Yeni Akit hedef gösterdi diye...
Yeni Akit gazetesinin ''Örtü düşmanlığı genlerine işlemiş'' manşetiyle 8 Ocak 2013 Salı günlü sayısında hedef gösterdiği Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi hocası Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç hakkında Üniversite rektörlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.Yeni Akit 'Örtü düşmanlığı genlerine işlemiş'' diyerek hedef gösterdi,
.
rektörlük soruşturma açtı!
Yeni Akit Gazetesinin ''Örtü düşmanlığı genlerine işlemiş'' manşetiyle haber yaparak hedef gösterdiği Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç hakkında Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü soruşturma başlattı.
Haberinyeri.net sitesinin haberine göre, Yeni Akit gazetesinin ''Örtü düşmanlığı genlerine işlemiş'' manşetiyle 8 Ocak 2013 Salı günlü sayısında hedef gösterdiği Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi hocası Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç hakkında Üniversite rektörlüğü tarafından ''Sorduğu soruların dersle kesinlikle uyumlu olmadığı ve ilgisiz olduğu kanaati'' ile soruşturma başlatıldı.
"Maltepe Üniversitesi bir medrese midir?"
Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç' kişisel facebook sayfasında konuya ilişkin bugün bir açıklama yaparak şunları söyledi:
''Dostlarım,
Akit gazetesinin beni hedef gösteren yayını bugün de sürdü. Rektör Bey de verdiği demeçte benimle ilgili soruşturma başlattığını gazeteye bildirmiş. Üstelik sınavda sorduğum soruların "bilimsel olmadığı" kanısına da vardığını söylemiş. Bu beyan doğruysa, nefretle karşıladığımı belirtiyor ve sorduğum soruları burada ilan ediyorum. Maltepe Üniversitesi bir medrese midir, yoksa gerçekten üniversite midir, bunun şimdi belli olacağı anlaşılmıştır. Bana yönelik ithama en iyi cevabı, bugünkü, o sınıfta beni dinleyen öğrencilerimin ve mezun ettiğim öğrencilerin Rektörlüğe gönderecekleri e-mail yanıtlarıyla vereceğine inanıyorum.
Maltepe, Atatürk'ün de, Cumhuriyetin de Kalesidir ve düşmeyecektir. Sevgiyle kalın.
Orhan Çekiç''
Öğrencileri imza kampanyası başlattı
Çekiç hakkında açılan soruşturmanın yersiz olduğunu belirten öğrencilerse, soruşturmanın sona erdirilmesi için, "Maltepe Üniversitesinde Atatürk İlkeleri ve Inkilap Tarihi dersi veren Orhan Çekiç Hocamızla ilgili basında başlatılan "başörtüsü düşmanlığı" ile ilgili karalamayı kınıyor, Sayın Orhan Çekiç'in hiç bir surette böyle bir ayrım ya da baskı yapmayacağını yakından bilen bir kişi olarak Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof Dr Kemal Köymen'den başlattığını iddia ettiği yersiz soruşturmaya son vermesini talep ediyorum" diyerek imza kampanyası başlattı.
Soruşturmaya konu olan sınavda sorulan soruların bazıları şöyle:
S.1. Laik bir devlette “yönetenler “ yönetme erkini nereden alırlar?
a. Kendi güçlerinden. b. Hanedan geleneğinden. c. Seçimlerden d. İlahi bir kaynaktan. e. Ordudan.
S.2. Aşağıdaki sorularda doğru şıkkı işaretleyiniz:
a.Laik bir devlette “yönetilenler” her türlü din ve vicdan özgürlüğüne sahiptir. b. Laik devlet dinsizdir. c.Laik devlette halk din baskısı altındadır. d. Bir insan hem laik, hem Müslüman olamaz. e.”Laik” sözcüğü “din adamı” demektir.
S.3 Aşağıdaki sorularda doğru şıkkı işaretleyiniz:
a. Laik devlette din, kamu hizmeti sayılmaz. b. Din adamlarına hazineden maaş ödenmez.
c. Din adamları sosyal hizmetlerden yararlanamaz. d.Devlet mabet yapmaz. e. Hepsi
S.4 Doğru şıkkı işaretleyiniz:
a. Laik devlette yurttaşların din ve vicdan özgürlüğünün teminatı devlettir.
b. Yurttaşlar, verilen bu özgürlükleri “yasalar çerçevesinde” kullanır.
c. Hangi dinden olursa olsun, yurttaşlar yasalar önünde eşittir.
d. Kişi özgürlüğü, diğer kişinin özgürlüğünün başladığı yerde biter. e. Hepsi.
