI VERDİ
Abdullah Gül sadece delil değil, bu delilleri kullanacak bir savcı bulma talimatı da verdi. O toplantıya katılan polisler, gazeteci Murat Yetkin'e "Bir türlü savcı bulamadık" diye yakınmışlardı. Bir süre sonra Radikal yazarı İsmet Berkan , "Bir türlü savcı bulunamıyordu. Nasıl olduysa Zekeriya Öz bulundu" diye yazdı.
Ve bulunan savcı Ergenekon operasyonlarının düğmesine bastı.
Ancak Abdullah Gül'ün Ergenekon tertibindeki rolü burada tamamlanmadı. Gül, basında yer alan uydurma iddialara hep destek verdi. 2007 seçimlerinde dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Erkan Mumcu'yu etkilediği iddiasına anında sahip çıktı.
Hrant Dink cinayeti ile Ergenekon bağlantısının kurulması için de en yoğun çabayı Abdullah Gül harcadı. Mahkemenin "örgüt yok" kararının ardından Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nu devreye soktu.
Gül'ün Ergenekon tertibindeki rolünü en iyi anlatan açıklama, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Sever'den geldi. Sever, Vatan Gazetesi'ne verdiği röportajda Ergenekon ve Balyoz tertiplerinin Abdullah Gül sayesinde başarılı olduğunu itiraf etti.
Eğer bazılarının istediği gibi Abdullah Gül'ün yerine daha düşük profili bir kişi cumhurbaşkanı olsaydı bu süreç bu kadar başarılı olamazdı. Türkiye, bugünkü Türkiye olmazdı, olamazdı. Eğer Abdullah Gül o sancılı sürecin sonucunda cumhurbaşkanı olmasaydı bütün bu gelişmeler, ilerlemeler o kadar kolay gerçekleşemezdi.