Katliam madeni kapanıyor

Soma'da 301 madencinin şehit olduğu Eynez Kömür ocağı ile Işıklar ve Atabacası maden ocaklarını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin katliamdan sonra tüm faaliyeti durdurulmuş, daha sonra şirketin sadece Işıklar Maden Ocağı'nda bir bölgede kömür çıkarmasına izin verilmişti. Dün, şirket Işıklar Maden Ocağı'nda üç vardiya halinde çalışan bin 200 işçiye madeni kapattıklarını duyurup evlerine gönderdi... 


301 kişiye mezar olan maden kapanıyor


Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu katliamın meydana geldiği Eynez ocağını çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., dün öğleden sonra Soma'daki tüm üretimini durdurdu...

Soma'da 301 madencinin şehit olduğu Eynez Kömür ocağı ile Işıklar ve Atabacası maden ocaklarını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin katliamdan sonra tüm faaliyeti durdurulmuştu. Daha sonra şirketin sadece Işıklar Maden Ocağı'nda bir bölgede kömür çıkarmasına izin verilmişti. Dün öğleden sonra şirket Işıklar Maden Ocağı'nda üç vardiya halinde çalışan bin 200 işçiye madeni kapattıklarını duyurup evlerine gönderdi.

'BAKANLIKLAR İZİN VERMİYOR'
Soma Kömür İştetmeleri'nin bir yöneticisi DHA muhabirine “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı'nın denetimleri sonucu Işıklar Maden Ocağı'nda 4'üncü ayakta 30 metre uzunluğundaki bir alanda üretim yapmamıza izin verilmişti. Biz de bir aylık çalışma sonunda burasını bitirdik. İki bakanlık anlaşıp işin devam etmesi konusunda izin veremedi. Bunun üzerine şirket de madeni kapatma kararı aldı” açıklamasında bulundu.

SONUÇ PAZARTESİ BELLİ OLACAK
Aynı yetkili, “İşçiler işsiz mi kalacak?” sorusuna, 
“Zaten iki maden ocağımız Atabacası ve kazanın yaşandığı ocak Eynez kapalı durumdaydı. Burada da üretim yapılmazsa işçiler değil yönetici olarak bizler bile işsiz kalırız. Kesin sonuç şirketi Yönetim Kurulu'nun pazartesi günkü toplantısında belli olacak” yanıtı verdi. 

Karar üzerine Maden İş Sendikası şubelerinin yöneticileri acil toplantı kararı aldı. Kararın duyulması üzerine işçiler Hükümet Konağı binası önünde toplandı. Burada konuşan Soma Kaymakam Bahattin Atçı işçilerin durumunun Pazartesi günü belli olacağını söyledi.

MADENDE EKSİKLİKLER VAR
Aydınlık 2 Ekim 2014 tarihli haberinde bakanlık müfettişlerinin Işıklar madeninde üretimi durdurduğunu yazmıştı. 26 Eylül'de madeni denetleyen iş müfettişleri kaçak üretim tespit ederek şirket yetkililerine sormuştu.

Müfettişler madendeki kaçamakların yeterli olmadığı gerekçesiyle de üretimi durdurmuş ve eksiklerin tamamlanması için işletmeye süre vermişti.

➽ Paylaş: