Tayyip'in paketi yandaşlık kokuyor!
Tayyip Erdoğan, uzun süredir gündemde olan ‘Demokratikleşme Paketi’ni bugün açıkladı. Paketin açıklanmasının ardından büyük tepkiler oluştu. Özellikle pakette Alevilerle ilgili hiçbir maddenin yer bulmaması büyük tepkiye yol açtı...Alevilerin hakları paketin neresinde!
Demokratikleşme Paketi’nin ilk ve son olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, kamuda başörtüsü yasağı, eğitimde dil özgürlüğü, roman halkına enstitü ve birçok konuda yapılan yenilikler olduğunu açıkladı. Ancak bu yenilikler içerisinde Aleviler ile ilgili maddelere rastlanmadı.
Alevi kanaat önderleri Demokratikleşme Paketini şöyle yorumladı:
.
Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek:
“Tahmin ediyorum ki hükümet Suriye’deki ayrımcılığı Türkiye’ye taşınması için uğraşıyor. Bu yapılan iş de, bugün ki davranışlar bu kadar gündür yaptıkları ve söyledikleriyle böylesine ters paket çıkartmaları da Suriye’de ki El Nusra takımının faaliyetlerini Türkiye’ye taşıma isteği gibi geliyor bana.”
BEN PEK BİR ŞEY GÖRMEDİM
“Pakete baktığım zaman pakette gördüğüm seçim sistemini rahatlatıcı gibi gözüken ama aslında azalan oylarla da olsa kendi çoğunluğundan yararlanabilecek bir atmosferi yakalayarak tekrar mecliste bugünküne benzer bir sayıyı sokabilecek bir yapıya dönüşmek istiyor hükümet. Getirdiği önerilerin içerisinin nasıl doldurulacağını bilmiyorum. Türkiye’nin bugünkü yapısında getirilen öneriler AKP’nin meclisteki aritmetiğini koruma amaçlı gibi geldi bana. Onun dışında türbanı özgürleştirmek gibi bir şey var. Ben bunların dışında hiçbir şey görmedim.”
ANDIMIZ SADECE BİR MOTİFTİ
“Andımız simgesel olarak çok önemli bir şey ama Türkiye’de eğitim sisteminin altı üstüne getirilmiş, okullara 8 tane seçmeli ders konmuş ama dinle ilgili iki tanesinin hocası olduğu için çocuklar o iki dersi seçmeye zorlanırken artık zaten sadece görüntüde ortada olan bir motifti. Bence bu motiflerin de kalkması daha doğru çünkü hala motiflerin arkasında bir şeylerin düzgün gideceğini düşünmek gibi bir zaaf içerisinde olanlar var. O zaaflarından kurtulurlar belki böyle olaylarla. Malumun ilanı diye bir söz vardır.”
İsimlerin değiştirilmesi lazım tabi. Burada temel hak ve hüvvüyetler için yapılan bir şey yok bu pakette, ben görmedim. İfade özgürlüğü ile ilgili güneşin batmasından bir saat öncesine çekmiş, akşam 23’ten 24’e çekmiş. 4.yargı paketinden ses yok. 5. Yargı paketinden ses yok. Bunları bugünkü yargı, Türkiye’de çarpık.
Araştırmacı –yazar Cemal Canpolat:
“Bu iktidarın 11 yıldır Alevilerle ilgili yaklaşımlarının bir devamındır. Aslında hayal kırıklığı olarak da görmüyorum. İktidarın yaklaşık 11 yıldır Alevilerle ilgili çalıştay yapıp, çalıştaylardan sonra bu boş çıkışı Aleviler için doğrusu kendi iktidarları hükümetleri olduğu için etkenler vardır. Ama bu iktidarın önyargısının aşmasının zor olduğu anlaşılıyor. Sayın Başbakan ve iktidar, Alevilerin ısrarla ötekileştirmek için çaba harcıyor. Alevileri ısrarla radikalleştirmek için çaba harcıyor. Yani sadece Alevilerin sorunlarını kabul ettirmesi için sadece Alevilerin sokağa çıkıp, sokağı ayağa mı kaldırması gerekiyor.”
“Aleviler ne istiyor bu ülkede? Aleviler bu ülkede eşit yurttaş olmak istiyor. Kendi cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyor. Şimdi bu kadar Alevileri dışlayarak, Alevilerin hakkıyla oynayarak, alay ederek, aşağılayarak, ötekileştirerek, dışlayarak siz bu ülkede birliği sağlayamazsınız. Burada ortaya şöyle bir anlayış çıkar. Bu iktidar, Türkiye’de kendi vatandaşları arasında ayrımcılık yapan bölücülük yapan bir iktidar anlayışı ortaya çıkar.
