AKP cinayeti fırsata çeviriyor!

10 yıllık iktidarı boyunca işçi sınıfının sahip olduğu yasal ve sosyal korumaları önemli ölçüde azaltarak fiilen uygulanmakta olan taşeron, geçici ve güvencesiz çalışma biçimlerini kurumsallaştırma gayreti içindeki AKP hükümeti, Kozlu iş cinayetini kullanarak bir an önce taşeron cumhuriyetini kurma niyetinde.

AKP cinayeti fırsata çevirdi: 

Taşeron düzenlemesi hız kazandı

Kozlu’da 8 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini taşeron cumhuriyetini kurmak için fırsata çeviren AKP hükümeti, yine “Taşeron işçilere yeni haklar getireceğiz” iddiası ile bir kere daha emekçilere saldırma hazırlığı içinde.

10 yıllık iktidarı boyunca işçi sınıfının sahip olduğu yasal ve sosyal korumaları önemli ölçüde azaltarak fiilen uygulanmakta olan taşeron, geçici ve güvencesiz çalışma biçimlerini kurumsallaştırma gayreti içindeki AKP hükümeti, Kozlu iş cinayetini kullanarak bir an önce taşeron cumhuriyetini kurma niyetinde.

Sermayenin iktidarı AKP hükümeti hegemonyasını pekiştirdiği neo-liberal süreçte önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu bağlamda atılan önemli adımlardan biri de taşeron sistemini yaygınlaştırma çabaları. 

AKP, emekçileri iş cinayetlerine, düşük ücrete ve örgütsüzlüğe mahkûm eden taşeron sistemi çerçevesinde çalışma yaşamının bütünüyle güvencesizlik üzerine kurulacağı bir ortamın hukuksal altyapısını oluşturma hazırlıkları içinde. 

Bu amaçla söz konusu düzenlemeyi yandaş basına servis edilen “Taşeron işçilere müjde!” başlıklı haberlerle meşrulaştırmaya çalışan hükümet, şimdi ise iş cinayetlerini fırsata çevirme niyetinde.

Taşeron düzenlemesine hız verilecek
 

Son olarak Star A.Ş. adlı taşeron firmanın neden olduğu ve 8 işçiye mezar olan Kozlu’daki iş cinayetini kullanan AKP, taşeron düzenlemesine hız vereceği öğrenildi. Bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak olan taşeron düzenlemesinin kapsamının genişletilerek taşeron işçilerin korunacağı iddia ediliyor.

Yine yandaş basına servis edilen habere göre, Kozlu’da meydana gelen kaza sonrasında taşeron işçiler lehine yapılacak düzenlemenin kapsamının genişletileceği ileri sürüldü. 

Taşeron sistemine “Star” ayarı
 

Star Gazetesi’nde “Taşeron sistemine ‘Kozlu’ ayarı” başlığı ile verilen haberde, işçilerin iş güvenliğinin sağlanmasından ve özlük haklarının güvence altına alınmasından asıl işverenin sorumlu olacağı öne sürüldü.

Oysa mevcut düzenlemeye göre, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2.maddesi çerçevesinde alt işveren yani taşeron işveren ile asıl işverenin müteselsil (birlikte) sorumluluğu zaten mevcut olmakla birlikte uygulamada yaşanan iş cinayetlerinin sorumluluğu yine işçilere ya da teknisyenlere yıkılıyor. Dolayısıyla ilgili yasal düzenlemelerin olmasına karşın fiiliyatta denetim eksikliği ve ihmal nedeniyle işverenler bu sorumlulukta kurtulabiliyor.
Ayrıca mevcut düzenlemede zaten alt işverenin işçilerine karşı hukuki sorumluluğu olan asıl işverenin, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin iş güvenliği, sağlığı, özlük haklarının ödenmesi konusunda da sorumlu olacağı ifade ediliyor. 

Zaten mevcut yasalarda yer alan bu hükmü sanki yeni bir düzenlemeymiş gibi sunan Star Gazetesi’nin, iş cinayetleri karşısında AKP hükümetinin sorumluluğunu yerine getirmeyerek sermayeyi koruyucu tutum sergilemesine ve bu bağlamda fiiliyatta bu hükümlerin uygulanmamasına değinmemesi ise dikkatlerden kaçmadı.

soL- Haber


➽ Paylaş: