Yeni karanlıklara hazırmısınız!
Ülkede hayatı durduran elektirik kesintisine neden olan sorun hala tartışılıyor. Uzmanlar bunun artçı olduğunu ve kesintilerin arkasının geleceğinin altını çizerek, çözümün kamulaştırma olduğunu söyledi...Yeni karanlığa hazır olun!

ELEKTRİĞİN özelleştirilmesi sonrası sistemin kontrol edilemediği ve yönetilemediği bildirildi. Uzmanlar Türkiye’nin yeni karanlıklara hazır olması gerektiğini söylediler...
Önceki gün Türkiye’nin tamamına yakınında yaşanan ve yaklaşık 8 saate yakın süren elektrik kesintisi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Yaşanan kesintinin nedeni konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmazken uzmanlar kesintinin nedenlerinin özelleştirmeden kaynaklandığında ısrarlı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından bir yetkili Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede elektrikte sıkıntının tahminlerden çok fazla olduğunu belirterek, “Ne yazık ki bütün uyarılara rağmen Türkiye Elektrik Kurumu parçalandı. Eskiden tek merkezden yönetilen sistem şimdi tam kontrol edilemiyor. Trafo merkezleri özelleştirildi. Başında bulunan görevliler konunun uzmanı değil. Özel sektör ucuz adam çalıştırdığı için tehlikelere zamanında müdahale edilemiyor” dedi.
Yaşanan sıkıntının kayıtlarının arşivlerde bulunduğunu kaydeden yetkili, “Uçakların kara kutusu gibi bütün belgeler vardır. Ama nedense sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Özelleştirmenin nelere yol açtığını gizlemeye çalışıyorlar. Türkiye elektrikte koşar adım felakete gidiyor” diye konuştu.
KAMUYA YÜKLENİLİYOR
Dövizde yaşanan artış nedeniyle elektrik üretim maliyetlerini arttığını ifade eden Bakanlık yetkilisi şunları savundu:
“Maliyetler yükseldiği ve kar düştüğü için özel sektör elektrik satmak istemiyor. Bu nedenle kamu santrallerine yüklenilmiş durumda. Bu nedenle santrallerin revizyonu, bakımı, normal kontrolleri yapılamıyor. Bu da önümüzdeki dönemde yeni sorunları beraberinde getirecek. Türkiye yeni sıkıntılara hazır olmalı. Son kesintide zarar büyük. Yaşanacak sıkıntılarda zarar katlanarak artacak. Bunu bakanlıkta herkes biliyor. Ama konuşmuyor.”
'SİSTEMİ YÖNETEMİYORLAR'
Enerji uzmanı Necdet Pamir de Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede şu görüşleri savundu:
“Henüz birçok konu belirsiz. Ama bazı santrallerin devre dışı kaldığı görülüyor. Yapılması gereken şey çok açıktı. Ya aynı kapasitede bir kaynak devreye sokulmalıydı ya da bu kapasiteye eş değerde bir bölgenin elektriği kesilmeliydi. Bu yapılmayınca frekans düşmüş ve bütün santralleri devre dışı bırakmış gibi. Ne yazık ki elektrikte sistem yönetilemez hale gelmiş durumda. Bu da gelecek açısından ciddi sıkıntı demek. Daha vahim olaylar yaşayabilir.”
ZARAR 600 MİLYON DOLAR
CHP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, ülkenin elektrik kesintisiyle karanlığa gömülmesinin, son 12 yıldır yanlış uygulanan özelleştirme politikalarının somut sonuçlarından birisi olduğunu bildirdi.
Yaşanan kesinti nedeniyle 600 milyon dolar civarında bir zarar ortaya çıktığını vurgulayan böke şunları söyledi:
“Zarar büyük. 6 saatlik elektrik kesintisinin maliyeti yaklaşık 600 milyon dolar. Yani 1,5 milyar TL değerinde. Bu 1,5 milyar TL’lik kaynak kaybının sorumlusu kötü yönetimdir. Türkiye’de üretimin uzun süredir zaten durma noktasına geldiğinin sinyallerini alıyoruz. Sırf son hafta açıklanan verileri anımsayın: Mart 2015’te ihracat önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 azaldı.
TÜİK rakamlarına göre Türkiye, 2014'te sadece yüzde 2,9 oranında büyüdü. Yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilen İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) son altı yılın en düşük seviyesine geriledi. Şimdi buna bir de elektrik kesintisi eklendi. Önümüzdeki günler benzer sıkıntıların yaşanabileceğinin işaretleri var.”
EMO: TEK ELDEN YÖNETİLMELİ
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, 31 Mart'ta tüm Türkiye'ye etkileyen elektrik kesintilerinin, yanlış manevra ve operasyon sonucu fiyaskoya dönüştüğünü söyledi. Ulutaş "2006 yılında da benzer olay yaşanmıştı. 31 Mart'da yaşandı. Yine tekrarlanabilir. Enerji tek elden yönetilmeli. TEİAŞ'ta yetkin mühendisler, ehil insanlar siyasi baskılardan uzak çalışmalı. Sorun olduğunda istediği santrali devreye alıp istediğini çıkartabilmeli" dedi.
Mahir Ulutaş, enerjinin tek elden yönetilmesi gerektiğini söyledi. Üretim, iletim, dağıtımın tek elden olmasının, özelleştirilmesinin önemine dikkat çeken Ulutaş,
"Özelleşirme sadece fiyatta pahallılık değil alanın yönetilmesinde zorluklara neden oluyor. Bu büyük fiyaskoyla bunu da görmüş olduk. TEİAŞ'ın arz talep dengesi yönetiminde bu sistede aynı fiyaskoyu yeniden tekrarlayabilir. 2006'da olmuştu. 2015'de yine oldu. TEİAŞ Yük Tevzi birimi önemli ve startejik iş yapar.
Ehil insanların çalışması, ellerini rahat olması gerekir. İstediği santrali devreye alabilmeli ya da çıkartabilmeli. Siyasi baskılardan uzak olmalıdır. Yetkin mühendislik birikimine de sahip olması şarttır. Zamanında belli şehir devre dışı bırakarak, ülke enerji dağıtımını kurtarabilirler. Yoksa kartopu gibi tetiklemeyle 31 Mart kesintileri yine tekralanabilir" dedi.