İBB'nin AKBİL oyunları!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) akbil oyunları tam gaz devam ediyor...Akbilde büyük oyun
.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) akbil uyanıklığı tam gaz sürüyor.
Mayıs ayında akbil ücretlerine gizli zam yaparak kasasını dolduran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aylık mavi akbille de milyonlarca kişiyi mağdur ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) akbil uyanıklığı tam gaz sürüyor. Belirli bir ücret karşılığı sınırsız olarak toplu taşıma araçlarına binme imkanı veren günlük, haftalık, 15 günlük kartları kaldıran İBB, mayıs ayında Aylık Mavi Akbil’e yüzde 10 zam yaparak 155 liraya çıkardı. Bunu da kamuoyuna açıklamak yerine internet sitesinden duyurarak gizleyen İBB, 200 biniş hakkını ise 180’e düşürdü.
Haklar havaya uçuyor
İBB’nin uyanıklığı bununla da bitmedi. İddiaya göre, Aylık Mavi Akbil’e 155 lira veren vatandaş, içindeki kontör bitmese de bir sonraki ay yeni aylık hak aldığında yine 155 lira ödemek zorunda. Bu durumda Aylık Mavi Akbil’de kalan biniş haklarının havaya uçtuğu belirtiliyor. Böylece vatandaşın kullanmadığı kontörler için de para ödediği kaydediliyor.
Kasko örneği önerisi
Vatandaşın kullanmadıkları biniş hakları için İBB’ye bir önerisi var. Kasko örneğini veren vatandaşlar şu noktalara dikkat çekti:
“Kaskosu bulunan bir araç 1 yıl boyunca kaza yapmadığı zaman, bir sonraki dönemde belirli oranda indirim alıyor. Bize de kullanmadığımız biniş hakları için bir sonraki ay alacağımız Aylık Mavi Akbil’de belirli indirim yapılsın. Hem biz mağdur olmayalım, hem de belediyenin cebine haksız milyonlarca lira girmesin.”
“Zarar ediyoruz” yalanı
İSTANBUL’da 1 milyon 600 bin adet akbil ve İstanbulkart kullanıcısı var. Yılda 600 bine yakın kartı yenileyen İBB bu kartlar için 10 lira alıyor. Kaba bir hesapla 6 milyon lirayı sadece kart yenileyerek elde eden İBB taşıma ücretlerine zam yaparken “İETT zarar ediyor”bahanesi arkasına saklanıyor. İETT’ nin kendi hesaplarına göre İETT sadece bilet satışlarından ve akbil dolumlarından aylık 131 milyon 453 bin TL gelir elde ediyor. Bayilere ödenen primlerden sonra elde 130 milyon kalıyor.
Çalınması durumunda 40 lira ceza kesiliyor
Metal manyetikli akbiller 5 lira karşılığında iade edilebiliyordu. Ancak İETT’nin geçtiğimiz yıl aldığı kararla iadeyi kaldırdı. 6 liraya sattığı İstanbulkart’ın depozitosu bulunmuyor. Aynı şekilde Öğrenci Kartı ücreti olarak Vakıfbank tarafından tahsil edilen 10 liranın da iadesi mümkün değil. Belediye, kart kaybeden öğrencileri de cezalandırıyor. Kartların herhangi bir sebeple yenilenmesi talebinde eski kartın ibrazı şartıyla 10 lira alınıyor.
Öğrenci, kartını kaybetmesi durumunda 10 lira ödemek zorunda bırakılıyor. İkinci ve üçüncü çalıntı veya zayi durumunda 20, dördüncüsünde ise 40 lira ceza kesiliyor.
Sözcü