Bölücü Terör Örgütü PKK'nın zehir ağı
Askeri
istihbarat raporlarına göre, PKK’nın sadece Türkiye’deki yıllık
uyuşturucu geliri 180 milyon Avro, yani 500 milyon TL. Tahmini geliri
ise 1,62 milyar Avro. Yani PKK sadece terörün değil uyuşturucunun da
merkezinde...
PKK'nın zehir ağı
PKK'nın zehir ağı

Uyuşturucu kaçakçılığından insan ve silah kaçakçılığına kadar birçok suçun içinde PKK’yı görebiliyoruz. PKK’nın finans kaynaklarını inceleyen bir askeri istihbarat raporunda 2014 yılına ilişkin çarpıcı veriler yer aldı.
Aydınlık’ın ulaştığı istihbarat raporunda örgütün finans kaynakları ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor: “Bölücü Terör Örgütü gerek silahlı gerekse siyasi alanda faaliyetlerini sürdürebilmek ve varlığını devam ettirmek için ihtiyaç duyduğu para kaynağının büyük bir kısmını başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede bulunan paravan şirketleri, radyo ve televizyon kanalları, sivil toplum örgütleri, paravan dernek ve vakıfları aracılığıyla yürütülen çalışmalardan sağlıyor.
Bölücü Terör Örgütünün yasal ve yasadışı gelir olarak kendi faaliyetlerinin idamesinin çok üzerinde 300 milyon Avro gelir elde ettiği, bu gelirin yasal gelir kaynakları kapsamında 40 milyon Avro’yu terör örgütü mensupları, yandaşları ve müzahir gruplar tarafından toplanan yardım, bağış ve aidatlardan, 8 milyon Avro’yu periyodik yayın satışlarından, 6-7 milyon Avro’yu sosyal etkinliklerden, 5 milyon Avro’yu da örgüt yandaşlarınca işletilen işyerlerinden el ediyor.”
ASIL GELİR YASADIŞI FAALİYETLERDEN
Ancak örgütün asıl finans kaynağının yasadışı yollar olduğu ortaya konuluyor.
Rapordaki bilgilere göre, PKK’nın
yasadışı gelir kalemleri şöyle:
- Uyuşturucu kaçakçılığı
- Yasadışı göç ve insan kaçakçılığı
- Silah ve mühimmat kaçakçılığı
- Akaryakıt kaçakçılığı
- Sigara kaçakçılığı
- Sözde vergilendirme
Örgütün en önemli gelir kalemlerinin başında uyuşturucu kaçakçılığı var. Aydınlık’ın ulaştığı askeri istihbarat raporuna göre, PKK’nın yurtiçi kaynaklı tespit edilen uyuşturucu geliri tam 180 milyon Avro (503 milyon TL). Raporda örgütün uyuşturucu sevkiyatı, geliri nasıl elde ettiği gibi bilgiler de yer alıyor.
Bu konuyla ilgili bilgilerden bazıları şöyle:
UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARINDAN HARAÇ
“Bölücü Terör Örgütü sınır ötesinde (İran-Irak) kurduğu sözde gümrük noktalarından kaçakçıları Türkiye’ye geçiriyor. Örgütün, bu geçiş noktalarından eroin için kilo başı 150-200 Avro, esrar için ise kilo başı 60-70 Avro haraç aldığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu miktarları vermeden sınırdan gizlice geçmeye çalışan kaçakçıları yakaladığında da, bu kaçakçılara 1000 Avro ceza kesmektedir.”
75 TON SEVKİYAT
Güvenlik güçlerinin tespitleri askeri istihbarat raporuna yansımış. Bu tespitlerde örgütün uyuşturucu sevkiyatına ilişkin de bazı bilgiler yer alıyor. Sevkiyat raporda şunlar aktarılıyor:
“Sözde Esendere gümrük biriminden yılda 60 tondan fazla, diğer üç birimden de 15 tondan fazla örgüt tarafından uyuşturucu sevkiyatı yapılmaktadır.”
Askeri istihbarat raporunda, 180 milyon Avro’nun örgütün uyuşturucudan kazandığı bütün para olmadığının altı çiziliyor. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (United Nations Office on Drugs and Crime-UNODC) verilerine de atıf yapılan raporda PKK terör örgütünün uyuşturucu gelirleri ile ilgili tahmini veri şöyle aktarılıyor:
“Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından kabul gören anlayışa göre, dünyada üretilen uyuşturucunun sadece yüzde 10’u yakalanabilmektedir. Bu veriye göre, Bölücü Terör Örgütünün uyuşturucu gelirinin 1,62 milyar Avro (4 milyar 533 milyon TL) olduğu varsayılmaktadır.”
TERÖRÜN FİNANS KAYNAKLARI
Terör örgütleri “taşeron” olarak siyasi bir hedefe yönelik eylem yapsa da örgütü ayakta tutabilmek açısından paraya ihtiyaçları vardır ve bu parayı çeşitli yollardan kazanırlar.
AKP öncesinde organize suç ve terör örgütlerine yönelik kapsamlı operasyonlar ile gündeme gelen Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) internet sitesindeki “Terörün finans kaynakları” başlıklı bilgi notunda, terör örgütlerinin, yasadışı ve yasal sayılan kaynaklardan finansman sorununu karşıladığını belirterek, finans kaynaklarını şu şekilde sıralamıştı:
‘Aidat ve bağışlar, kar amacı gütmeyen kuruluşların kullanılması, örgütsel yayınlardan elde edilen gelirler, dış destekler, ticari faaliyetler, sosyal etkinlikler, uyuşturucu kaçakçılığı, fidye alma, haraç toplama, sahtecilik, insan kaçakçılığı.’