Terörist Hikmetyar ve Tayyip kitaplarda
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Erdoğan'ın aynı karede göründüğü Hikmetyar'ı öven kitabı minik öğrencilere dağıttı...
Hikmetyar ve savaş kitaplarıyla açıldı

Hikmetyar ismi, Başbakan Tayyip Erdoğan’la aynı karede göründüğü çok tartışılan fotoğraf ile biliniyor. Avcı’nın dağıttığı kitaptaki cihat konulu şiirlerden “Küçük Mücahitler” başlıklı olanında ise “Çocuklar saklambaç, körebe yerine savaş oyunu oynuyor. Kovalıyor, yakalıyor ve öldürüyorlar” ifadeleri kullanıldı.
.
Okul zili çevik eşliğinde: Avcı’nın katılacağı okulun önüne bir otobüs çevik kuvvet polisi getirtildi. Önlemin, olası bir Halkevleri protestosu istihbaratına dayandırıldığı öğrenildi. Öğretmenler, öğrenciler ve basın mensupları üstleri ve çantaları aranarak okul bahçesine alındı. Aramaya itiraz eden öğretmenlere “Emir böyle” yanıtı verildi.
Erdoğan yine kitap arasında: Her eğitim öğretim yılı başında olduğu gibi bu yıl da ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunuldu. Erdoğan ve Bakan Avcı’nın öğrencilere mesajlarının bulunduğu kâğıtlar, kitapların içindeki yerini aldı.
Küçük Mücahitler: Avcı ve beraberindekiler, okulun ilk katındaki ilkokul ikinci sınıflardan birine girdi. Avcı, miniklere okula adını veren Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için kaleme aldığı şiir kitaplarını dağıttı. “Ağaç Okul” adlı, Afganistan’a Sovyetler müdahalesini anlatan kitaptaki “cihat” konulu şiirler dikkat çekti. Kitaptaki “Küçük Mücahitler” başlıklı şiir “Çocuklar savaş oyunu oynuyor. Hiçbiri üstlenmiyor düşman rolüne çıkmayı. Çocuklar saklambaç, körebe yerine savaş oyunu oynuyor. Kovalıyor, yakalıyor ve öldürüyorlar... Amaçları benzemek mücahit ağabeylerine” dizelerinden oluştu.
Liderimiz Hikmetyar: “Liderimiz” başlıklı şiirin ise Başbakan Tayyip Erdoğan’la aynı karede yer alan ve bir dönem bu nedenle çok tartışılan fotoğraftaki Hizbi İslami örgütünün lideri Hikmetyar için yazıldı. Şiirdeki “Adı Gülbeddin Hikmetyar, liderimiz bizim. Allah adıyla konuşur, Allah için savaşır en önde. Ona zor değil kafasını kırmak zalimlerin, daha çocukken başladı bu işe...
Seviyoruz tüm ülke gibi biz küçük mücahitler onu” dizeleri dikkat çekti. Çıplak kızlar da var votka da: Edip Cansever’in “Masa” şiirinin “Bir bira içmek istiyordu kaç gündür. Masaya biranın dökülüşünüz koydu” dizesini ders kitaplarında sansürleyen ve buna gerekçe olarak TAPDK Yasası’nın “Tütün ve alkol tüketimini teşvik edecek faaliyetleri önleyecek çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütülmesi” hükmünü gösteren bakanlık, Zarifoğlu’nun benzer dizelerini görmedi. “Kukla Başkan” adlı şiirdeki “Sarayında oturur sofrada, çıplak kızlar doldurur votkasını” dizeleri “sansüre takılmadı”.
Avcı’dan Zarifoğlu’na övgü: Törendeki konuşmasında Avcı, kitapları öğrencilere dağıtılan Zarifoğlu’nu, “Bu konuşmayı bu ülkenin yetiştirdiği güzel insanlardan, büyük şairlerden ama her şeyden önemlisi çocuk edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Cahit Zarifoğlu’nun adını taşıyan bir okulda yapmaktan ayrıca mutluyum. Öyleyse sizlere bu eğitim-öğretim yılında ilk mesajım kitap okumanın hayatımızdaki önemi ve anlamı üzerine olsun” sözleri ile övdü.
