“AKP’nin çöküşü “3Y”den olacak”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen “Torba Yasa” dan yandaşa peşkeş çıktı.
 
Torbadan yandaşa ‘çöpsüz ihale’ çıktı

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, “Enerji kurumlarının yapım işleri, Kamu İhale Yasası dışına çıkarılıyor. Bakanlığın kendisine yapacağı bir bina dahi Kamu İhale Yasası’nın denetiminde olamayacak. BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ gibi kurumların yapacağı dev ihaleler de artık yasa denetiminde olmayacak” dedi. 

Kamu yararına değil

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 4734 Sayılı Kanun’un 3. maddesinin g bendindeki düzenlemeyi eleştiren Seçer, Kamu İhale Kanunu’nun AKP iktidarları döneminde kaç kez değiştiğinin artık sayılamaz hale geldiğini söyledi. 

Seçer, “Yapılan değişiklilerin içeriğini kamuoyu hem bilmiyor, hem de kaç kez değiştiğini dahi hatırlamıyor. Sadece Enerji Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar değil birçok kurumda yapılan ihaleler Kamu İhale Yasası’nın kapsamı dışına çıkarıldı. Bu düzenlemeler kamu yarına yapılan değişiklik ve düzenleme değil. Bu değişiklikler, AKP’nin kendi yandaşlarına peşkeş çekmesidir” diye konuştu.

3Y’den gidecekler

AKP’nin iktidara 'yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar'la (3Y) mücadele edeceğini söyleyerek geldiğini hatırlatan CHP’li Seçer, şunları söyledi: 

“AKP’nin yaptığı yolsuzluklar 17 Aralık tarihinde yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla artık gizlenemiyor. Bu nedenle 3Y ile mücadele edeceğim diyen AKP’nin gidişi de yine 3Y’den olacaktır. AKP mücadele etmiyor, tam tersine kendisi bunları uyguluyor.” 

Yasadaki değişiklik

4734 sayılı kanunun 3’üncü maddesinin g bendindeki yaklaşık maliyet ve sözleşme bedeli limiti kaldırılmakta ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili kamu iktisadi teşebbüslerinin ticari ve sınai faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirecekleri yapım işleri ile yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik sanayi katılımı uygulamalarını içeren mal ve hizmet alımı Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkartılıyor.

Yeniçağ 

➽ Paylaş: