Şimdi de ‘otomatik’ tren yolsuzluğu!
Tren hareket halindeyken aksamın kontrol ve muayenesinin gerçekleşeceği dinamik muayene istasyonları ile trenin boji ve tekerlek takımlarını sökmeden arızaların ve hasarların tespit edileceği statik muayene istasyonlarından oluşması planlanan proje, büyük bir kolaylık sağlayacağı şeklinde sunulurken, yeni bir yolsuzluk iddiasının konusu oldu.Bu da ‘otomatik’ tren yolsuzluğu!
AKP’nin 2008 yılında başladığı “Otomatik Tren Muayene İstasyonu” çalışması 2014 yılına girilmesine rağmen hâlâ tamamlanamadı. İhaledeki gizlilik, hayali bina açılışları ve tren etiketi ihalesinin aynı isme ait iki farklı şirkete verilmesi, yolsuzluk iddialarını güçlendiriyor.
Ankara, Afyonkarahisar ve Malatya’yı kapsayan ve 2008 yılında başlatılan Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) çalışması, ayrılan büyük bütçelere ve 2011 yılında bitirileceğinin duyurulmasına rağmen, halen bitirilemedi.
Tren hareket halindeyken aksamın kontrol ve muayenesinin gerçekleşeceği dinamik muayene istasyonları ile trenin boji ve tekerlek takımlarını sökmeden arızaların ve hasarların tespit edileceği statik muayene istasyonlarından oluşması planlanan proje, büyük bir kolaylık sağlayacağı şeklinde sunulurken, yeni bir yolsuzluk iddiasının konusu oldu.
"Gerçek para daha fazla"
Proje için 2011 yılına kadar 25 milyon TL harcandığını ifade eden AKP 23. Dönem Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, projeye 2011 yılında 10 milyon TL ödenek ayrıldığını ve projenin 2011’de biteceğini iddia etmişti. Bir diğer AKP Milletvekili Mustafa Şahin ise 2013 yılı bütçesinde OTMİ projesi için 6 milyon 496 bin TL ödenek ayrıldığını açıklamıştı.
Projeye ilişkin çok önemli soru işaretleri bulunurken, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, konuyu verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
“OTMİ Projesi TCDD’de yeni bir yolsuzluk mu” diye soran Dibek, proje için ayrılan paranın AKP’li vekillerin açıkladığının çok daha üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
OTMİ projesine ilişkin açılan ihalelerle ilgili bilgilere ulaşılamazken, Dibek, OTMİ projesi için hangi tarihlerde, hangi ihalelerin açıldığının yanıtlanmasını istedi.
Operasyon engellenmişti
17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında engellenen operasyonlardan birisi de Ankara merkezli Yüksek Hızlı Tren Soruşturması olmuştu. Savcılık tarafından “Suç örgütü kurmak/yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamalarıyla başlatılan soruşturmada TCDD 1. Bölge Müdürlüğü, 2. Bölge Müdürlüğü ve YHT Müdürlüğü tarafından son dört yıl içerisinde yapılan tüm ihaleler incelenmiş, bunun sonucunda bazı firmanın gizli anlaşma yoluna gittikleri ortaya çıkarılmıştı. OTMİ’ye ilişkin ortaya çıkan bu iddiaların, engellenen yolsuzluk operasyonuna dahil olup olmadığı merak konusu.
Etiket vurgunu mu?
Dibek’in soru önergesinde gündeme getirdiği en önemli konulardan biri de tren etiketi ihalelerine ilişkin yolsuzluk iddiası oldu.
Dibek, “önceki ihalenin şartlarında yer aldığı halde tekrar 20 bin adet etiket ihalesi yapıldığı doğru mudur” diye sorarken, soL’un edindiği bilgilere göre 20 bin etiket ihalesi, son yıllarda demiryollarına ilişkin birçok ihaleyi alan bir şirkete verildi.
İddialara göre, yapılan bir ihalede, ihale bedeli içinde yer alan 20 bin tren etiketi için ayrıca bir ihale daha yapıldı. Yani etiketlerin parası ilk ihale ile ödenmesine rağmen, ikinci bir ihale daha açılıp yeniden başka bir firmaya etiket ihalesi verildi. Bu sayede devlet aynı işe iki ayrı ödeme yaparken, ödemenin yapıldığı iki firma da Sun Grup bünyesinde bulunuyor.
Hayali açılış
İlk ihaleyi alan firmanın Mermec, ikinci ihaleyi alan firmanın ise MRL olduğu ileri sürülürken, bu iki firmanın adı Sun Grup Üst Yöneticisi Murat Atik ile bağlantılı.
Bu arada Ulaştırma Bakanlığı’nın “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2013 Raporu”na göre 3 ildeki statik muayene istasyonlarının tamamlandığı ileri sürülürken, şu ana kadar açılışının yapıldığı duyurulan tek istasyon ise Malatya oldu. Eylül 2013’te Başbakan Erdoğan’ın Malatya ziyareti kapsamında açıldığı belirtilen istasyona ilişkin bilgi aldığımız Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Kasım Otur, açılışı yapıldığı iddia edilen binanın henüz yapılmadığını söyledi. Tekerlek kontrolüne ilişkin binanın açıldığını ve onun tamamlanmaya çalışıldığını belirten Otur, “Muayene İstasyonu Binası henüz yapılmadı, yer bakılıyor” dedi.
Yanıt bekleyen sorular
CHP Milletvekili Turgut Dibek’in OTMİ’ye ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde yer alan bazı önemli sorular şöyle:
• Hangi usullerle OTMİ ihaleleri yapılmıştır? İhale bazında, bu ihalelere hangi firmalar katılmış ve hangi firmalar, ne bedellerle ihaleleri kazanmıştır?
• Önceki ihalenin şartlarında yer aldığı halde tekrar 20 bin adet etiket ihalesi yapıldığı doğru mudur?
• Ulaştırma Bakanlığı Ulaşan ve Erişen Türkiye 2013 raporunda tamamlandıkları söylenen 3 ildeki statik muayene istasyonları ne zaman bakanlığınıza teslim edilmiştir? 3 statik muayene istasyonu tamamlandığı halde neden kullanılmamaktadır?
• İhale ödemelerinin yüzde 50’sinden fazlasını aldığı ve ihale süresi geçtiği halde tamamlanamayan kaç iş ve işlem vardır? Bunlarla ilgili hangi cezai müeyyideler uygulanmıştır?
• OTMİ projesinin toplam bedeli nedir? Proje için yıllar itibari ile ne kadar ödenek ayrılmıştır?
• İktidar milletvekillerince daha önce 2011’de biteceği söylenen OTMİ projesi ne zaman bitirilecektir?
• OTMİ projesi kapsamında ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
soL