Yardıma Muhtaç Zavallı ‘Yeni Türkiye!’

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasına göre, ülkemizin yüzde 20’sinin devlet yardımına muhtaç olduğu ortaya çıktı... 

15 milyon vatandaş yardımla geçiniyor

Her 100 kişiden 66’sı borçluTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ülkenin yüzde 20’sinin devlet yardımına muhtaç olduğunu ortaya koydu...

Böylece 76 milyondan yaklaşık 15 milyon kişi yardıma muhtaç olduğu ortaya çıktı. Her 100 bireyden 66’sı borçlu olduğu  ve halkın en çok borç ve taksit ödemekte güçlük çektiği vurgulandı. 

Araştırma ile hanelerin büyük bir bölümünün devletten aldığı maaşla geçimini temin ettiği; yüzde 20’sinin sosyal yardımlarla hayatta kaldığı belirlendi.

Emekli maaşları
 

Bireyler yüzde 34’ünün borcu olmadığı saptandı. Hanelerin yüzde 48,3’ünün devlet maaşıyla geçindiği anlaşıldı. Yevmiye ile evine para götürenlerin oranı yüzde 3,2, tarımdan ekmek yiyenlerin oranı yüzde 6,4 olarak kayıtlara geçti. Toplam hane halkı gelirinde gayrimenkul gelirinin payı (kira gibi) yüzde 3,3 iken, menkul kıymetlerden gelen gelir payı (faiz, borsa) yüzde 3,1’e denk geldi. 

Hanelerin yüzde 20’sinin sosyal yardımlarla geçiniyor. 2012’de bireylerin yüzde 18,4’ü yardımlarla geçinirken bu oran 2013’te yüzde 19,7’ye çıktı. Emekli, dul ve yetim maaşları bu yardımların yüzde 18,2’sini teşkil etti. Diğer yardımların oranı da yüzde 1,5 olarak kayıtlara geçti. 

Yoksulluk maaşı 140 TL
 

Karaman Ermenek’teki maden faciasında yaşamını yitiren Tezcan Gökce’nin ailesine bin 349 TL aylık bağlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), anne-babaya da 140’ar TL’lik yoksulluk yardımı bağladı. Tezcan Gökce’nin, çalıştığı Has Şekerler Madencilik’te asgari ücret üzerinden primi yatırıldığı için, anne-babasına bağlanan yoksulluk yardımının düşük seviyede kaldığına vurgu yapıldı. 

Türkiye, Tezcan Gökce’nin anne-babası Ayşe-Recep Gökçe’yi yaşanan maden faciası sonrası tanıdı. Annesi Ayşe Gökce, maden ocağında kurtarma çalışmalarının yapıldığı süreçte, “Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?”  sözleri ile gündeme geldi. Babası Recep Gökçe de oğlunu son yolculuğuna uğurlarken iki ayakkabısının da yırtık olması yürekleri burkmuştu.
➽ Paylaş: