AKP'nin eğitimine tam gaz!
AKP'nin eğitim alanında attığı gerici adımların ardı arkası kesilmiyor. Adeta yeni milli eğitim bakanlığına dönüşen Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi açılacak...
AKP eğitimde tam gaz:
Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi geliyor!
Birçok ilköğretim okulu ve lisenin imam hatip okuluna dönüştürülmesi, İmam Hatip Ortaokulu düzenlemesi, 3 seçmeli din dersi, okullarda türbanın önünün açılması derken AKP bu kez de Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi açmaya karar verdi.
AKP'nin eğitim alanında attığı gerici adımların ardı arkası kesilmiyor. Adeta yeni milli eğitim bakanlığına dönüşen Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi açılacak.
Bu düzenleme ile hafızların liseden mezun olabilmesine olanak sağlanırken, yurtdışında yaşayan yurttaşların da bu uygulamaya katılması sağlanacak.
Türkiye'de sistem açık lise formatında olacakken, yurtdışında örgün eğitim de verilecek. Konuya ilişkin Yeni Şafak gazetesinde yer alan bir haberde, projenin Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütüldüğü belirtilirken, Diyanet'in eğitim alanını nasıl düzenlediğine bir örnek daha ortaya çıkmış oldu. Habere göre yurtdışındaki açık öğretim derslerinin Diyanet binalarında yapılabileceği öne sürüldü.
Konuya ilişkin basına yansıyan haberlerde, uygulamanın sadece hafızları ve yurdışında yaşayan yurttaşları mı kapsadığına dönük net bir bilgi yer almazken, atılan bu adımla imam hatip liselerinin açık öğretim uygulamasının ülke çapında da yaygınlaşması bekleniyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı eğitime el attı...
Son yıllarda eğitim alanındaki hemen tüm düzenlemelere ilişkin açıklamalar yapan Diyanet İşleri Başkanlığı adeta gölge Milli Eğitim Bakanlığı rolünü üstlenmiş durumda.
15 Haziran 2008: Cehaletin din eğitimi eksikliğinden kaynaklandığını savunan Diyanet İşleri Başkanlığı, okuma-yazma kursları açarak "medeni dindarlık" eğitimi vereceğini duyurdu.
21 Temmuz 2010: Türkiye Diyanet Vakfı, "İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi"ni kurdu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, özellikle Balkanlar ve Kafkasya'dan öğrenci kabul etmeyi amaçladıklarını, tanıtacakları "Türkiye tipi Müslümanlık" anlayışı ile bu coğrafyada birlik sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
4 Aralık 2010: Bir gazetecinin yaş sınırının kalkmasının ardından din eğitiminin anaokula inebileceği şeklindeki yorumunu "Olabilir, bunu isteyen olacaktır. Adam diyor ki ‘çocuğumu hafız yapamıyorum’. 15 yaşındaki çocuk hafız olur mu? Hafız olacak yaş, 6, 7, 8, 9, 10’ diyor mesala. ‘Benim din eğitimimi, dinimi çocuğuma öğretmeyi yasakladınız’ diyor" şeklinde değerlendirdi.
28 Aralık 2010: Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 Mart 1924 öncesine dönmek istiyor. Diyanet dergisinde yayınlanan bir yazıda dini eğitim veren kurumların Diyanet'e bağlanması istendi.
18 Ekim 2011: Diyanet İşleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yürütülen çalışmalar ve etkinlikler devam ederken, “Din Eğitimi Şurası” adı verilen toplantıyla ilköğretimden, yükseköğretime kadar her alanda "din eğitiminin geleceği" konuşuldu.
22 Ocak 2012: Ocak ayı başında tüm ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gönderilen yazıda öğretmen ve öğrencilerin, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenecek olan “umre turu” hakkında bilgilendirilmeleri istendi.
10 Şubat 2012: 652 sayılı KHK ile kapatılan Okul İçi Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı’nın okul içi beden eğitimi, spor ve izcilik işlerini yürütme görevi, gerici bir hamleyle DÖGM’nin sorumluluğuna verildi. Bu uygulama ile yapılan futbol, tenis, basketbol federasyonlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlanmasıyla aynı anlamı taşıyacak kadar “yaratıcı” bir AKP hamlesi oldu.
21 Mart 2012: Aralık 2011'de 1051 kişi din öğretmenliği yapmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na geçti. Bu rakam 2003-2011 yılları arasındaki toplam geçiş yapan personel sayısı kadar.
6 Temmuz 2012: AKP iktidarında birçok üniversiteye cami yapılmasına başlanmışken Niğde Üniversitesi kampüsünde yapılan caminin açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Türkiye’de camisiz üniversite kalmasın” dedi.
Ekim 2012: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokolle, kimsesiz çocuklara, Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından eğitim verilmesi karara bağlandı.
soL - Haber