Devlet değil, AKP düzeni!
AKP, yeni yapılanma için düğmeye bastı. Basınla ilgili işler RTÜK’e, parti ve sendikalarla ilgili görevler ise valiliklere devredilecek. Vatandaş, pasaportunu da nüfus idaresinden alabilecek...Emniyet teşkilatına sadece asayiş kaldı
Polisin görev ve yetkilerini AB kriterlerine göre düzenleyen iktidar, yeni yapılanma için düğmeye bastı. Basınla ilgili işler RTÜK’e, parti ve sendikalarla ilgili görevler ise valiliklere devredilecek. Vatandaş, pasaportunu da nüfus idaresinden alabilecek..
İçişleri Bakanlığı, polisin, basın, siyasi parti ve sendikalara ilişkin bazı görevlerinin başka kurumlara devredilmesinin yolunu açan yeni bir çalışma başlattı. Hizmet kalitesini arttırma ve hizmeti hızlandırma iddiasıyla başlatılan çalışmayla devletin, resmi işlerde tüzel kuruluş ve vatandaştan istediği belge miktarının azaltılacağı öne sürülüyor.
İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatıyla başlatılan çalışmayla, güvenlik gerekçesiyle, sıkıyönetim dönemlerinden beri polis tarafından yürütülen bazı görevlerin, vatandaşa daha iyi hizmet götürülmesi amacıyla sivil kurumlar tarafından yapılması amaçlanıyor. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle, polisin asayiş hizmeti dışında aldığı bütün görevler kaldırılacak. Böylece, polisin asli işi asayiş hizmetlerinde görevlendirilmesiyle tasarruf sağlanacağı öne sürülüyor.
RTÜK’e devredecek
Yeni uygulamayla, merkezde Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı’na, illerde ise Güvenlik Şubesi Müdürlükleri’ne bağlı çalışan Basın Yayın Büro Amirlikleri ve basın izleme büroları kapatılacak. Polisin basını izleme gibi bir görevi bulunmayacak. Polis, basın aracılığıyla işlenen suçlarla ilgili gerekli bilgi ve belgeyi savcının izniyle RTÜK’den temin edecek. Uygulamayla, emniyetteki siyasi parti büroları kapatılacak. Güvenlik güçlerinin siyasi parti ve sendikalarla ilgili görevleri, valiliklerdeki hukuk işleri başkanlığına devredilecek.
Polisin, siyasi parti ve sendikaların açık alanda yapacağı mitinglerde, güvenlik önlemi alma dışında herhangi bir görevi bulunmayacak. Kanun gereği, siyasi partiler, adı, genel merkez adresi, kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim durumları, nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri ve kurucu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannamelerle kurucular tarafından imzalanmış parti tüzüğü ve programını Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla İçişleri Bakanlığına bildirerek tüzel kişilik kazanıyor. Partilerin il yönetimi de yönetim kurulu çizelgesini, kimlik fotokopilerini, suça karışmadıklarına dair savcılık yazısını ve ikametgah il muhabirlerini polise bildiriyor.
Pasaport da vermeyecek
Vatandaşlar pasaport almak için polise başvurmayacak. Pasaportlar İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilecek. Mevcut durumda, pasaport alacak kişi emniyete başvuruyor. Polis, kendi kayıtlarını inceleyerek pasaport başvurusu yapan kişinin herhangi bir kısıtlama olup olmadığına bakıyor. Detaylı bir incelemenin ardından başvuru yapan kişinin engeli yoksa pasaport veriliyor. Herhangi bir güvenlik açığı oluşmaması için altyapı hazırlanıp gerekli önlemler alındıktan pasaport işlemleriyle ilgili işler nüfus müdürlüklerine devredilecek. Yeni uygulama ruhsat işlerinde de kolaylık getiriyor.