S.5 Laik devlet kişi özgürlüğünden yanaysa, neden öğrencinin başörtüsüyle uğraşıyor?
a. Bazı kamusal alanda, kişilerin nasıl giyinecekleri kararname, tüzük, yönetmelik veya yasayla önceden belirlenmişse, kişi buna uymak zorundadır. b. Bu keyfi bir davranıştır. c. Okul yönetimi böyle bir karar almış olabilir. D. Hepsi. E. Hiçbiri.
S.6 Osmanlı Devleti’nde toprak düzeninin bozulması, günümüzdeki feodal yapıya nasıl yansımıştır?
a. Feodal yapı güçlenmiştir. b. Feodal yapı ortadan kalkmıştır. c. Toplumda burjuva sınıfının doğmasına yol açmıştır. d. Toplumda köylü sınıfının doğmasına yol açmıştır. e. Hiçbiri.
S.7 Batı’daki bilimsel ve teknolojik gelişme neden Osmanlı Devleti’nde sağlanamadı?
a. Eğitim kurumu olan medreseler yetersiz kaldı. b. Gerici kesim her yeniliğe karşı çıktı.
c. Dinsel ağırlıklı eğitim, çağın gereklerini karşılamaktan uzak kaldı. d. Hiçbiri. e. Hepsi.
S.8 Coğrafî keşiflerin gelişmesi, Osmanlı ekonomisi üzerine nasıl etki yapmıştır?
a. Ekonomi gelişmiştir. b. Osmanlı ticaret yolları büyük önem kazanmıştır. c. Osmanlı ticaret yolları önemini kaybetmiştir. D. İpek Yolu’nun önemi daha çok artmıştır. E. Hepsi.
S.9. Osmanlı Devleti’nin fethettiği topraklarda uyguladığı “dinsel hoşgörü”
a. Fetihleri kolaylaştırmıştır. b. Milliyetçilik duygularını arttırmıştır. c. Etkisi olmamıştır. d. Hepsi. E. Hiçbiri.
S.10 Sened-i İttifak ne demektir? a. Padişah II. Mahmud’un Galata Bankerlerine verdiği senet. b.Padişahın ayanları resmen tanıdığını ifade eden, karşılıklı imzalanmış mutabakat metni. C.Üzerindeki yazılı meblağ konusunda mutabakat sağlanmış olan senet. d. Hepsi. E. Hiçbiri.
S.11 Geniş anlamda “Nizam-ı Cedit” ne demektir?
a. Devletin askerî, idarî, sosyal ve ekonomik tüm alanlarda yaptığı ıslahatlar.
B. Devletin askerî alanda yaptığı ıslahat. C. Ülkede yeni düzeni sağlamak üzere polis teşkilatının kurulması. D. Danıştay ve Yargıtay’ın açılması. E. Hiçbiri.
S. 12 Kamu görevlilerinin kavuk, sarık ve benzeri başlıkları takmasını yasaklayan; erkek memurların pantolon, uzun ceket , gömlek giyip, kravat takmasını şart koşan ilk Türk devlet adamı kimdir?
a. Atatürk, b. İsmet İnönü, c. Sultan II. Abdülhamit. D. Sultan II. Mahmut. E. Sultan III. Selim.
S.13. Devlet başkanlarının resimlerinin tüm devlet dairelerinde, okullarda ve dış temsilciliklerde duvarlara asılması geleneğini başlatan ilk Türk devlet adamı kimdir?
a.Atatürk, b. Celal Bayar c. Sultan II. Mahmut, d. Sultan III. Selim, e. Sultan II. Abdülhamit.
S.14. Matbaanın Osmanlı Devleti’ne getirilmiş olmasının etkileri neler olmuştur?
a. Bilgi daha hızlı yayılmıştır. B. Kitap okuyanların sayısı daha çok artmıştır. C. Elle kitap yazma işi giderek yok olmuştur. D. Hiçbiri. e. Hepsi.
S. 15. Tanzimat Fermanı’nın getirdiği yeni düzen, neden bekleneni veremedi ?
a. Yeni düzenlemelerin yanı sıra eskisi de muhafaza edildi. B. Azınlıklar edindikleri haklardan daha fazlasını istemeye başladılar. C. Yabancılar, daha çok hak için müdahalelerini arttırdılar. D. Hiçbiri. e. Hepsi.
S. 16. Osmanlı Devleti’nin yaptığı uzun süreli savaşlar nelere mal olmuştur?
a. Devletin ekonomik açıdan zayıflamasına. B. Fetihlerin artmasına. C. Gelirlerin artmasına. D. Hiçbiri e. Hepsi.