10 milyonluk ‘Al gülüm ver gülüm’!

Emine Erdoğan'ın anne ve babasının adına bedava arazi...

Türgev'e 10 milyonluk kıyak

 

 
Emine Erdoğan'ın anne ve babasının isminin verildiği TÜRGEV'e bağlı (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) Hayriya-Cemal Gülbaran Yurdu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bedelsiz arsa ayarlandığı ortaya çıktı... 


Kartal Belediyesi'nden takas yöntemiyle alınan arazi, 2011 yılında bedelsiz olarak Tayyip Erdoğan sülalesinin yönetiminde olduğu TÜRGEV'e tahsis edildi. Kartal Belediyesi'nin aynı arsa için verdiği iş bitirme belgesinde yurdun bedeli 9 milyon 102 bin TL iken, TÜRGEV'in belgesinde bedelin 10 milyon 827 bin 600 TL olması dikkat çekti. Aradaki farkın nereye gittiği ise belirsizliğini koruyor.

Al gülüm ver gülüm
 

İBB, Kartal Belediyesi'nden Esentepe Mahallesi Pamuk Sokak’ta 1106 ada, 92 parseldeki 9 bin 260 metrekarelik araziyi istedi. Kartal Belediyesi ise Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Kompleksi'nin hemen yanında bulunan arazi konusunda İBB'ye olumsuz yanıt verdi. 

İBB'nin tüm zorlamaları karşısında arazi takas yoluyla devredildi. İBB bunun karşılığında Kartal Belediyesi'ne Uğur Mumcu Mahallesi'nde bir arazi verdi. Kartal Belediyesi de bu arazi için, gazeteci Uğur Mumcu’nun heykelinin bulunduğu bir park yapmak üzere proje hazırladı.

İBB üzerine geçirdiği Esentepe mahallesindeki araziyi ücretsiz olarak TÜRGEV’e tahsis etti. Araziye 432 yataklı kız yurdu inşa edildi. 15 bin 468 metrekarelik inşaat alanına yaptırılan yurda, Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın anne ve babasının ismi olan Hayriya-Cemal Gülbaran adı verildi. Yurdun açılışını geçen sene Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan yaptı.


Yurdun inşaat ihalesini alan ASL İnşaat'ın en büyük ortağının ise eski AKP Milletvekili Abdülkadir Kart olması dikkat çekti. Tayyip Erdoğan ile Ankara Keçiören’de aynı apartmanda oturan Abdülkadir Kart 13 Ağustos 2009 tarihinde ASL inşaat firmasının çoğunluk hisselerini satın almıştı.



Belgede 1 milyon 700 bin liralık fark
 

Kartal Belediyesi'nin 05 Ekim 2012 tarihli ve 12886/8522 sayılı verdiği iş bitirme (deneyim) belgesinde yurdun bedeli 9 milyon 102 bin TL olarak gösterildi. Ancak TÜRGEV'in aynı tarihte verdiği 14 No'lu iş bitirme belgesinde bedelin 10 milyon 827 bin 600 TL olarak gösterildiği ortaya çıktı. TÜRGEV yurdu olması gerekenden 1 milyon 700 bin lira fazla bedelle ASL İnşaat'a yaptırdı.

TÜRGEV'in Artvin’de sahip olduğu Nedime Lütfiye Günal yurdunun da, MNG Holding'in sahibi Mehmet Nazif Günal tarafından müteahhit Celal Öztürk’e yaptırıldığı, yurda annesinin adını vererek TÜRGEV’e bağışladığı öğrenildi.


Erdoğan sülalesi Vakıf yönetiminde

Ahmet Ergün'ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu TÜRGEV'in Genel Kurul üyeleri arasında sülaleden şu isimler yer alıyor: 


"Esra Albayrak (Başbakan Erdoğan'ın kızı), Bilal Erdoğan (Başbakan Erdoğan'ın oğlu), Serhat Albayrak (Başbakan Erdoğan'ın damadının ağabeyi), Reyhan Uzuner (Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kayınvalidesi), Ziya İlgen (Başbakan Erdoğan'ın eniştesi), Şule Albayrak (Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın eltisi), Bülent Turan (AKP İstanbul Milletvekili), Hasan Can (AKP'li Ümraniye Belediye Başkanı), Mevlüt Uysal (AKP'li Başakşehir Belediye Başkanı), Mustafa Demir (AKP'li Fatih Belediye Başkanı), Mehmet Doğan Kubat (AKP İstanbul Milletvekili), Mustafa Ataş (AKP İstanbul Milletvekili), Yasemin Solmaz (Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen İşadamı Remzi Gür'ün kızı), Zeynep Feyza Eker Ayhan (Tarım Bakanı Mehdi Eker'in kızı).

Rüşvet karşılığı arsa bağışı

17 Aralık'la gündeme gelen TÜRGEV'le ilgili iddialar kamuoyunda geniş yankı buldu. Yolsuzluk operasyonu kapsamında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve akrabalarının yöneticisi olduğu vakfa rüşvet karşılığı arsa bağışları yapıldığı iddia edildi.


 Hatta AKP'den belediye başkan aday adayı olabilmek için bazı isimlerin TÜRGEV'e arsa bağışı yapmak zorunda kaldığı iddiaları basına yansıdı. Yolsuzluk operasyonu kapsamda TÜRGEV'in parasal ilişkileri ve rüşvet iddiaları üzerine Bilal Erdoğan ifade verdi.

İddialara göre; bu dönemde TÜRGEV'e, Taşyapı firması 1.5 milyon, Kalyon İnşaat 500 bin, Cengiz İnşaat bir milyon, Mapa İnşaat 6 milyon, Sinpaş GYO 5.5 milyon, Ali Ağaoğlu 100 bin, Mehmet Ali Aydınlar 500 bin, İspa İnşaat 750 bin, Altınok Kadıoğlu AŞ 600 bin, Turgut İhşaat 150 bin, OBP İletişim ve Medya Hizmetleri 200 bin, İlbak Yapı ve Medya Hizmetleri 375 bin, BBM Büyük Baskı Merkezi Matbaa 600 bin, PC İletişim ve Medya Hizmetleri 600 bin, 3. Mecra Reklam ve Turizm AŞ 1 milyon 600 bin, ASL İnşaat bir milyon, Öz Koçaklar İnşaat 200 bin, Haluk Ahmet Aksüs 200 bin ve Özel öy Hastanesi 300 bin lira bağışladı.

Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜRGEV yurtdışından 99 milyon 999 bin 990 Amerikan Doları para geldiği iddiası resmen doğrulandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç vakfa yurtiçinden 29 milyon lira, yurtdışından ise 99 milyon 999 bin 990 ABD doları bağış ve yardım yapıldığını bildirdi. TÜRGEV’in 2013 yılı gelir gider beyannamesi henüz Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunulmadı. Vakfın 2012 bütçesine göre ise gelirleri 156 milyon lirayken giderler sadece 16 milyon lira. Gelir ile gider arasındaki farkın büyüklüğü ise dikkat çekti.


Aydınlık
➽ Paylaş: