18 işçi için acı bekleyiş

Son yıllarda peş peşe maden faciaları yaşayan Türkiye, yaşadığı acılardan ders çıkarmıyor. Ermenek Faciası, madenlerdeki kurtarma çalışmalarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Madende, yaşanan göçükler nedeniyle su tahliyesi zaman zaman duruyor. Yerin 350 metre altında kalan 18 işçi için her geçen dakika umutlar azalıyor...

Acı bekleyiş

Ermenek'te kurtarma çalışmaları ağır-aksak devam ediyor, umutlar ise giderek tükeniyor...

Yerin 350 metre altında kalan 18 işçiyi kurtarmak için bölgeye uçak ve helikopter dâhil çok sayıda kurtarma aracı ve ekip sevk edildi. Ancak 3 gündür devam eden çalışmalarda yer altından, çamurdan başka bir şey çıkarılamıyor.

Çalışmalarda, sudan dolayı iyice yumuşayan toprağın çökmesi sonucu oluşan göçükler nedeniyle aksamalar yaşanıyor. Göçükler nedeniyle zaman zaman su tahliyesi de duruyor.

Ahtapot adı verilen su tahliye aracı devreye girmesiyle galerideki su seviyesi düşüyor. Ancak çalışmaların devam edebilmesi için sudan arındırılan galerilerden molozların çıkarılıp sağlamlaştırma çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu da uzun zaman alıyor.

Alttan su gelmeye devam ettiği için tahliye işleminin bir kaç gün daha sürebileceği belirtiliyor. 18 işçinin yakınlarının çaresiz bekleyişleri sürüyor.

Uzmanlara göre yaklaşık 10 yıl önce terk edilen bitişik madende biriken yer altı suları ve zehirli gazlar, iki galeri arasındaki zorunlu mesafenin aşıldığı için bir balon gibi patladı ve facia yaşandı.

 Ulusal
➽ Paylaş: