Sam Amca’sından AKP'ye ekonomik şantaj
ABD yönetimi, basın kanalıyla Erdoğan’a şantaj yaptı: Cari açık, Türkiye’nin ekonomik cilasını yok edebilir!
Amerika’dan altın şantajı
İran’a yaptırımları bahane ederek, Ankara’nın bu ülkeye altın ihracatını kesmesini isteyen ABD yönetimi, basın kanalıyla Erdoğan’a şantaj yaptı: Cari açık, Türkiye’nin ekonomik cilasını yok edebilir!
Sam Amca’dan hükümete ekonomik şantaj
WSJ, altındaki yaptırımların Washington- Ankara arasında gerginliği artıracağını ve cari açığı tırmandıracağını yazdı. İran altınında yeni adres İsviçre oldu.
ABD, nükleer silahlanma bahanesiyle İran’a uyguladığı yaptırımda, petrol karşılğı altın ihracını da yasaklayarak esas hedefe Türkiye’yi oturtttu.ABD’nin ünlü ekonomi gazetesi Wall Street Journal, altın ticaretine daha sıkı yaptırımların uygulanması halinde bunun, “Washington ile Ankara arasındaki gerginlik yaratabileceğini ve bu yıl Türkiye’nin ekonomik performasını parlatan bir ticaretin cilasını yok edebileceğini” iddia etti. ABD’nin Türkiye’yi hedef alan İran’a altın karşılığı petrol satışını yasaklayan kararının ardından, Ankara
İran’a yönelik altın ihracatında iki aydır işleyen Birleşik Arap Emirlikleri formülünün yerine İsviçre’yi koydu. İsviçre’ye ihracat ekim ayında patladı..
İsviçre’ye ihracat patladı
Önceki aylarda önce İran’a doğrudan altın ihracatı, sonrasında ise Birleşik Arap Emirlikleri’ne altın ihracatı şeklinde kendini gösteren altın ticareti, bu kez İsviçre üzerine kaydı.
Ekim ayı dış ticaret rakamlarında İsviçre’ye yapılan ihracat büyük bir sıçrama göstererek 536 milyon dolara kadar yükseldi. İsviçre’ye 2011 yılının Ekim ayında yapılan ihracat tutarı sadece 91 milyon dolardı. TÜİK’in açıkladığı dış ticaret rakamları, altın ihracatı konusunda yeni bir dönem mi başlıyor sorusunu da gündeme getirdi. Buna karşın, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracat 1.5 milyar dolardan 687 milyon dolara düştü. İran’a yapılan dış ticarette ise herhangi bir değişiklik olmadı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan İran’dan Türkiye’nin aldığı doğalgazın yaptırımlar nedeniyle dolar olarak ödenemediğini, bunun yerine TL hesabına yatırılan paranın sonradan İran tarafından altına çevrilerek götürüldüğünü söylemişti.
Wall Street Journal’in Türkiye’nin Mart ayından itibaren büyük miktarlarda altın ihraç etmeye başladığının, bu ihracatın geçen yıla göre 10 kat artarak rekor düzeyine ulaştığının belirtildiği haberinde, altın ihracatının Türkiye’nin cari işlemler dengesindeki açığı azaltmaya katkıda bulunduğuna dikkat çekildi ve bir analistin şu görüşü aktarıldı:
Cari açık artar
“Türkiye, yumuşak inişi başarılı bir biçimde yürüttü ancak piyasa algıları, altın ticaretinden olumlu biçimde etkilendi. Eğer altın ticareti birdenbire durursa veya azalırsa, mevcut cari açığının bu yılın sonuna doğru artmasını beklenebilir.”
Analistlerin şimdiye kadar ABD’nin “Ankara’ya bir miktar esneklik tanımaya hazır olduğunu” söylediklerine dikkat çeken gazete, altın ticaretine ilişkin olarak Türk hükümetinden hem “meydan okuyan” hem de “uzlaşı” tonları bulunan açıklamaların geldiğini belirtti.
Meydan okuyor
Gazete bu çerçevede Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın altın ihracatının ABD’nin eylemlerine rağmen devam edeceğini söylerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ise, iki ülkenin konuyu görüşmekte oldukları, bir sorun olacağını sanmadığı yönündeki sözlerini yansıttı.
İran, 300 milyar dolarlık petrol yatırımı yapacak
İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, petrol ve doğal gaz üretiminin artırılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. İran Radyo Televizyon Kurumu’nun (IRIB) haberine göre, Kasımi bir konferansta yaptığı konuşmada 4 milyon varil olan günlük petrol üretiminin 5. Kalkınma Planı sonuna kadar 5,2 milyon varile çıkarılacağını bildirdi. Kasımi, günlük 600 bin metreküp olan doğal gaz üretimine de 400 bin metreküp daha ilave yapılacağını kaydetti. İran’ın dünya petrol rezervlerinin yüzde 12’si ve doğal gaz rezervlerinin de yüzde 17’sine sahip olduğunu hatırlatan Kasımi, petrol ve petro-kimya endüstrisi için 5 yıl içinde 300 milyar dolar yatırım öngörüldüğünü belirtti. Kasımi, özel sektörün de Milli Kalkınma Fonu’ndan yararlanarak petro-kimya sektöründe yatırım yapabileceğini ifade etti.
Faiz lobisi harekete geçti
Özal döneminde Özelleştirme İdaresi Eski Başkan Yardımcısı Süleyman Yaşar ise köşe yazasında altın karşılığı petrol satışının yasaklanmasında gerçek hedefin İran değil, Türkiye’yi çökertmek olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor “ Faiz lobisi yeniden işbaşında , faizi yükseltmek için şimdi yeni bir gürültü daha başlattı. Bu sefer de Türkiye’nin altın ihracatını suçmuş gibi göstermeye kalktılar. İçeriden ve dışarıdan ” Türkiye İran’a altın ihraç ediyor “ diye bağırıyorlar.
Oysa Türkiye’de altın ithalatı ve ihracatı dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından 1984 başında yapılan kambiyo düzenlemeleriyle serbest bırakıldı. Böylece altın kaçakçılığı önlendi. Altın ihraç ve ithali kayıt altına alındı. Lobinin istediği şu: ”Türkiye altın ihraç edemesin, döviz girdisi azalsın, ekonomi kırılgan olsun ve biz yüksek faizimizi alalım. “Ne yaptırım nedeniyle İran halkına yaşatılan” jenosit“ önemli onlar için, ne de Türkiye ekonomisi ve Türkiye halkı. Tek istedikleri yüksek faiz, kolay kazanç. Hatırlayın... İran’a uygulanan yaptırımın benzeri geçmişte Irak’a uygulandı.”
Yeniçağ