Depremden ‘RANT’ devşiren zihniyet

480 farklı toplanma alanının 270’inin üzerinde üzerinde AVM, lüks site gibi yapıların inşa edildiğini belirten AKUT Başkanı Ali Mahruki, 15 yıl önce yaşanan ve binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiği Marmara depreminden sonra hayata geçirilen tedbirlerden biri olan afet toplanma alanlarının sessiz sedasız rant bölgelerine dönüştürüldüğünü kaydetti...

İstanbul’da afet toplanma alanlarının yarıdan fazlası ‘rant’a açıldı!
SivriSinekCaz
İstanbul’u vurması beklenen büyük depreme ilişkin tüm uyarılara rağmen, 17 Ağustos Marmara depreminin ardından belirlenen acil toplanma alanlarının yarısından fazlasının imara açıldığı ortaya çıktı...

480 farklı toplanma alanının 270’inin üzerinde üzerinde AVM, lüks site gibi yapıların inşa edildiğini belirten Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki, “Bu kadar toplanma alanını siz hangi yetkiyle imara açtınız?” diye sordu.

 ‘Rant bölgelerine dönüştürüldü
SivriSinekCaz
Bugün gazetesinden Bilal Şahin’e konuşan Mahruki, 15 yıl önce yaşanan ve binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiği Marmara depreminden sonra hayata geçirilen tedbirlerden biri olan afet toplanma alanlarının sessiz sedasız rant bölgelerine dönüştürüldüğünü kaydetti.


‘Depremden de rant devşirdiler’

Sözü, yaşanan afetin ardından uygulamaya konulan ‘özel deprem vergisi’ne getiren Mahruki şunları söyledi:  

“Bu kapsamda ne kadar vergi toplandı hiç bilmiyoruz. Hiç açıklanmadı. Bu paraların ne olduğu sorulunca Maliye bakanı bu paralarla yol yaptıklarını iddia etti. Bu paraların nasıl harcandığının hiçbir hesabı da tutulmadı. Depremden de rant devşirdiler.”
 
Toplanma alanıydı AVM oldu!

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe ise 1999 depreminin ardından İstanbul’da belirlenen afet toplanma alanları üzerinde yükselen yapıları şöyle sıraladı: “Marmara Forum AVM, İstanbul Forum AVM, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün yeri, 46 dönümlük İETT arazisi, Kadıköy’de eski Otosan fabrikasının bulunduğu yer, bugün gökdelenlerin ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu eski meteoroloji binasının olduğu alan toplanma alanı olarak belirlenmişti. Ama ne yazık buralar gibi mevcut yerler ranta kurban edildi.”

Bunlarla birlikte, Şişli, Bahçelievler, Zeytinburnu, Üsküdar, Tuzla, Maltepe, Esenler, Bağcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa ilçelerindeki acil toplanma alanlarına da beş AVM, beş rezidans ve sekiz lüks site inşa edildi.


Nüfusun sadece yüzde 16.41’ine geçici barınma imkanı sağlanabilecek

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın 21 Ocak 2015 tarihli önergesine verilen yanıtta, İstanbul’un 39 ilçesinde belirlenen 367 acil toplanma alanında sadece 1 milyon 151 bin 575 kişinin kalabileceği kaydedildi. Depreme dayanıklı okul, spor tesisi ve sosyal tesis alanlarında da 1 milyon 75 bin 115 kişinin daha barınabileceği belirtiliyor.

Bu verilere göre, olası bir büyük depremde 14 milyon 377 bin 18 kişinin yaşadığı İstanbul’da nüfusun sadece yüzde 16.41’ine geçici barınma imkanı sağlanabilecek.
➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/