‘Elektriği, eski model buzdolabı tüketiyor’
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Özcan Aydilek, buzdolaplarının A+++ enerji verimli modelleri ile değiştirilmesi durumunda, yılda Keban Barajı’nın iki yıllık üretimi olan 22 milyar kilowatsaat elektrik tasarrufu sağlanacağını söyledi...‘Elektriği, eski model buzdolabı tüketiyor’

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Özcan Aydilek ve yönetim kurulu üyeleri bir basın toplantısı düzenleyerek, sektörün gelişimi ve enerji verimliliği hakkında açıklamalarda bulundu...
Özcan Aydilek, beyaz eşyada enerji verimli ürünlerin kullanımında tüketicilere destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak,
“1995 yılına kadar üretilen C tipi buzdolapları 80 watt’lık bir ampul kadar, A+++ tipi ise 15 watt’lık bir gece lambası kadar elektrik harcıyor.
Ülkemizdeki buzdolaplarının A+++ enerji verimli modelleri ile değiştirilmesi durumunda, bir yılda Keban Barajı’nın iki yıllık üretimi olan 22 milyar kilowatt saat elektrik enerjisi tasarrufu sağlanır” dedi.
Özcan Aydilek, ülkenin aslında en önemli sorununun enerji olduğunu belirterek, “Ülkemizde üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 24’ü evlerde tüketiliyor. Evlerde kullanılan elektrikli ev aletleri de evlerde harcanan bu enerjinin yaklaşık yüzde 60’ını tüketmektedirler. Yani, sadece bu oranları düşündüğünüzde bile enerji verimliliğinin önemi ortaya çıkıyor. Bugün Türkiye için enerji maliyetlerini azaltmanın ne kadar hayati bir durum olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.
Açığın yüzde 65’i enerji
Özcan Aydilek, Türkiye ekonomisinin bağımlı olduğu ve kronik bir şekilde ithalatın en büyük kalemini enerjinin oluşturduğunu kaydederek, şunları söyledi, “2014 yılında enerji faslında 54 bin 906 milyar TL’lik bir ithalat gerçekleştirmişiz. Dış Ticaret açığımız ise 84 bin 508 milyar TL olmuş. Yani dış ticaret açığımızın yüzde 65’i, enerji ithalatı nedeniyle ortaya çıkmış. İşte bu noktada enerji verimliliğinin önemi ortaya çıkıyor. Tabiî; enerji verimli ürünlerde halkımız tarafından en fazla düşünülen konu maliyet yüksekliği. Evet, belki de haklılar. Enerji verimliliği yüksek bir cihaza yapılan yatırım maliyeti daha fazla, ama, cihazın 10-15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödenen parayı geri kazandırmaktadır.
Biz TÜRKBESD üyeleri olarak, bu konu ile ilgili çalışıyoruz ve projemiz var. Bu çalışmalarımızla Türk ürünleri global platformda da enerji verimliliğinin liderleri arasındadır. Biz, sadece, ürünlerimiz enerji verimli ürünler demiyoruz. Her bir ürünü de yeşil binalarımızda, fabrikalarımızda üretiyoruz. Yani sektör üretimde de enerji verimliliğine hizmet ediyor”.
İşbirliğine hazırız
Özcan Aydilek, şöyle konuştu:
“Tüm buzdolaplarının A+++ enerji verimli muadilleri ile değiştirilmesi durumunda sağlanacak yıllık enerji tasarrufu, Keban Barajının yaklaşık 2 yıllık enerji üretiminden fazlasına eşdeğerdir. Türkiye, bu tasarrufu yapmalı, Türkiye’nin artık kaybedeceği bir vakti yok. Bırakın kaybetmeyi gideceği hedefe de koşarak gitme vakti. Peki ne yapılmalı? Öncelikle; tüketici enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmeli. Ancak; enerji verimliğinde bilinçlendirme, farklı platformlarda eşzamanlı olarak koordinasyon içinde yapılmalı.
Genel Sekreterimiz Öykü Korkmaz’ın bana herzaman dediği gibi ‘Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmıyor.’ O nedenle, hükümet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi de tüketicinin ortak bir şekilde hareket ederek, ülkemiz ve geleceğimiz için enerji verimliliğini sağlaması gerekiyor. Biz işbirliğine hazırız. Kapımız enerji verimliği ile ilgili her türlü işbirliğine açık.”
ÖTV indirimi istediler
Aydilek, sektörün zorluklarını ise şöyle anlattı:
“Ama tabiî ki bizi zorlayan bazı noktalar mevcut. Öncelikle ÖTV. Artık beyaz eşya lüks tüketim malı olarak sayılmamalı. Bugün köylerimize gidin, buzdolapsız bir ev göremezsiniz. O nedenle sanayide büyüme rakamlarının pek de iyi gitmediği bu dönemde, piyasalar da hem reel anlamda hem de moral etkisi olacağına inandığımız ÖTV indirimini hükümetimizden bekliyoruz.
İkincisi; özellikle enerji verimli ürünlerin kullanımında biz desteğin aslında tüketicilerimize verilmesini istiyoruz. Tabiî; Euro/Dolar paritesinde gerileme gibi sorunlar sektörün büyümesini etkileyecektir diye düşünüyorum. Yani ihracat rakamlarımızda bir gerileme olmasa bile pariteden dolayı dolar karşılığı düşük olacaktır. Çünkü sektörümüz dolar ile alıp Euro ile satmaktadır.”
Yeniçağ