Yine yetişemediler: 5 buçuk yaşındaki çocukları zorunlu olarak okula başlatan 4+4+4 eğitim sisteminin ilk yılında, eski Bakan Ömer Dinçer’in ilk okul zilini çaldığı okulda bile öğrencilerin lavabolara yetişemedikleri görülmüştü. Üzerinden bir yıl geçmesine karşın, altyapı eksikliklerinin tamamlanmaması dikkat çekti.
Kemer krizi: Törenin ardından okulun bahçesinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Platformu tarafından öğrenci servis kurallarının temsili gösterimi yapıldı. Emniyet kemeri simülatörüne binen Avcı, emniyet kemerini taktı. O sırada bir gazetecinin, “Makam arabınızda emniyet kemerlerinin takıldığı yerde toka var” sorusuna Avcı, “Bir daha görmezsiniz” tepkisini gösterdi. Avcı makam aracına binerken de “Sürüş esnasında, yoldayken emniyet kemerini koruma görevlisi arkadaşlarımız da takıyorlar. Fakat, toplantı yerine yaklaşırken menzile varıldığında emniyet kemeri boşaltılıyor, emniyet gereği, koruma gereği yapılıyor bu. Sinyal vermesin diye toka takılıyor. Bu rutin bir emniyet uygulamasıdır. Bir laubalilik gereği değil veya ihmal gereği değildir. Sürüş esnasında hepsi ayrı ayrı emniyet kemerlerini takıyorlar” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.
Hikmetyar kimdir?
1947 doğumlu Gulbeddin Hikmetyar, 1977 yılında Hizbi İslami örgütünü kurdu ve lideri oldu. Mücahit örgütü, 1979 yılında Sovyetler Birliği’nin Afgan topraklarını işgali sırasında ABD desteği ile Kızıl Ordu’ya karşı savaştı. Bazı kaynaklara göre Hikmetyar, üniversitede yüzü açık kızların “yüzlerine kezzap atmakla” ünlendi. Arkadaşları arasında acımasızlığıyla tanınan Hikmetyar, yakaladığı esirlerin derilerini diri diri yüzmekle de ününe ün kattı. 1992 yılında Afganistan Başbakanı olarak seçildi.
13 Ekim 1996’da iktidardaki Refah Partisi’nin (RP) daveti ile Türkiye’ye geldi. Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul Çarşamba’da bir evde Hikmetyar ile buluştu. Erdoğan, Hikmetyar’ın dizinin dibinde otururken göründüğü fotoğrafın medyada yayımlanmasına büyük tepki göstermiş ve dava açmıştı.
Arınç’tan dersane göndermesi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise torunu Mehmet Akif Yeter’in öğrencisi olduğu, Özel Hasan Tanık Ortaokulu’nun yeni yerleşkesinin açılışına katıldı. “Dersaneler kapatılmayacak” diyen, Erdoğan’ın “Dönüş yok dersaneler kapatılacak” sözlerini ise kendisine yanıt olarak söylediği düşünülen Arınç’ın törendeki konuşmasında velilere yönelik “Çocuklarınızla ilginizi hiç kesmemelisiniz. Çocuklarınızın ne yaptığından, nereye gittiğinden, kimlerle arkadaşlık kurduğundan, derslerini yapıp yapmadıklarından, hafta sonu varsa kurslara katılıp katılmadığından emin olmalısınız” sözleri dikkat çekti. Konuşmasından sonra Arınç, torunu Mehmet Akif’in sınıfında yanına oturdu ve öğretmenine, “Eti senin kemiği benim derlerdi eskiden. Kemiği de senin olsun. Güzel yetişsinler inşallah” dedi.