Bu iktidarın Aleviler ile ilgili yaklaşımı bölücü bir yaklaşımdır. Biz bütün inananı, inanmayanı, Alevisi, Sünnisi bu ülkede herkesin kendi haklarının verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bununla ilgili de her türlü katkıyı sunmaya hazırız ve sunuyoruz da. Hiçbir dönem Aleviler kızmayı, şiddeti ilke edinmedi.
Ama sonradan iktidar Ortadoğu’da hızla birbirinin camisini bombalayan, mezhep kavgalarının yaygınlaştığı süreçte Türkiye’yi o sürece götürmek için çaba harcıyor. Alevileri ötekileştirip Alevilerin sorunlarını çözmek için gayret göstermeyenler, Türkiye’de yeni bir kaos yaratmak çaba harcıyor. İktidar birleştirici değil, bu iktidar bölücülük yapıyor, kendi vatandaşları arasında ayrımcılık yapıyor, Alevileri ötekileştirip dışarıda tutarak Sünni çoğunluğun oyunu almak için iktidar olmaya çalışıyor.”
Yazar Şükran Şer:
Konu: Başbakanın demokratikleşme paketi
Faiz lobisi OUT
27 Mayıs Karanlık gölgesi IN
Onlar ve biz kavramı OUT
Milletimiz ve darbeciler IN
Muhalefetin kaldığı yerde niteliği artıyor. Değişime ve reforma karşı bir
direnç oluyor. 1960 kafasının devamı haline getiriliyor. Statükocu ve
çözümsüzlükten beslenen siyaset anlayışı da her zaman ki gibi muhalefete
yapıştırılıyor.
‘’Zaten anayasa da muhalefetin gönderdiği dokuzlu yüzünden olmadı’’
Söz:Yetki karar milletindir. Ee millet bize bir emanet verdi.
Milli irade ve sandık kavramları tekrarlanıyor.
Kaçındıkları mı?
Bakın biz bunu bu yüzden yapmadık.
Müzakere pazarlık söz konusu değil!
Dayatmanın eseri değil.
Vurgu
Biz gelip geçici eserler kalıcı. Eserler ne?
Aynı geminin içindeyiz aynı istikamet ve aynı limana ve aynı büyük Türkiye
hedefine birlikte gidiyoruz.
Çözüm
Seçim barajı mecliste tartışmaya açılıyor.
Partilere finans yardımı % 7 ten % 3 düşürülüyor.
Teşkilatlanmada belde zorunluluğu kalkıyor.
Siyasi partilerde eş genel başkanlığı sistemi geliyor.
Siyasi parti üyesi olma engeli kalkıyor. Herkesin hakkı. Kurumlara siyaset
mi geliyor?
Siyasi propaganda farklı dil, lehçe kullanımı yasal hale geliyor. ( ön
seçimler dahil)
Nefret ayrımcılık suçu ağırlaştırılıyor . Ayrım yaparsanız bak ne olur; bir
yıldan üç yıla ceza … Tabi suç kesinse.
Toplantı ve gösterilere düzenlemeler geliyor. Mevzu hükümet komiserinden
düzenleme kuruluna taşınıyor. Güneş batmadan dağılmak ve konu dışına çıkmamak
kaydıyla.
Klavyelere özgürlük geliyor. Her tuşa açığız.
Dil özel okulların tercihine taşınıyor. Devlet bunun için bütçe ayırmıyor.
Şartları siz sağlayın .
Kılık kıyafet başörtüsü krizi sonunda çözülüyor. Yeni bir siyaset konusu
olmayacak gibi. Erkeklerinde istediği kıyafetle gelmesi , din ve vicdan
özgürlüğü açısından , yeni bir paket konusu olacak mı?
Andımız kalkıyor, zaten ortaokulda kaldırmıştık diyor ve bu bir dayatma
olmuyor.
Romen kardeşlerimiz için dil kültür enstitüsü kurulmasına yönelik
çalışmalar gerçekleştirilecekmiş. Umarım oy kaygısıyla ya da benim halkım
kapsamında atılmış bir adım değildir.
Vakıflara hakkı olan yerler iade ediliyor.
Alevilere çözüm mü? Hacı Bektaş Veli ‘nin ismi üniversiteye veriliyor.
Nevşehir değince aklımıza gelmiyor da bir hatırlatalım dedik.
Paket mi yandaşlık kokuyor.
Çelişki:
Söz dinleyen bir iktidar olarak tabi ki millet ne derse onu yapıyoruz ...
Habercem