Liderlikten başka her şey var!

Newyork Times ’ın baş yazısında, Erdoğan’ın liderlikten başka her şeyi yaptığı belirtilerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir zamanlar Müslüman dünyaya liderlik etmeye can atıyordu. Şu anda bölgesel bir kriz yaşanırken, liderlikten başka her şeyi yapıyor.” denildi... 


ABD Türkiye’den korkuyor çünkü...


Newyork Times gazetesi, bugünkü başyazısında Türkiye’nin sınırlardan militan ve silah geçişine izin vererek IŞİD’in ortaya çıkmasını sağladığını belirtti. Başyazıda ayrıca Erdoğan’a ağır eleştirilerde bulunuldu. 

Associated Press’in haberine göre ise, Ankara’yı IŞİD’e karşı harekete geçirmeyi amaçlayan ABD, Türkiye’nin askeri müdahalede bulunması halinde PKK’yı da hedef almasından endişe ediyor...

NEW YORK Times’ın baş yazısında, Erdoğa’ın liderlikten başka her şeyi yaptığı belirtilerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir zamanlar Müslüman dünyaya liderlik etmeye can atıyordu. Şu anda bölgesel bir kriz yaşanırken, liderlikten başka her şeyi yapıyor.” denildi. 


Erdoğan IŞİD’e olanak tanıdı


IŞİD’in ortaya çıkmasında Erdoğan’ın da payının olduğu söylenerek, “Erdoğan’ın davranışlarının bir NATO müttefikine yakıştığı söylenemez. Esad’ı devirmeye o kadar istekliydi ki, sınırlarından savaşçı, silah ve para geçişine izin vererek IŞİD ve diğer militanların ortaya çıkmasına olanak tanıdı. Erdoğan Kobani’yi savunmayı ve IŞİD’le mücadeleye ciddi biçimde katılmayı reddederse, vahşi bir terör örgütünün güçlenmesinin ve sınırında zehirli, uzun vadeli istikrarsızlık oluşmasının önünün açacak” diye ifade edildi.


Yazıda, Suriye’ye karadan asker gönderilmesi konusunda ABD’nin ve Türkiye’nin hemfikir olduğu kaydedilerek şöyle denildi:
“Fakat tüm taraflar, yani Amerikalılar, Erdoğan ve Kürtler, hava saldırılarının somut sonuç sağlaması için karadan asker gönderilmesi gerektiğinde hemfikir. Erdoğan, ABD’nin Esad’ı devirmeye çalışan muhaliflere daha fazla destek vermemesi, Suriye Hava Kuvvetleri’ni caydıracak bir uçuşa yasak bölge kurmaması ve binlerce Suriyeli sığınmacı için Türkiye sınırında bir tampon bölge kurulmadıkça, asker göndermeye yanaşmıyor.”


OBAMA’NIN HEDEFİ...
 

Obama’nın Suriye’deki hedeflerine ilişkin değerlendirmelerinde yeraldığı yazıda “Esad’ın iç savaştaki zulmünü kimse inkar edemez fakat Obama haklı olarak bu savaşa müdahil olmaya karşı koydu ve Suriye liderinin peşine düşmek yerine IŞİD’i zayıflatmaya odaklanılması gerektiğinde ısrar etti. Obama’nın IŞİD’i Suriye’de de havadan vurma kararındaki en büyük risk, ABD’nin böyle bir karar almasa girmeyeceği bir savaşa çekilmesi ihtimaliydi” şeklinde ifade edildi.

MÜTTEFİKE YAKIŞMIYOR


Yazıda, Erdoğan’ın davranışlarının bir NATO müttefikine yakışmadığı söylenerek, “Esad’ı devirmeye o kadar istekliydi ki, sınırlarından savaşçı, silah ve para geçişine izin vererek IŞİD ve diğer militanların ortaya çıkmasına olanak tanıdı. Erdoğan Kobani’yi savunmayı ve IŞİD’le mücadeleye ciddi biçimde katılmayı reddederse, vahşi bir terör örgütünün güçlenmesinin ve sınırında zehirli, uzun vadeli istikrarsızlık oluşmasının önünün açacak” denildi.

TÜRKİYE PKK’NIN GÜÇ KAZANMASINI İSTEMİYOR
 

Associated Press’in haberine göre ise, Ankara’yı IŞİD’e karşı harekete geçirmeyi amaçlayan ABD, Türkiye’nin askeri müdahalede bulunması halinde PKK’yı da hedef almasından endişe ediyor. Haberde, PKK’yı “Kobani’yi IŞİD’den koruyan son savunma hattı” olarak gören ABD’li yetkililerin, Türkiye’nin savaşa çekilmesi durumunda, Kürt hareketine karşı yeni bir cephe açabileceğini düşündükleri belirtildi.

Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili ise “Şüphesiz, ABD hükümeti Türkiye’nin fazlasını yapabileceğini, fazlasını yapması gerektiğini ve bunu yapmamak için mazeretlere sığındığını düşünüyor... Bu mesajı perde arkasında açık biçimde veriyoruz” dedi. 

Türkiye’nin Suriyeli Kürtlerin Ankara’nın çıkarlarına tehdit oluşturabilecek şekilde güçlenmesini istemediğini iddia eden yetkili, “Sınırın ötesine yardım etmemenin, kendi sınırınızın tehdit altında olduğu anlamına geldiği gerçeğini tartmanız lazım. Ve eğer Kürtlerle ilgili siyasi değerlendirmeleriniz nedeniyle bunu yapmıyorsanız (IŞİD’in Kobani’ye saldırmasına engel olmuyorsanız), yine kendi ülkenizi tehlikeye atıyorsunuz” diye konuştu.
.
Aydınlık

➽ Paylaş: